Přerov je těžký bránící soupeř a těžko se přes něj dostává, myslí si obránce Jiří Říha

10.10.2016 / Tomáš Lysý

Před utkáním s Přerovem vytěžila Dukla z šesti zápasů celkem šestnáct z osmnácti možných bodů. Na ledě Zubrů ale další nepřidala. Jihlava po první třetině vedla 1:0, ovšem ve druhé i třetí třetině vstřelili domácí shodně po gólu. „Musíme se nad sebou trošku zamyslet a každý hledat u sebe chyby, které děláme. Fakt si musíme trošku promluvit, protože takhle by to dále nešlo,“ čiší nespokojenost ze čtyřiadvacetiletého obránce, který vstřelil gól a byl na ledě i při přerovském vyrovnání.

Zápas přitom začal pro Duklu poměrně dobře. Na začátku sedmé minuty se totiž prosadil právě Jiří Říha. „U nás v pásmu někdo puk protečoval na střed. Odjel jsem od naší branky, sebral jsem puk nahrál, jsem Pepovi Skořepovi a dupal jsem do branky. On ho na mě potom zkoušel přihrát a asi od brusle to spadlo do brány,“ popisuje svojí šťastnou trefu. V dalším průběhu úvodního dějství ustála Jihlava tři vyloučení, z toho jednu přesilovku pět na tři. Krátce po začátku druhé třetiny ale bylo srovnáno, když hosté dostali smolný gól ve vlastní přesilovce. „To jsem byl také zrovna na ledě. Byla to taková trošku náhoda. Od zadku jednoho našeho beka se to prostě tečí odrazilo do brány. Smolný gól,“ říká o přerovském vyrovnání.

Na konci druhé třetiny přestála Jihlava další dvojnásobné oslabení, a dokonce dvakrát v řadě. Kratší z nich bylo dlouhé 19 vteřin, delší minutu a tři sekundy. Tentokrát neplatila oklepaná fráze, že tým, který nevyužije přesilovku pět na tři, nemůže vyhrát. V čase 41:58 poslal Zubry do vedení Roman Pšurný a skóre 2:1 vydrželo až do konce utkání. „Měli jsme strašných vyloučení. Toho se musíme vyvarovat a trošku si k tomu něco říct. Takhle to dál nejde. Kdyby proti nám stál nějaký útočný tým, tak přesilovky využije,“ hledá příčiny neúspěchu Jiří Říha. Byť se Přerov v dvojnásobných ani klasických početních výhodách neprosadil, jejich ubránění bralo Dukle síly, které možná v závěru utkání chyběly k vyrovnání.

Videoohlasy s Jiřím Říhou


Ačkoliv měl za sebou poměrně vydařený zápas, jako vítězný si jej odškrtnout nemůže. Gólman Jakub Škarek zapsal řečí statistik na ledě Zubrů více jak 95% úspěšnost zákroků, když během zápasu zlikvidoval čtyřicet střel domácích. „Nevím, jestli to bylo čtyřicet střel, to se panu Zemanovi (vedoucí týmu – pozn. aut.) možná zbláznila propiska. Pro gólmana je lepší, když toho na něj jde více. Mám to takhle zažité, že když na mě jde více střel, tak se mi chytá lépe, protože jsem pořád v tempu,“ prozrazuje šestnáctiletý strážce jihlavské svatyně, kterého ohromně těšila atmosféra zápasů. Mnohem méně již, samozřejmě, obdržené góly. „První byl takový trošku smolný. Při druhém to protihráč udělal dobře. Ale myslím si, že se také dal chytit. Budu makat na trénincích, abych to vylepšil a příště nedostal žádný,“ dává si předsevzetí talentovaný strážce brankář.

Videorozhovor s Richardem Divišem


Autor videa: Zdeněk Drla, Tomáš Lysý