WSM Liga vstupuje do prvních odvetných zápasů. Druhou čtvrtinu soutěže začne Dukla v Prostějově

11.10.2016 / Tomáš Lysý

Mnozí fanoušci mají ještě v živé paměti start WSM Ligy ročníku 2016/2017. Po přesně pětatřiceti dnech od úvodního kola vstupuje druhá nejvyšší česká hokejová soutěž do své druhé čtvrtiny. Domácí týmy z prvních třinácti kol tak čekají odvety na soupeřových stadionech. V rámci čtrnáctého pokračování WSM Ligy míří Dukla Jihlava na led prostějovských Jestřábů. Utkání hrané ve středu 12. října 2016 začíná na zimním stadionu v Prostějově přesně v 18 hodin. Pokud z jakéhokoliv důvodu nepojedete Duklu podpořit osobně, můžete utkání sledovat prostřednictvím textového onlajnu nebo živým obrazovým přenosem.

Jihlava bude hrát podruhé za sebou na venkovním stadionu. Poslední kolo totiž Duklu zavedlo na led nepříjemných přerovských Zubrů, loňského nováčka WSM Ligy. Loni červenožlutí nejprve na ledě Přerova prohráli a poté vyhráli. Letos se jim z prvního střetnutí v údolí Zubra také nepodařilo vytěžit body. Přestože Jihlava od sedmé minuty vedla, na začátku druhého dějství při vlastní přesilovce inkasovala a zkraje třetí třetiny rozhodli domácí o těsné výhře 2:1, která znamenala, že Dukla poprvé po šesti vítězných zápasech v řadě prohrála.

Zatím poslední zápas Prostějova byl hodně zvláštní. Kdo by si ještě minulý týden pomyslel, že Jestřábi vyhrají výsledkem 13:0, tím spíše, že jejich soupeřem byla Slavia Praha. Jenže po nyní již dobře známých událostech ve Slavii (ekonomické trable, neshody majitele/majitelů s hráči apod.) neodcestoval na prostějovský led slávistický A-tým, nýbrž sešívaní junioři. Ti navíc od 12 hodin hráli svojí soutěž – extraligu juniorů – v Jihlavě, kde prohráli 1:6. Bezprostředně po konci utkání proti Dukle se dozvěděli, že je čeká hodně nečekaná premiéra za dospělou Slavii. Místo cesty zpět do hlavního města tak vyrazili do Prostějova. Červenobílí mladíci se čtyřicet minut obstojně drželi a Prostějov vedl „jen“ 4:0. Jenže v závěrečné třetině logicky odešly juniorům Slavie síly a inkasovali dalších devět gólů. Jak později vyšlo najevo, dospělí Jestřábi nehráli proti slávistické mládeži do těla. I přes drtivou porážku si sešívaní junioři zasloužili po utkání potlesk více jak tří tisíců diváků.

Parádní návštěva se dá na prostějovském zimním stadionu očekávat i nyní. Proti sobě totiž nastoupí dva týmy, které okupují umístění v první pětce tabulky. Dukla je po horším úvodu soutěže na páté pozici se ziskem jednadvaceti bodů a na druhý celek ztrácí pouhé tři body. Oním druhým celkem jsou právě Prostějovští, kteří naopak ztrácí jen tři body na vedoucí Kladno. V dosavadním průběhu sezony mají Jestřábi na kontě osm vítězství (z toho tři dvoubodové) a pět porážek. Nutno ovšem říct, že pouze ve dvou případech (v Litoměřicích a Kladně) nebodovali, jelikož zbylé tři prohry znamenaly bod za shodné výsledky 3:4 v prodloužení (v Jihlavě, ve Frýdku-Místku a doma s Ústím). Zajímavé bude rovněž sledovat útočníka Prostějova Martina Nováka a jihlavského forvarda Tomáše Čachotského. Oba jsou totiž nejproduktivnější hráči svých týmů, když shodně vstřelili šest gólů a na devět branek nahráli.

