Utkání čtvrtého týmu se šestým. Dukla na domácím ledě poprvé v sezoně přivítá Slavii

27.10.2016 / Tomáš Lysý

WSM Liga se pomalu blíží do své poloviny. V sobotu 29. října 2016, tedy den po státním svátku, čeká HC Duklu Jihlava nesnadný soupeř. Byť HC Slavii Praha po nucených změnách v kádru opustilo deset hokejistů, drží se Pražané na šestém místě tabulky a již třikrát za sebou zvítězili. Jenže Jihlava má i přes smolnou porážku na ledě Kladna více než slušnou bilanci – deset výher v posledních dvanácti utkáních. Zápas, ve kterém bude chtít Dukla vyhrát před domácím publikem posedmé v řadě, startuje na Horáckém zimním stadionu od 17:30.

V předposledním venkovním utkání oplatila Dukla domácí porážku Benátkám nad Jizerou a stejnou mincí se chtěla revanšovat také Kladnu. Rytíři ale vstoupili do zápasu na domácím ledu lépe a již v páté minutě se radovali z první branky. Jihlava si v závěru první třetiny vytvořila slušný tlak a Cikánek v brance domácích odolal i v úvodní šanci hostů druhého dějství, ovšem hned poté již inkasoval z hole Aleše Jergla. O tom, že Dukla nezíská žádné body, rozhodla nejen 51. minuta, kdy klub Jaromíra Jágra využil dvojnásobnou přesilovou hru, ale zejména produktivita Jihlavy. Od poloviny zápasu až do jeho konce měli červenožlutí několik možností na další gól, ale puk do sít Kladna prostě nedostrkali.

Ticketportal, Live přenos

Na zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - přímý odkaz na zápas Jihlava - Motor, bližší info zde.
Všechny zápasy Dukly můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

Dukle i přes kladenskou porážku patří v tabulce čtvrtá pozice s jednatřiceti body a pětibodovou ztrátou na první Prostějov. Podobně je na tom i Slavia Praha, které vinou horšího skóre patří se stejným bodovým ziskem šestá pozice. Pražané se po třináctigólovém výprasku proti Prostějovu, kde nastoupili pouze s juniory, a dvou porážkách 0:3 v řadě, obdivuhodně zvedli a z posledních tří utkání získali osm bodů. Postupně zvítězili v Havířově 3:2, doma porazili Kladno 4:2 a v předešlém kole si dojeli pro dva body do Litoměřic, kde porazili místní Stadion 3:2 v prodloužení. Sešívaní se v patnácté minutě ujali vedení, ovšem domácí mezi 25. – 29. minutou otočili stav. Hned vzápětí ale srovnal obránce Martin Bača a poté padla branka až v prodloužení, které rozhodl další slávistický zadák Jan Holý.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Slavia tak třemi výhry v řadě s výrazně pozměněným kádrem dává lehce zapomenout na ekonomické problémy, které ohlásila před již zmiňovaným utkáním v Prostějově (porážka 0:13). Klub poté opustila hned desítka hráčů. Pět z nich – Milan Mikulík, Henri Tuominen, Michal Dragoun, Alexandr Hylák a Tomáš Jiránek – našla angažmá v české extralize. Do slovenské nejvyšší soutěže odešli Peter Hraško, Jaroslav Markovič a Marek Drtina. Zpět do Kadaně se poté vrátil Roman Chlouba a v průběhu posledního říjnového týdne opustil Slavii bývalý jihlavský zadák Miha Štebih, jenž nyní hraje za Frýdek-Místek. Do Slavie se naopak vrátily dvě klubové ikony. Z Mostu zpět přišel sedmatřicetiletý obránce Jan Novák a pomoct milovanému klubu z Kobry Praha přišel i o sedm let starší zadák Pavel Kolařík. Hned čtveřice hráčů zamířilo do Edenu z Plzně, mezi nimi i obránce Patrik Marcel, jenž zkraje sezony vypomáhal Dukle.

