Jihlava cestuje k dalšímu zápasu do Benátek nad Jizerou. Oplatí soupeři domácí porážku?

18.10.2016 / Tomáš Lysý

WSM Liga má v itineráři již své šestnácté pokračování, které se odehraje ve středu 19. října 2016. Jedno ze sedmi utkání kompletního hracího dne startuje úderem 17:30 hodin v Benátkách nad Jizerou, kde se představí HC Dukla Jihlava. Půjde o souboj tabulkových sousedů, čtvrtou Duklu dělí od pátých Benátek pouhé dva body. Jihlavští hokejisté, v jejichž sestavě jsou tři bývalí benátečtí hráči, by rádi vrátili svému soupeři porážku z druhého kola z domácího kluziště. Jestliže se nevydáte na tradičně mrazivého klimatu zimního stadionu v Benátkách osobně, můžete sledovat textový onlajn.

Šlágr uplynulého kola WSM Ligy se Dukle Jihlava podařil. Před více jak čtyřmi tisíci diváky rozhodla o jejím vítězství proti Českým Budějovicím sotva půlminuta. Když na světelné tabuli svítil čas 4:34, skončil puk po střele Tomáše Kalába od modré v síti. O 24 vteřin později neudržel gólman hostí kotouč po pokusu Šidlíka od modré mezi betony a střelec Josef Skořepa byl u kusu černé gumy nejdříve a zdárně jej doklepl do branky. Ve dvaadvacáté minutě sice Motor snížil, ovšem to byla pouze jediná radost Jihočechů v utkání. Výtečný Miroslav Svoboda v jihlavské svatyni totiž ostatních 42 střel soupeře pochytal. Dukla tak vyhrála sedmé utkání z posledních osmi a ukončila pětizápasovou sérii budějovických výher.

Před sezonou by asi bylo překvapením, pokud by si Benátky odvezly tříbodovou výhru z ledu pražské Slavie, umocněnou navíc čistým kontem. Vzhledem k aktuální, již několikrát omýlané, ekonomické situaci Sešívaných se o tak velký výsledkový šok nejednalo. Liberecká farma také rozhodla o svém vítězství již v první třetině, během čtvrté minuty zamířil přesně Lukáš Volf a o devět minut později se prosadil Adam Dlouhý. Jestliže v posledním jihlavském utkání přiváděl gólman Dukly Miroslav Svoboda střelce Motoru k šílenství, to samé by se dalo říct o výkonu benáteckého strážce svatyně Romana Willa proti Slavii. Čtyřiadvacetiletý brankář, jenž loni jednou nastoupil v NHL za Colorado Avalanche a letos oblékl pětkrát dres úřadujícího mistra z Liberce, totiž zlikvidoval všech 42 pokusů Slávistů a připsal si první čisté konto sezony. Navíc v závěru pečetil výhru Benátek 3:0 trefou do prázdné klece zkušený Jan Plodek.

Tým od řeky Jizery tímto vítězstvím opětovně stvrdil, že se mu v probíhající sezoně na stadionech soupeřů nadmíru daří. Z dosavadních čtyřiadvaceti získaných bodů jich Benátky dovezly z venkovních kluzišť zpět domů hned čtrnáct a patří jim první místo v tabulce venkovních zápasů! Již devětkrát hráli benátečtí hokejisté mimo svůj stadion, z toho čtyřikrát zvítězili za tři body, jednou padli v prodloužení, jednou na nájezdy a třikrát odjížděli s prázdnou. Doma to naopak partnerskému týmu mistrovského Liberce vázne. Na chladném benáteckém stadionu sice domácí tým během šesti zápasů v základní hrací době ještě neprohrál. Ovšem jen dvakrát vyhrál za plný zisk a hned ve čtyřech případech brali hosté dva body (postupně tak učinila Slavia, Ústí nad Labem, Prostějov a Kladno).