Krátký pohled do statistik

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ HRÁČ
Prostějov: Martin Novák, 13 zápasů, 15 bodů (6+9)
Dukla: Tomáš Čachotský, 12 zápasů, 15 bodů (6+9)

NEJLEPŠÍ STŘELEC
Prostějov: Martin Novák, Jan Rudovský a Matouš Venkrbec, všichni 13 zápasů, 6 gólů
Dukla: Anatolij Protasenja, 7 zápasů, 6 gólů a Tomáš Čachotský, 12 zápasů, 6 gólů

NEJLEPŠÍ NAHRÁVAČ
Prostějov: Patrik Moskal, 12 zápasů, 9 bodů
Dukla: Tomáš Čachotský, 12 zápasů, 9 asistencí

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ OBRÁNCE
Prostějov: Aleš Holík, 12 zápasů, 12 bodů (4+8)
Dukla: Jiří Říha, 12 zápasů, 9 bodů (2+7)

NEJTRESTANĚJŠÍ HRÁČ
Prostějov: Aleš Holík, 12 zápasů, 34 tr. min.
Dukla: Vlastimil Bilčík, 12 zápasů, 18 tr. min. a Filip Seman, 11 zápasů, 18 tr. min.

ÚČAST + / -
Prostějov: Jan Rudovský, 13 zápasů, +8; Ondřej Šafář (již v klubu nepůsobí), 8 zápasů, -8
Dukla: Jiří Říha, 12 zápasů, +8; David Březina, 12 zápasů, -3

GÓLMANI
Prostějov: Pavel Kántor, 10 zápasů, 89,49%, 3,23 průměr; Jakub Neužil, 4 zápasy, 95,04%, 1,64 průměr
Dukla: Miroslav Svoboda, 5 zápasů, 94,59%, 1,57 průměr; Jakub Škarek, 7 zápasů, 90,59 %, 2,7 průměr


Poslední vzájemný zápas

1. kolo WSM Ligy: HC DUKLA JIHLAVA – LHK JESTŘÁBI PROSTĚJOV 4:3 pr. (1:1, 2:2, 0:0 – 1:0)

První branka nového soutěžního ročníku WSM Ligy padla na Horáckém stadionu do domácí sítě, když se prosadil Matouš Venkrbec. Za Duklu ještě v první třetině srovnal její nejlepší loňský střelec Josef Skořepa. Druhá část přinesla dvě branky. Prostějov se ujal vedení dokonce dvakrát, ale Jihlava stihla v obou případech srovnat. Prvně zásluhou Davida Březiny, poté proměněným trestným střílením Josefa Skořepy. Třetí dějství branku i přes několik šancí nepřineslo, šlo se tak do prodloužení. V něm se ukázala výhoda hry tří proti třem, když Filip Seman využil spousty prostoru, poslal puk pod víko a rozhodl, že dva body zůstaly v Jihlavě.

Branky a nahrávky: 16. Skořepa (Jergl, Stoklasa), 31. Březina (Dundáček), 39. Skořepa (TS), 63. Seman (Stoklasa) – 8. Venkrbec (Rudovský), 24. A. Holík, 33. M. Novák (J. Káňa, Šlahař). Rozhodčí: Veselý – Kis, Lučan. Vyloučení: 4:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1162. Střely na branku: 36:22. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3.

Dukla: Škarek – Kajínek, Kaláb, Bilčík, Říha, Grebenjuk, Dundáček, Marcel – Stoklasa, Skořepa, Důras – Diviš, Zeman, Čachotský – Anděl, Seman, Jergl – Síkela, Jícha, Březina

Prostějov: Kantor – Kvapil, Holík, Kolář, Protivný, Zadražil, Šafář – Rudovský, Venkrbec, Augustin – Káňa, Moskal, Novák – Půhoný, Šlahař, Krejčík – Fiala, Korhoň, Švec

UTKÁNÍ ROZHODL SEMAN. V prvním vzájemném střetnutí vedl Prostějov nad Jihlavou hned třikrát. Jednou v první třetíně, dvakrát ve druhé. Dukle se ale vždy ještě v téže části podařilo stav zápasu vyrovnat a nakonec zvítězit. Ačkoliv v tomto souboji tahal Filip Seman (na ledě) za kratší konec, nakonec právě on rozhodl o výhře Jihlavy. Na jeho trefu již nemohli najít Jestřábi odpověď, jihlavský forvard se totiž trefil ve třetí minutě prodloužení, hraného systémem tři na tři. Foto: Josef Plechatý


14. kolo WSM Ligy, středa 12. října 2016:

HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC AZ Havířov 2010 (18:00)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Slavia Praha (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC ZUBR Přerov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Most (18:00)
HC Frýdek-Místek – SK Kadaň (18:00)

15. kolo WSM Ligy, sobota 15. října 2016:

Rytíři Kladno – HC AZ Havířov 2010 (16:00)
SK Kadaň – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
HC Most – HC ZUBR Přerov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Slavia Praha – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Frýdek-Místek – HC Stadion Litoměřice (18:00)

Tabulka WSM Ligy po 13. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016