Vítězství se nerodilo lehce, museli jsme hrát zodpovědně dozadu, tvrdí Filip Seman

06.10.2016 / Tomáš Lysý

Již v šestém zápase po sobě nepoznala Dukla hořkost porážky. Její momentální formu naopak poznalo i Ústí nad Labem, které sice na konci druhé třetiny vstřelilo kontaktní gól a ve třetí části se snažilo vyrovnat, ovšem třetí gól Jihlavy zlomil odpor Slovanu. Souboj loňských semifinalistů se líbil, Ústí totiž nepatří vyloženě k „bořícím“ týmům, naopak chce tvořit. „Každý mančaft má radši, když se hraje hokej, než když se to betonuje, řeže, plácá. Proti Ústí se nám hraje dobře a jsme rádi, že jsme to potvrdili výsledkem,“ domnívá se Filip Seman, autor důležitého třetího gólu Dukly.

Tři odlišné třetiny vidělo 1333 diváků na Horáckém zimním stadionu v utkání Dukly proti Slovanu. Tu úvodní ovládli domácí poměrem 2:0, ve druhé části naopak vstřelili hosté snižující branku. Jihlava přitom měla více ze hry, ale své šance nedokázala přetavit v navýšení vedení. „Museli jsme hrát zodpovědně celý zápas dozadu, protože víme, že Ústí má kvalitní hráče do útoku a umí dát góly. Jako při jejich gólu, kdy to už vypadalo, že jejich hráč nemá kam trefit puk, ale podařilo se mu to. Museli jsme být trpěliví. Věřili jsme, že góly dáme a nějaké šance si přichystáme. Měli jsme jich dost, ale nesměli jsme se z toho položit, věřit dál a makat poctivě zezadu,“ říká k průběhu zápasu Filip Seman. Ačkoliv ve třetí třetině měli zpočátku navrch ústečtí hokejisté, nakonec Jihlava uťala jakákoliv dramata třetím gólem ve 49. minutě a dvěma slepenými brankami o šest minut později.

Právě Filip Seman se zasloužil nejen o vítězný gól (jeho již třetí v letošní sezoně, čímž je v tomto ohledu druhý nejlepší v lize), ale zejména o již zmiňovanou třetí branku svého týmu. Na obě dvě trefy si detailně pamatuje. „První gól byl z přesilovky. Důry (Michal Důras – pozn. aut.) to nastřelil a se štěstím i po výborné práci Bilči (Vlastimil Bilčík – pozn. aut.) se puk dostal na Pytláka (Jiří Říha – pozn. aut.). Ten hezky naznačil střelu, viděl mě na kruhu, poslal mi puk a já do něj prostě zkusil plácnout. Naštěstí se mi to podařilo trefit,“ rozebírá devátou přesilovkovou trefu Dukly v letošním ročníku WSM Ligy. „Druhý gól vznikl po hezké kombinaci mezi Ríšou a Důrym (Richard Diviš, Michal Důras – pozn. aut.), kteří si to hezky dali. Přišlo mi, že tam byl faul na Ríšu. Puk vyplaval na mě, vletěl jsem do toho. Píchl jsem do puku, ten letěl vzduchem, obránce po měn chtěl sáhnout a srazil si ho do brány,“ popisuje svojí druhou gólovou radost a celkově šestou v sezoně. Po třetí brance Dukly tlak Ústí opadl a Jihlava nejenže ještě dvakrát zvýšila svůj náskok, ale hlavně dovedla zápas pošesté za sebou do vítězného konce.

Videoohlasy s Filipem Semanem


Spokojený s výsledkem byl také Richard Diviš. Přece jen, díky výhře Dukla prodloužila vítěznou sérii a z posledních osmnácti bodů jich získala šestnáct. Proto je v tabulce již na třetím místě, nutno však podotknout, že týmy na druhé až páté pozici mají shodně 21 bodů. „V poslední době jsme nabrali docela dobré tempo. Celkem se nám daří, což jsme chtěli přenést i sem na domácí hřiště. Podmínky pro hokej jsou teď výborné. Těšili jsme se na to, což se pak odrazilo i na konečném výsledku. I když jsme se o něj chvilku přetahovali, tak jsme byli lepším týmem a zaslouženě jsme vyhráli,“ myslí si jednatřicetiletý útočník nyní druhé útočné formace Dukly hrající ve složení Diviš – Seman – Důras.

Co se hokeje týče hokeje, má ho jihlavský útočník v posledních dnech až nad hlavu. Poslední pátek v září hrál letos poprvé extraligu za Olomouc (Mora vyhrála 2:1 nad Libercem). O den později slavil výhru Dukly nad Kadaní. Aby toho nebylo málo, za dalších 24 hodin nastoupil v dresu Olomouce při vítězném utkání v Chomutově (4:1). Ač Dukla na svých stránkách avizovala, že z důvodu zápasového vytížení Richarda Diviše nastoupí v pondělí 3.10. na ledě Frýdku-Místku útočník Olomouce Tomáš Fořt, nakonec byl „Divoch“ v jihlavské sestavě a asistencí pomohl k výhře svého týmu 4:0. Utkání Dukly proti Ústí tak znamenalo pátý zápas Richarda Diviše v posledních šesti dnech. Navíc všech pět bylo vítězných. „No ještě mi to připomínejte... Ne, nemyslím na to takhle. Dostal jsem příležitost v extralize a to nejde odmítnout. Jsem rád, že se kluby domluvily a nekoukám na to, že jsem měl tolik a tolik zápasů. Prostě se připravuji. Naštěstí mi drží zdraví a to je základ,“ odpovídá železný muž Dukly, který obsadil jednu ze dvou hlavních rolí v pozvánce Jihlavy na utkání proti Motoru České Budějovice (15.10.2016) – více zde.

Videorozhovor s Richardem Divišem


Hodnocení trenérů: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autor videa: Tomáš Lysý


Sestřih z utkání HC Dukla Jihlava – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. 5:1

Autor: promoTEAM HCD - HZStv1