Před Duklou je venkovní dvojzápas. První utkání odehraje Jihlava na ledě Litoměřic

01.11.2016 / Tomáš Lysý

Až do 9. listopadu si budou muset fanoušci Dukly počkat, než opět uvidí svůj oblíbený tým na Horáckém zimním stadionu. Po výhře nad Slavií Praha zajíždí Jihlava dvakrát ven, nejprve do Litoměřic a poté odehraje utkání v Třebíči. Proti litoměřickému Stadionu nastoupí HC Dukla Jihlava ve středu 2. listopadu 2016. Úvodní buly bude vhozeno přesně v 18 hodin a červenožlutí jistě budou chtít nejen navázat na loňské zápasy, kdy v Kalich aréně dvakrát tříbodově loupili, ale také potvrdit post týmu s nejméně obdrženými brankami v celé WSM Lize. Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu nebo živě přes www.tvcom.cz.

Poslední zápas Dukly byl v mnohém zajímavý. Jihlavští hokejisté doma přivítali omlazenou Slavii Praha a v první třetině byl Miroslav Svoboda prakticky bez práce, když na něj šly – i přes jednu přesilovku hostí – jen dvě střely. Naopak jeden pokus Dukly z třinácti skončil v brance, když dvojnásobnou a dvouminutovou přesilovku pět na tři využil Tomáš Čachotský. Po dvou třetinách byl již poměr střel 30:10, přesto druhé dějství gól nepřineslo. Slavia se ve třetí třetině vzchopila, ovšem když Richard Diviš zvýšil na 2:0, zdálo se být jasno. Pražané však tři minuty před koncem srovnali a najednou zkoušeli vyrovnat, ale již neúspěšně. Jihlava se tak ze čtvrtého místa takřka dotáhla na první trio, které body tratilo. Nicméně tabulka je i tak velice vyrovnaná. Dukla ztrácí na první Kladno čtyři body a její náskok na sedmé Ústí je také čtyřbodový. Po utkání proti Slavii drží jihlavský tým pozici nejméně inkasujícího družstva celé soutěže, když v osmnácti zápasech povolil svým soupeřům jen sedmatřicet branek.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Litoměřice naopak v předešlém kole na ledě Přerova nebodovaly a nedokázaly tak napravit domácí porážku v prodloužení se Slavií. Téměř dvě třetiny hrál Stadion dobře a Zubři se proti němu nemohli prosadit. Slovo téměř platí v tomto případě dokonale. Jak říkal trenér Litoměřic Daniel Tvrzník při pozápasové tiskové konferenci, jeho svěřenci deset vteřin před koncem drží ve středním pásmu pod kontrolou puk, ale čtyři vteřiny před odchodem do šaten dovolí Přerovu srovnat. Gól do šatny Zubry nakopl, pět minut po přestávce vstřelil Rostislav Šnajnar svůj premiérový gól ve WSM Lize a Přerov nakonec zvítězil 4:1. Litoměřice jsou tak před dvacátým kolem v tabulce na devátém místě se ziskem pětadvaceti bodů.

Stadion vůbec zatím zažívá sezonu jak na houpačce. Stačí se podívat na jeho dosavadní odehrané zápasy. Tým z Kalich arény v prvních sedmi zápasech vyhrál pouze jednou, když doma porazil v pořádné přestřelce Ústí nad Labem 5:4 (byť proti Slovanu v první třetině prohrával 1:3 a 2:4). Sluší se ale dodat, že z šesti porážek byly poslední dvě až na nájezdy. V dalších sedmi utkáních naopak Litoměřice hned šestkrát zvítězily, dvakrát dokonce bez inkasované branky. Nyní si Stadion opět vybírá horší období, během předešlých pěti utkání získal pouze tři body za výhru na nájezdy v Ústí a již zmiňovanou porážku doma proti Slavii v prodloužení.

V kádru Litoměřic se letos protočila již početná skupinka hráčů. Jmenovitě jde o čtyři gólmany, čtrnáct obránců a rovných dvacet útočníků. Osa týmu je přesto poměrně jasná. Do všech devatenácti zápasů zasáhli obránci Ondřej Smetana, Jakub Šulc a Jiří Jebavý, z útočníků pak velezkušený Jaroslav Kalla (lídr kanadského bodování týmu) a Filip Hanták. Pouze o zápas méně odehrál mladý forvard Radek Pilař. Další zkušený hokejista v útočných řadách, Václav Pletka, nastoupil do sedmnácti utkání a je s pěti góly nejlepším střelcem týmu. Jihlavským fanouškům jsou dobře známá dvě jména - obránce Zdeněk Čáp a gólman Ondřej Kacetl oblékli v letošní sezoně dres Stadionu ve dvou případech.

