Mám rád tyhle zápasy, kdy je vyprodáno. Je to skoro jako play-off, těší obránce Petra Šidlíka vyhrané utkání na ledě Motoru

27.11.2016 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Přijela, viděla a zvítězila. Řeč je o Dukle, která rázně přerušila domácí neporazitelnost Motoru v letošním ročníku WSM Ligy. Jihlava byla doposud jediným celkem, který se v probíhajícím ročníku v Budvar aréně ještě nepředstavil a nyní je jediným celkem, který tam doposud vyhrál. „Obě mužstva hrála dobře zezadu a nechtěla udělat žádnou chybu. Byla to tahanice. Naštěstí dal Břízka druhého góla a pak jsme si to jenom hlídali,“ říká k výhře Dukly 2:1 její první úspěšný střelec Petr Šidlík. Mladý obránce navíc, stejně jako gólman Jakub Škarek, pořádně ocenil bitku jihlavského obránce Filipa Dundáčka, která tým nabudila.

6421 diváků. Taková je kapacita Budvar arény a přesně tolik diváků se přišlo podívat na šlágr 28. Kola WSM Ligy mezi místními Českými Budějovicemi a Duklou Jihlava. Bylo se rozhodně na co těšit. Dva tradiční české hokejové kluby, dvě nejlepší obrany ligy. A také druhá výhra Dukly 2:1 nad Českými Budějovicemi v této sezoně. Jihlava se tak po pětizápasovém čekání na výhru radovala podruhé za sebou, když navázala na domácí výhru proti Prostějovu. „Hlavní je, že se zase vyhrává a dostáváme se do nějaké pohody. Není sezona, kdy vyhrajete padesát zápasů z padesáti. Vždycky něco přijde. Snad jsme si tím už prošli. Odpíchli jsme se vítězstvím proti Prostějovu a snad už žádná taková chvilka, kdy se nám nebude dařít a máme smůlu, nepřijde,“ praví spokojeně obránce Petr Šidlík.

V loňské sezoně dlouho platilo, že když se za Duklu trefil útočník Jan Kolář, tak Jihlava vyhrála. Nyní začíná mít post štístka týmu právě Petr Šidlík. Ten vstřelil Motoru svůj pátý gól v sezoně a zatím vždy, když se dvaadvacetiletý zadák trefil, dovedli červenožlutí zápas do vítězného konce. „Já tohle nesleduju. Jsem rád, že mohu týmu nějak přispět k vítězství. Jestli je to body nebo zblokovanými střelami, čímkoliv…,“ nepozastavuje se nad řečí statistik odchovanec Dukly. Naopak se s úsměvem pozastavuje nad bitkou svého kolegy z obrany Filipa Dundáčka proti útočníkovi Motoru Benjaminu Walkerovi. Jejich pěstní souboj v polovině třetí třetiny dopadl nerozhodně, stejně jako bitka Petra Šidlíka. „Že to Dundy (Filip Dundáček – pozn. aut) shodil, bylo jedině dobře, protože to zvedlo tým a nastartovalo nás ještě k lepšímu výkonu. Jeho bitka byla mnohem lepší než to, jsme vytvářeli s prostějovským Márou Švecem posledně,“ směje se jihlavský zadák.

Videorozhovor s Petrem Šidlíkem


Slova uznání má pro svého spoluhráče z obrany Filipa Dundáčka také Jakub Škarek, který potyčku obou hráčů sledoval nejprve před svým brankovištěm a poté na pravém kruhu, kde předvedli parádní boxerský souboj. „Musím říct, že se na to koukalo fakt pěkně, jak Dundy mlátil toho Budějičáka. Škoda, že mu nedal ještě více, možná si to i trošku zasloužil,“ rozesměje sebe a stejně tak prohlížející spoluhráče.

Zápas, ve kterém zneškodnil 33 střel hráčů Motoru z celkových čtyřiatřiceti, byl pro sedmnáctiletého gólmana důležitý i v jiném ohledu. S českobudějovickým gólmanem Petrem Kváčou totiž na dálku bojuje o nominaci na světový šampionát do dvaceti let, který se na přelomu roku uskuteční v Kanadě. „Měl jsem to možná trošku lehčí než gólman Budějovic, protože na něj šlo méně střel než na mě (poměr střel 34:22 – pozn. aut.) Pro gólmana je těžší, když na něj skoro nic nejde. Kluci mi to ulehčili, protože zblokovali hodně střel. Fakt mi pomohli a o to byl zápas lehčí,“ sděluje své pocity ze zápasu, kterým sbírá k mistrovství další plusové body. Ty předešlé jsou zejména dvě vychytané výhry v extralize, kde při svých dvou debutech za Spartu držel téměř 110 minut čisté konto.

Videorozhovor s Jakubem Škarkem


Druhý vítězný gól v sezoně, podobně jako na ledě Třebíče, a celkově také pátý v sezoně, zapsal v Českých Budějovicích útočník David Březina. Kousek za modrou totiž vystihl rozehrávku domácího útočníka Jakuba Babky, která šla křížem přes obranné pásmo Motoru. „Zachytil jsem jejich rozehrávku na útočné modré. Popojel jsem, vystřelil jsem golfem a padlo to tam. Řekl bych, že jsem to trefil pěkně,“ praví spokojeně třiadvacetiletý útočník, který je za výhru samozřejmě velice rád. „Byl to hektický zápas. U nich bylo zase vyprodáno, přišlo hodně fanoušků. Pro nás je jedině dobře, že jsme vyhráli,“ říká bývalý snajpr jihlavské juniorky.

Videorozhovor s Davidem Březinou

Autor videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih z utkání ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava 1:2

Autor: YouTube kanál ČEZ Motor České Budějovice