Vstup do října měly Benátky trošku rozpačitý, když doma podlehly na nájezdy Prostějovu 3:4 a dvě porážky, shodně 1:3, si odvezly z Českých Budějovic a Litoměřic. Počínající černou sérii uťal klub z nejmenšího města první ligy v Havířově, kde vyhrál 5:2. Doma poté tři body nepotvrdil, na druhou po porážce 1:2 v prodloužení připravil o bod silné Kladno. Poté již následovala zmiňovaná výhra na ledě omlazené Slavie. V aktuálním ročníku WSM Ligy obléklo benátecký dres již 39 hráčů – čtyři brankáři, čtrnáct obránců a jednadvacet útočníků. Tento počet je dán zejména spoluprací Benátek s Libercem a Mladou Boleslaví. Do všech patnácti zápasů naskočilo šest hráčů – obránci Václav Kočí, Tomáš Havlín, Ondřej Mikliš a útočníci Jan Víšek, Dominik Hrníčko a Radek Prokeš. Nejproduktivnějším hráčem a zároveň nejlepším střelcem týmu je Jan Ordoš, který v devíti utkáních nasbíral 10 bodů za 7 gólů a 3 asistence. Mezi zadáky je nejlepší osmibodový Daniel Krejčí (2+6). Pětkrát hájil branku Benátek Filip Novotný, čtyřikrát Tuomas Tarkki a shodně ve třech případech Roman Will a Petr Kváča.

Krátký pohled do statistik

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ HRÁČ
Benátky: Jan Ordoš, 9 zápasů, 10 bodů (7+3).
Dukla: Tomáš Čachotský, 14 zápasů, 16 bodů (6+10).

NEJLEPŠÍ STŘELEC
Benátky: Jan Ordoš, 9 zápasů, 7 gólů.
Dukla: Filip Seman, 13 zápasů, 8 gólů.

NEJLEPŠÍ NAHRÁVAČ
Benátky: Daniel Krejčí, 12 zápasů a Václav Kočí, 15 zápasů, ob 6 asistencí.
Dukla: Tomáš Čachots,ý, 14 zápasů, 10 asistencí.

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ OBRÁNCE
Benátky: Daniel Krejčí, 12 zápasů, 8 bodů (2+6).
Dukla: Jiří Říha, 14 zápasů, 10 bodů (2+8).

NEJTRESTANĚJŠÍ HRÁČ
Benátky: Ondřej Mikliš, 15 zápasů, 20 tr. min.
Dukla: Vlastimil Bilčík, 14 zápasů, 20 tr. min.

ÚČAST + / -
Benátky: Radek Prokeš, 8 zápasů, +7 a Petr Kolmann, 11 zápasů, +7; Václav Kočí, 15 zápasů, -6.
Dukla: Tomáš Čachotský a Jiří Říha, oba 14 zápasů, +8; David Březina, 14 zápasů, -2.

GÓLMANI
Benátky: Roman Will, 3 zápasy, 96,23%, 1,3 průměr; Petr Kváča, 3 zápasy, 93,69%, 2,28 průměr,
dále Tuomas Tarkki, 4 zápasy, 92,65%, 2,43 průměr; Filip Novotný, 5 zápasů, 93,71%, 2,15 průměr.
Dukla: Miroslav Svoboda, 6 zápasů, 95,29%, 1,48 průměr; Jakub Škarek, 91,49%, 2,46 průměr.

ÚVODNÍ ZÁPAS NEVYŠEL. První vzájemný zápas Dukly proti Benátkám přišel v letošní sezoně na řadu již ve třetím kole (pro Duklu druhé herní). Ačkoliv na konci druhé třetiny v přesilovce prolomil loňský hráč Benátek a letos nejproduktivnější jihlavský bek Jiří Říha (vlevo) bezgólový stav, tři body nakonec získali benátečtí hokejisté. Ti totiž v průběhu třetího dějství třemi brankami otočili stav a dvacet vteřin před koncem již pouze Tomáš Čachotský snížil na konečných 2:3. V loňské sezoně také Dukla nejprve doma s Benátkami prohrála, aby soupeři v dalším zápase na jeho ledě vše vrátila. Bude tomu tak i nyní? Foto: Tomáš Buksa


16. kolo WSM Ligy, středa 19. října 2016:

HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Stadion Litoměřice – Rytíři Kladno (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Slavia Praha (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Most (18:00)
HC ZUBR Přerov – SK Kadaň (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Frýdek-Místek (18:00)

17. kolo WSM Ligy, sobota 22. října 2016:

Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov (17:00)
SK Kadaň – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Most – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
HC Slavia Praha – Rytíři Kladno (17:30)


Tabulka WSM Ligy po 15. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016