Předchozí vzájemný zápas:

7. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice 5:4 sn.
V úvodní třetině zápasu mezi Jihlavou a Litoměřicemi se Dukla ujala dvougólového vedení, když se prosadil Petr Šidlík a Lukáš Anděl. Bezprostředně po druhém jihlavském gólu ale Stadion snížil. Druhá část přinesla zásluhou Aleše Jergla opět dvojnásobný náskok domácích, ten však stačili hosté ještě do druhé přestávky smazat a do kabin se tak šlo za stavu 3:3. Navíc sedm minut před koncem Litoměřice dovršily obrat utkání. Dukla ale třetí porážku v řadě doma nedopustila a minutu a půl před koncem srovnal v početní výhodě, navíc při hře bez gólmana, Michal Důras. Pětiminutové prodloužení i přes dvouminutovou přesilovku Jihlavy pět na tři nerozhodlo, proto vítěze utkání musely určit samostatné nájezdy. Ty ovládl domácí tým zásluhou Tomáše Čachotského – 5:4 po sn.

Branky a nahrávky: Branky a nahrávky: 4. Šidlík (Skořepa), 13. Anděl (Jícha, Danišovský), 26. Jergl (Čachotský, Kaláb), 59. Důras (Říha), rozh. náj. Čachotský – 13. Kopta, 32. Procházka (Miškář, Hanták), 35. Paločko (Smetana, J. Veselý), 53. Veselý (Smetana, Kalla). Rozhodčí: Bejček – Maštalíř, Svoboda. Vyloučení: 5:8, navíc Říha a Danišovský (oba JIH) - Bača a Kopta (oba LTM) 10 min. OT, dále Vlk (trenér JIH) do konce utkání. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 998. Střely na branku: 36:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:4, 5:4.

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Bilčík, Říha, Marcel, Šidlík, Dundáček, Kaláb, Grebeňuk – Seman, Skořepa, Důras – Jergl, Čachotský, Březina – Protasenja, Diviš, Stoklasa – Anděl, Jícha, Danišovský

HC Stadion Litoměřice: Šindelář – Pavlas, Smetana, Šulc, Jebavý, Frühauf, Plášil, Bača – Ondráček, Rubeš, Pletka – Paločko, Veselý, Kalla – Beránek, Nedvídek, Kopta – Miškář, Hanták, Procházka


DO POSLEDNÍHO DECHU. Jako by Dukla Jihlava v domácím utkání 6. kola WSM Ligy v závěru bojovala dle hesla loňského play-off a baráže. Proti Litoměřicím vedla v průběhu zápasu 2:0 a 3:1, jenže Stadion do konce druhé třetiny srovnal a sedm minut před koncem se poprvé ujal vedení. Ovšem Dukla zabojovala do posledního dechu, potřetí za sebou nechtěla doma prohrát. 88 vteřin před koncem tak Michal Důras při hře bez gólmana vyrovnal. Ač v prodloužení nevyužili Jihlavští přesilovou hru pět na tři, na nájezdy byli úspěšnější. Litoměřice totiž ve třetí sérii nevyužily šanci k ukončení zápasu, Miroslav Svoboda (na snímku) hned poté opět úspěšně uhájil svojí branku a naopak Tomáš Čachotský rozhodl blafákem do bekhendu o výhře Dukly 5:4 na nájezdy. A právě tímto zápasem Jihlava nastartovala úspěšné období, kdy z posledních třinácti utkání vyhrála hned jedenáctkrát. Foto: Tomáš Buksa


20. kolo WSM Ligy, středa 2. listopadu 2016:

HC Benátky nad Jizerou – HC Frýdek-Místek (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Slavia Praha – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Rytíři Kladno – HC Most (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – SK Kadaň (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov (18:00)

21. kolo WSM Ligy, sobota 5. listopadu 2016:

LHK Jestřábi Prostějov – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC ZUBR Přerov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC AZ Havířov 2010 (17:00)
SK Kadaň – Rytíři Kladno (17:00)
HC Most – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)


Tabulka WSM Ligy po 19. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016