Na aktuální soupisce sešívaných tak figuruje deset obránců. Vedle zkušených zadáků Pavla Kolaříka a Jana Nováka je poté nejstarším hráčem Martin Bača, kterému je sedmadvacet let. I po odchodu několika hokejistů, kteří by patřili ke špičce první ligy, má Slavia ve svém kádru hráče, kteří dokáží zaměstnat soupeřovu obranu a gólmana. Vždyť nejproduktivnější hráč sešívaných David Šafránek vstřelil během patnácti zápasů hned dvanáct branek. Nejčerstvějším přírůstkem do útoku Slavie je jihlavským fanouškům dobře známý útočník Lukáš Endál. Zanedlouho třicetiletý forvard momentálně působí v druholigovém Havlíčkově Brodě, kde v devíti zápasech zaznamenal 11 gólů a 8 asistencí. Ačkoliv by měl být dle serveru hokej.cz k dispozici Slavii jen ve volných středách, kdy Havlíčkův Brod nehraje, proti Dukle nastoupí a po pěti letech oblékne sešívaný dres.

Pozn.: Do statistik Slavie Praha jsou započítáváni pouze hráči, kteří ve Slavii zůstali.


Předchozí vzájemný zápas:

6. kolo WSM Ligy: HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava 3:0
Úvodní třetina souboje dvou loňských soupeřů z extraligové baráže byla hodně vyrovnaná. Oba týmy se do šancí příliš nedostávaly a když už, tak domácí Chlouba rozezvučel tyčku. Druhá třetina, konkrétně její závěr, přinesl rozhodnutí zápasu. V rozmezí času 37:17 - 38:32 se totiž Slavia dvakrát prosadila a náskokem získala klid na své hokejky. Dukla se ve třetí třetině snažila o kontaktní gól, a to i v závěru při hře bez gólmana, kdy však inkasovala potřetí. Z Edenu si tak Jihlava body neveze.

Branky a nahrávky: 38. Jiránek (Štebih), 39. M. Drtina (Chlouba, Dragoun), 59. Kubica (Hraško, Pohl). Rozhodčí: Pešina, Hlinka - Jílek, Šperl. Vyloučení: 6:4, navíc Stoklasa (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1112. Střely na branku: 31:30. Průběh utkání: 3:0.

HC Slavia Praha: Hylák – Drtina, Pohl, Štebih, Andrlík, Hraško, Růžička – Dragoun, Šafránek, Mikulík – Dušek, Tuominen, Rys – Kern, Kubica, Chlouba – Kadlec, Jiránek, Markovič

HC Dukla Jihlava: Škarek – Kaláb, Bilčík, Říha, Marcel, Šidlík, Kajínek, Dundáček – Důras, Skořepa, Jergl – Čachotský, Diviš, Jícha – Březina, Seman, Stoklasa – Síkela, Anděl, Danišovský


GÓLY DÁVALA SLAVIA. Poslední vzájemný zápas mezi Duklou a Slavií byl v pražském Edenu poměrně vyrovnaný, ač skóre hovořilo výsledkem 3:0 ve prospěch sešívaných. Také poměr střel, při kterém si oba týmy vytvořily několik zajímavých šancí, byl takřka vyrovnaný – 31:30. V Jihlavě se ale nyní představí zcela jiná Slavia. Zatímco Peter Hraško, který na obrázku stíhá nejproduktivnějšího hráče WSM Ligy Tomáše Čachotského, kádr sešívaných opustil, Zdeněk Kubica (nahoře) na palubě červenobílé posádky zůstává nadále. Foto: Karel Švec – ČSLH.


19. kolo WSM Ligy, sobota 29. října 2016:

HC ZUBR Přerov – HC Stadion Litoměřice (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Frýdek-Místek – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
SK Kadaň – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC Most – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – Rytíři Kladno (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha (17:30)

20. kolo WSM Ligy, středa 2. Listopadu 2016:

HC Benátky nad Jizerou – HC Frýdek-Místek (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Slavia Praha – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Rytíři Kladno – HC Most (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – SK Kadaň (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov (18:00)


Tabulka WSM Ligy po 18. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016