1:2
(1:1, 0:0, 0:1)

Dukla je první tým, který v letošní sezoně v Budvar aréně vyhrál. Z ledu Motoru veze tři body

26.11.2016 / Anežka Vacíková, Tomáš Lysý

Každá série jednou končí, a toto pořekadlo platí hned dvakrát. Jihlava na ledě Motoru nejenže ukončila osmizápasovou sérii vítězství prvního týmu tabulky, ale také jako první tým v letošním ročníku WSM Ligy v Budvar aréně vyhrála. Dukla šla v deváté minutě zásluhou Petra Šidlíka do vedení, ovšem domácí za pět minut srovnali. Ve druhé třetině mohli červenožlutí opět tahat za delší konec, radost Tomáše Čachotského ale zastavila tyč. Ve třetí třetině po jedné velké nevyužité šanci na obou stranách dal rozhodnutí střelou do šibenice David Březina. Vyprodané ochozy navíc viděly parádní boxerskou vložku domácího Walkera a jihlavského Dundáčka. Dukla již poté výhru uhlídala, Jakub Škarek zavřel branku a tři jihlavské body byly realitou - 1:2.
26.11.2016 17:00, WSM Liga - 28. kolo

Banes Motor České Budějovice

Kváča – Suchánek, Vráblík, Pavlin, Žovinec, Zíb, Mazanec, Mucha – Květoň, Nouza, Heřman – Chovan, Pajič, Čermák – Šulek, Walker, Volek – Kuchejda, Škoda, Babka
1

HC Dukla Jihlava

Škarek – Říha, Kajínek, Bilčík, Dundáček, Šidlík, Szathmáry, Dobrovolný – Důras, Seman, Jergl – Březina, Stoklasa, Protasenja – Čachotský, Zeman, Diviš – Danišovský, Jícha
2
Branky a nahrávky: 14. Čermák (Pajič, Chovan) – 9. Šidlík (Čachotský), 45. Březina. Rozhodčí: Sýkora, Zubzanda – Štofa, Belko. Vyloučení: 3:6, navíc Čermák 10 min. OT a Walker (oba CEB) - Dundáček (JIH) 5 min. a do konce utkání, . Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 6421. Střely na branku: 34:22. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

První třetinu oba týmy začaly velmi vyrovnaně. Šance se objevovaly na obou stranách. Jednou z nich byla příležitost nejproduktivnějšího hráče Motoru Žigy Pavlina, který pálil tvrdě od modré čáry, ale jeho rána byla odražena hráčem Dukly za Škarkovu bránu. První gól ale padl do budějovické branky, kdy se Čachodský po levém mantinelu dostal do útočné třetiny. Puk ale poslal zpět na střed hřiště obránci Petru Šidlíkovi, který silnou střelou prostřelil Kváču mezi lapačku a beton, a Dukla se tak dostala do vedení. Motor odpověděl o pět minut později, kdy domácí vybojovali puk u Škarkovy brány. Po odražené střele od Pajiče si Jihlava nedokázala ubránit všechny protihráče a díky svému důrazu se prosadil Miloslav Čermák. Potvrdil tak svou pozici nejlépe střílejícího hráče Motoru.

O přestávkovém programu Budvar arénu čekal křest nové knihy o sezoně Motoru v letech 1980/1981 s názvem Stříbrní mistři. Autorem této knihy je dlouhodobý šéfredaktor Motoru Miroslav Mayer. U křtu se objevily i legendy českobudějovického hokeje jako Norbert Král, Vladimír Caldr, Václav Mařík a další členové tehdejšího stříbrného týmu.

Do druhé třetiny Českobudějovičtí nastupovali s přesilovou hrou z první třetiny, kde se diváci mohli těšit na tým vyhlášený svými nejlepšími početními výhodami. Přišlo hned několik šancí ze strany Motoru. Nejdůležitější z nich mohla být příležitost Romana Vráblíka, kdy se Budvar arénou roznesl zvuk Škarkovy brankové konstrukce. Touto střelou diváci vstávali ze sedadel, do hostující klece se ale nedostala. Problém pro Českobudějovické nastal při atakování Jakuba Suchánka na útočné modré čáře. Sudí hru nepřerušil a Suchánek s bolestí v tváři odjel na střídačku po svých. Vysokou nahrávku Motoru málem ztrestala Dukla, při přečíslení dva na samotného Kváču. Střela z hole nejproduktivnějšího hráče WSM ligy Tomáše Čachotského se ale odrazila od horní brankové konstrukce. Ač se oba týmy snažily vymyslet různé kombinace pro gólové šance, žádnému z nich se gól ve druhé třetině vstřelit nepodařilo.

Hned ze začátku třetí třetiny přišla šance z jihlavské strany, kdy se sám na českobudějovickou bránu rozjel Anatolij Protasenja, ale trefil pouze Kváčovu lapačku. Následovaly dvě šance Motoru. Jedna z nich patřila Miloslavovi Čermákovi, který se díky přečíslení dostal k šanci, trefil ale pouze Škarka. Chvilku poté nevyužité domácí příležitosti ztrestali Jihlavští, kdy se střelou nad Kváčovu lapačku do levé šibenice prosadil David Březina. Při následující přesilovce se hráči Motoru snažili Škarkovu bránu tečovat ze všech stran, ale neúspěšně.

Napjatou situaci se snažili vyhrotit ještě domácí nováček Benjamin Walker a jihlavský Filip Dundáček boxerským soubojem. Walker sice skončil bez dresu, ale rozhodně byl v tomto zápase o dost aktivnější. Za tento soukromý souboj dostali oba hráči tresty pět minut + do konce zápasu. Další zajímavá šance přišla ze strany Jihlavy, kdy se k puku dostal Lukáš Jícha, jemuž se proti Motoru vždy dobře hraje. Kváča ale střelu vyrazil helmou do ochranné sítě. Koncem třetí třetiny se hráči Budějovic opravdu snažili ze všech sil, ale na kvalitní střelu na Škarkovu bránu se nedostalo. Minutu a půl před koncem domácí nastoupili v šesti hráčích. To jim ale vydrželo necelých 10 vteřin, protože domácí oslabil vyloučením Čermák, jenž navíc dostal desetiminutový trest za nesportovní chování. Touto přesilovkou zápas i skončil.

Souboj dvou nejlepších obran WSM Ligy byl hodně vyrovnaný, rozhodují ale góly a těch Dukla dala více. Vyprodaná Budvar aréna tak poprvé v letošní sezoně zažila, že se hostující tým raduje z vítězství - 1:2.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Věděli jsme, že domácí jsou na svém ledě silní, takže jsme se na to připravili. Diváci viděli fantastické utkání, ze kterého si vezeme tři body, možná jsou i trochu šťastné. Ale jak se říká - zaplaťpánbůh za ně.“

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „Mrzí nás, že domácí vítězná série se přetrhla, byl to třináctý zápas... Ztratili jsme body v utkání, které mělo, co se týká bojovnosti, vysoké parametry. My jsme se buď netlačili do zakončení, nebo jsme zpomalili založení útoku a hosté střední pásmo pozorně ubránili. Vybudované pozice už nebyly tak čisté. Na góly chudý výsledek, vyjádření skóre je podle mého názoru spravedlivé.“