Tohle bychom prostě dělat neměli, říká Jiří Říha k průběhu třetí třetiny proti Benátkám

13.09.2016 / Tomáš Lysý

Během každé sezony dojde na zápas, kdy má jeden tým spoustu šancí. Někdy i vyložených. Jenže střelecké trápení nejde protrhnout a gólman soupeře chytá puky jak na běžícím pásu. Když už se zadaří a kýžený gól se podaří vstřelit, většinou protivník zápas snadno obrátí. Přesně tak tomu bylo i v utkání Jihlavy proti Benátkám nad Jizerou. Premiérová trefa Jiřího Říhy se zdála být momentem, kterým mohla Dukla zlomit zápas na svou stranu. Nestalo se. „Utkání se mi hodnotí špatně, protože v závěru jsme dostali góly po našich chybách a tohle bychom prostě dělat neměli,“ těžko hledá slova mladý obránce.

Což o to, šance si Dukla vytvořila. Někdy i více než slibné, které volaly po brance. Adam Zeman nebo Josef Skořepa by mohli vyprávět, jenže gólové choutky nejen těchto dvou jihlavských útočníků utínal téměř dvoumetrový finský kyklop v brance Benátek. Za ně poprvé v sezoně nastoupil Tuomas Tarkki, posila partnerské Mladé Boleslavi z Jyväskylä, klubu finské extraligy. Pustil za svá záda tři puky, jeden jihlavský gól z konce první třetiny nebyl uznán. Druhý již ano, když v poslední minutě druhého dějství skóroval Jiří Říha v přesilové hře. „Dobře jsme sehráli přesilovku čtyři na tři. Divoch (Richard Diviš – pozn. aut.) mi dal přihrávku výborně na střed a Adam Zeman dobře clonil před brankou. Viděl jsem, že gólman má nad lapačkou místo, tak jsem prostě vystřelil a padlo to tam,“ popisuje mladý obránce svůj gól, který měl několik prvenství. Byl jeho první v jihlavském dresu, šlo o první využitou přesilovku Dukly a vůbec poprvé se Jihlava během základní části zápasu dostala do vedení.

Jenže o něj ve třetí třetině přišla. Liberecká farma v rozmezí osmačtyřicáté až dvaapadesáté minuty otočila vývoj zápasu a tři minuty před koncem přidala třetí, nakonec vítězný gól. Gól Tomáše Čachotského dvacet vteřin před koncem porážku Dukly pouze zmírnil. „Zápas se mi hodnotí špatně, protože jsme v závěru dostali góly po našich vynucených chybách. Tohle bychom prostě dělat neměli,“ lituje třiadvacetiletý obránce, jenž do Jihlavy přišel z mistrovského Liberce, resp. z Benátek nad Jizerou. Jeho bývalému klubu se ve WSM Lize na začátku ročníku daří, těží totiž nejen z hlavního partnerství s Bílými Tygry, ale také z částečné spolupráce s Mladou Boleslaví, Spartou a Českými Budějovicemi. Po bodu proti Kladnu a Slavii obrali Benátečtí dalšího favorita rovnou o plný bodový zisk.

Videoohlasy s obráncem Dukly Jihlava Jiřím Říhou


Hodnocení trenérů: František Zeman (Jihlava) a Jiří Čelanský (Benátky)

Na hodně krátké pozápasové tiskové konferenci trenér Benátek nad Jizerou Jiří Čelanský sympaticky přiznal, že jeho týmu k výhře pomohly také náročné podmínky, které vinou tropického počasí na Horáckém zimním stadionu již přes týden panují. „Kvůli velkému teplu byl led tedy hodně špatný. Což nám paradoxně asi vyhovovalo, protože domácí se nedostali k nějaké větší kombinaci,“ říká lodivod Benátek do kamery a asistent trenéra Dukly František Zeman mu přitakává. „Podmínky byly pro hokej hrozné.“ Na druhou stranu, Jiří Říha ani jihlavský kouč bodový výpadek na ledové oraniště nesvádějí. „Bylo to pro obě strany stejné,“ shodují se nezávisle na sobě.

Autor videí: Tomáš Lysý


Sestřih z utkání HC Dukla Jihlava – HC Benátky nad Jizerou 2:3

Autor: promoTEAM HCD - HZStv1