Každý puk, který mi vypadl, se kluci snažili „sežrat,“ chválí spoluhráče gólman Miroslav Svoboda

16.10.2016 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Byl jedním z hlavních strůjců vydřeného domácího vítězství 2:1 nad Českými Budějovicemi. Gólman Dukly Miroslav Svoboda totiž pochytal dvaačtyřicet střel Motoru a za svá záda pustil pouze jediný puk. Jeho úspěšnost se tak dostala na 97,67 procenta. Mladý gólman předvedl parádní výkon, tím spíše, že nebyl v ideálním rozpoložení. „Od rána jsem se necítil nejlépe. Přišel jsem odpoledne do šatny a řekl jsem si, že to zkusím zlomit. Zaplaťpánbůh za první třetinu, něco mě tam trefilo,“ říká možná až zbytečně skromně nejlepší gólman WSM Ligy dle procentuální úspěšnosti zákroků.

Jak je brankáři, který ráno v den zápasu vstane a necítí se nejlépe? Tím spíše, že v podvečer čeká jeho tým důležitý zápas s pořádnou diváckou atmosférou? To dokáže Miroslav Svoboda popsat poměrně trefně. „Musel jsem si pořád opakovat, co mi vždycky v Třinci říkal Jarda Kameš (dlouholetý extraligový gólman, od roku 2012 trenér třineckých brankářů – pozn. aut.) - Když se cítíte na ho..o, tak můžete zachytat dobrý zápas a zase naopak. Opravdu neustále jsem si to celý den říkla, abych se nějak namotivoval,“ povídá s úsměvem jeden z klíčových hráčů bitvy mezi Duklou a Motorem.

Namotivoval se skutečně výborně, protože v první třetině deptal hráče Motoru precizními zákroky. Když už to vypadalo, že by hosté mohli snížit dvougólové vedení Dukly, byl vždy poslední instancí. „Zaplaťpánbůh za první třetinu. Něco mě tam trefilo a začal jsem se cítit dobře,“ je opět skromný a pevně nohama na zemi, byť si připsal za prvních dvacet minut hned sedmnáct úspěšných zákroků. Naopak první inkasovaný gól ve dvaadvacáté minutě si vyčítá. „Možná už jsem byl po první třetině moc na hrušce, protože mě toho trefilo docela dost. Tak jsem si myslel, že se nemůže nic stát a dostal jsem gól. Hned jsem si řekl, že se musím více snažit, aby Motor do konce třetiny nevyrovnal, protože třetí část by pak byla daleko těžší,“ přiznává upřímně, co se mu honilo hlavou po jediné brance Českých Budějovic, po které uzamknul svojí klec opět na několikero zámků.

Byť je statistika občas pouhou řečí čísel, ta nyní hovoří jasně. Miroslav Svoboda je s procentuální úspěšností 95,29% v tomto ohledu nejlepším gólmanem WSM Ligy, dle počtu obdržených gólů (1,57 na zápas) mu patří druhé místo. Když se letos postavil do branky Dukly – šestkrát – tak Jihlava vždy zvítězila. „Každý zápas, co jsem chytal, jsme vyhráli, ale opravdu musím říct, že je to díky klukům. To, co zase proti Motoru předváděli… Každý puk, který mi vypadl, se snažili „sežrat,“ aby ho soupeř nedorazil. Klobouk dolů před nimi,“ pochvaluje si práci spoluhráčů před sebou Miroslav Svoboda.

Videoohlasy s Miroslavem Svobodou


Spokojený se ziskem tří bodů byl také útočník Josef Skořepa, který se dobrým čichem na góly podílel na druhé brance svého týmu. Ta byla nakonec vítězná. Petr Šidlík vypálil od modré, gólman hostí David Gába neudržel puk mezi betony a s bleskovou dorážkou přispěchal právě nejlepší střelec Dukly z loňské sezony. Letos se prosadil již pošesté, navíc jeho branka padla 24 vteřin po úvodním gólu Tomáše Kalába. „Skořápka“ přiznává, že dva rychlé a slepené góly v soupeřově síti neočekával. „Nečekal jsem to. Ale díky Bohu, že to tam dvakrát takhle spadlo. Trošku jsme pak polevili a Budějovice se dostaly do tlaku. Naopak my jsme se do toho znovu horko těžko dostávali. Soupeř má kvalitní tým, kvalitní hráče, a vítězství nebylo lehké udržet. Ale zkušeně jsme si to pohlídali a máme tři body,“ zakončuje videoohlasy po podařeném sobotním dukláckém večeru.

Videoohlasy s Josefem Skořepou


Hodnocení trenérů: Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice) a František Zeman (HC Dukla Jihlava)

Autor videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih z utkání HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice 2:1

Autor: promoTEAM HCD - HZStv1