Souboj loňských semifinalistů. Jihlava ve dvanáctém kole vyzve Ústí nad Labem

05.10.2016 / Tomáš Lysý

Co dva dny, to jedno utkání. Itinerář WSM Ligy je v poslední době opravdu hodně našlapaný, již šestý zápas čeká na hokejisty během posledních dvanácti dnů. Před vstupem do druhé čtvrtiny soutěže odehraje pátá HC Dukla Jihlava poslední domácí zápas ve středu 5. října 2016 od tradičních 17:30 hodin na Horáckém zimním stadionu. Jejím soupeřem bude tabulkový soused a loňský protivník ze semifinále play-off WSM Ligy - Ústí nad Labem. Přidá Dukla na vítěznou šňůru šestý díl?

Poslední zápas ukázal, že to Jihlavě letos na venkovních stadionech šlape. Z dvanácti možných bodů jich Dukla získala osm, z toho plný počet ve dvou utkáních na území Slezska. V Havířově vyhrála 4:1, minulý zápas proti Frýdku-Místku byl z jihlavského pohledu téměř totožný. V první třetině se jihlavští hokejisté ujali vedení o dvě branky, v prostředním dějství o jednu přesnou trefu náskok zvýšili a ve třetí části vstřelili čtvrtý gól. Zatímco v K&K Pneu Areně stihl AZet jednou brankou lehce snížit, v hale Polárce nedovolila Dukla frýdeckomísteckému nováčkovi ani jednu radost a poprvé v sezoně brala zásluhou poctivé defenzívní práce i výkonu gólmana Miroslava Svobody čisté konto. Po šedesáti minutách svítilo na ukazateli stavu skóre 0:4.

Děti mohou během domácích utkání Dukly navštívit výtvarný koutek s rysem Fandou

Ticketportal, Live přenos

Na zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - přímý odkaz na zápas Jihlava - Ústí, bližší info zde.

Pěti výhrami v řadě se Jihlava dostala na páté místo tabulky s osmnácti body. Její soupeř z Ústí nad Labem také patří do horní poloviny tabulky, se sedmnácti body je pouze o příčku níže. Vstup do sezony rozhodně neměli hokejisté z centra Ústeckého kraje špatný. Na nájezdy vyhráli v Mostu a doma rozstříleli Kadaň 9:3. Jenže poté přišly divoké porážky ve Frýdku-Místku (6:7), Litoměřicích (4:5) a dílčí trápení nezastavila ani domácí prohra na nájezdy s Přerovem. Třídílnou sérii neúspěchů vystřídaly čtyři po sobě jdoucí výhry – v Prostějově, doma nad Motorem, v Benátkách a opět na domácím stadionu proti Havířovu. Poslední dva zápasy Ústečtí opět prohráli, nutno však říct, že s týmy postavenými v tabulce nad sebou – na ledě Kladna prohráli 0:3, doma padli v prodloužení se Slavií 1:2.

Dukla a Ústí nad Labem jsou „staří známí“ z loňské sezony. Tehdy proti sobě nastoupily oba týmy hned devětkrát. Čtyřikrát během základní části – doma vyhrála Dukla dvakrát 4:1, ze stadionu soupeře si přivezla šest bodů po dvou výhrách 4:3. Pětkrát pak v semifinále. Ústí nad Labem totiž o kolo dříve poslalo ze hry ven Kladno, vítěze základní části. V sérii, jejíž vítěz šel do baráže, se bylo na co dívat! V euforii hrající Ústí, těžící ze superformy lajny Tůma, Kloz, Roubík, bylo pro Duklu těžkým soupeřem. Během prvního semifinále Dukla třikrát smazala vedení soupeře a vyhrála na nájezdy. Za dalších čtyřiadvacet hodin rozhodla Jihlava v prodloužení. Po dvou infarktových zápasech přišel první zápas na ledě Ústí, které zvítězilo 4:1. Jenže hned poté si Dukla zvenčí přivezla mečbol. Skvělý Jakub Škarek pochytal v jihlavské brance všech 37 střel soupeře a výhru 3:0 potvrdila Jihlava hned dalším utkáním. Proti již unavenému soupeři, který během měsíce sehrál 14 vyřazovacích bojů, vedle v polovině zápasu 6:0. Nakonec vyhrála 7:2 a po dvanácti letech postoupila do baráže.

Loňskou údernou ústeckou první lajnu z play-off opustil David Tůma, kterého zlanařila Slavia Praha. Trenér Miroslav Mach místo něj dosadil první ligou protřelého Daniela Vrdlovce, což rozhodně nebyl špatný tah. Sedmadvacetiletý forvard nasbíral během 10 zápasů stejný počet bodů (1+9) a je nejlepším nahrávačem týmu. Pokud byste čekali, že nejproduktivnějším hráčem a zároveň nejlepším střelcem je Jaroslav Roubík, mýlíte se. Je jím třetí nejlepší střelec WSM Ligy Jan Kloz s bilancí 8 gólů a 4 asistencí z jedenácti utkání. Jaroslav Roubík, legenda ústeckého hokeje a ikona klubu, totiž vinou zranění nastoupil zatím jen do tří zápasů. Vinou zraněného ramene zasáhne do hry dle webu hokej.cz pravděpodobně začátkem listopadu. Mezi obránci si zatím nejlépe vede Martin Vágner (11 zápasů, 1+6). V brance dostává mnohem více příležitostí Jakub Soukup, který naskočil do devíti utkání a má úspěšnost zásahů 92,60%. Dvakrát hájil branku Ústí zkušený Martin Volke.

RADOST NA HZS. Při posledním vzájemném utkání loňské sezony mezi Duklou a Ústí nad Labem vypukla v jihlavském stadionu doslova erupce radosti. Červenožlutí totiž v průběhu první třetiny slavili hned čtyři góly, z toho dva dal Josef Skořepa v oslabení. Jihlava postupně navyšovala své vedení až na 7:2, čímž nejenže získala titul Mistr WSM Ligy 2015/2016, ale hlavně po dvanácti letech postoupila do baráže. Duklácká pohádka tak pokračovala, ta ústecká skončila. Hokejisté Ústí se rozhodně nemuseli za co stydět, ba právě naopak. V play-off totiž vyřazením Kladna a čtrnácti utkáními během měsíce překonali sami sebe. Foto: Josef Plechatý

12. kolo WSM Ligy, středa 5. října 2016:

HC Dukla Jihlava – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Most – SK Kadaň (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Rytíři Kladno – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Slavia Praha – HC ZUBR Přerov (18:00)

13. kolo WSM Ligy, sobota 8. října 2016:

SK Kadaň – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC Most (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – Rytíři Kladno (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
LKH Jestřábi Prostějov – HC Slavia Praha (18:00)


Tabulka WSM Ligy po 11. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016