Další přímý souboj o druhé místo v tabulce proběhne v Edenu, kde Dukla vyzve domácí Slavii

06.12.2016 / Tomáš Lysý

Druhé místo uhájeno, mohli si říct jihlavští hokejisté kolem osmé hodiny večerní na den svatého Mikuláše, když porazili třetí Kladno. Tentokrát je čeká opětovná přímá bitva o druhou pozici v tabulce během tří dnů. HC Dukla Jihlava, která má v tabulce 59 bodů, totiž podruhé v sezoně cestuje do hlavního města, aby změřila síly s HC Slavií Praha, jenž má na třetí pozici pouze o bod méně. Utkání startuje na zimním stadionu Eden ve středu 7. prosince 2016 přesně v 18 hodin. Oba dva soupeři si zatím v letošních vzájemných zápasech hájí domácí kluziště – nejprve na svém ledě zvítězila Slavia, pak Dukla.

Výhry v pěti předešlých utkáních, kterými Dukla stoprocentně napravila předešlou pětizápasovou sérii bez vítězství, byly vždy v nějakém ohledu premiérové. Nejprve Jihlava poprvé v sezoně vyhrála nad Prostějovem za tři body. Poté Dukla jako vůbec první tým v probíhajícím ročníku zvítězila v Budvar aréně. Výhra jihlavských hokejistů proti Benátkám znamenala, že se letos poprvé ve vzájemných duelech radoval domácí tým. V dalším kole po několika letech stačila Jihlavě k výhře jediná vstřelená branka, a to na ledě Havířova. Posledním přírůstkem bylo první vítězství nad Kladnem v letošním ročníku. V úvodním dějství otočili červenožlutí stav zápasu z 0:1 na 3:1. Byť Rytíři ve druhé třetině snížili a ve třetí části vyrovnali, Jihlavské nasměroval za výhrou Tomáš Čachotský a jeho úspěšná teč střely Jiřího Říhy. Hokejisté s Ježkem ve znaku tak mají v tabulce 59 bodů, oproti čtvrtému Kladnu zvýšili náskok na čtyři body a na první Motor ztrácí jeden.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Chybí Vám ve výčtu soupeřů, pohybující se kolem Dukly, tým na třetím místě? Vězte, že je to právě Slavia Praha. Ta se na pomyslný bronzový stupínek posunula vítězstvím v posledním utkání proti Litoměřicím. Ovšem jednoduchá práce to pro Pražany rozhodně nebyla. Stadion totiž byl zkraje utkání aktivnější a dle trenéra Miloše Říhy měl vést 3:0. Místo toho se dvakrát prosadila Slavia. Nejprve v přesilovce pět na tři a vzápětí po konci druhého trestu hostí. Litoměřičtí sice v pětadvacáté minutě snížili, jenže krátce po polovině zápasu vedli hokejisté v červeném a bílém znovu o dvě branky. Třetí třetina byla spíše v režii Stadionu, který ve 47. minutě snížil. Byť měli do konce zápasu Kališníci navrch, což přiznal i trenér Slavie Jan Srdínko, tři body nakonec zůstaly v Edenu.

Slavia se tak nadále drží na čelních místech tabulky. Kdo by si to před dvěma měsíci přestavil. Sešívaní neprožívali klidné období, s juniory v sestavě vysoko podlehli v Prostějově a vinou ekonomických trablí následoval odchod deseti hráčů, mezitím i další dvě porážky. Do známého prostředí se naopak vrátili slávistické legendy Pavel Kolařík s Janem Novákem a do Edenu přišlo i několik mladých hokejistů z Plzně. Co následovalo? V dalších jedenácti zápasech prohrála Slavia pouze jednou, na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Pak sice hokejisté s červenou pěticípou hvězdou doma podlehli Motoru, a i když vyhráli v Benátkách, znovu na domácím ledě přenechali tři body. A to Havířovu, nicméně hned vzápětí jim jeden vstřelený gól stačil na výhru v Kladně a pak přišlo již zmiňované domácí vítězství proti Litoměřicím.

Svěřenci trenéra Milana Razýma tak zažívají povedené období. Kouč, který v sezoně 2012/2013 získal s Plzní jako asistent trenéra extraligový titul, se může spolehnout zejména na gólmana Dominika Frodla, jenž je za jihlavským Miroslavem Svobodou na druhém místě v čele procentuální úspěšnosti zásahů i průměru inkasovaných gólů. V obranných řadách má Slavia vedle uvedených zkušených zadáku Jana Nováka a Pavla Kolaříka (dohromady mají oba téměř 1800 startů v extralize) oporu v předsezonní posile z Ústí Janu Pohlovi. Zajímavým bekem je také slávistický odchovanec Ronald Knot, ve dvaadvaceti letech kapitán týmu. Útok táhne druhý nejlepší střelec WSM Ligy, patnáctigólový David Šafránek. Šikovnost v zakončení nechybí ani Antonínu Duškovi, jenž zaznamenal již deset branek. Dravé mládí doplňuje v útoku i zkušenost v podání Zdeňka Kubici nebo nedávné akvizice Martina Šagáta. Nepřehlédnutelným úkazem je i devětadvacetiletý Lukáš Endál. V Havlíčkově Brodě nejproduktivnějším hráčem, když v 16 utkáních dal 16 gólů a na dalších třiadvacet nahrál. Výkonnostně na druhou nejvyšší českou soutěž jistě má, za Slavii zaznamenal v šesti utkáních tři trefy a šest asistencí. Ovšem sešívaný dres obléká pouze v utkáních, kdy naopak jeho Havlíčkův Brod nemá na denním programu zápas.



Předchozí vzájemný zápas:

19. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha 2:1
První třetina utkání 19. kola WSM Ligy vyšla lépe Dukle, která Slavii přestřílela poměrem 13:2 a jednou se radovala, když dvouminutovou přesilovku pět na tři využil Tomáš Čachotský. Druhá třetina pokračovala v podobném herním pojetí, ovšem jihlavští hokejisté tentokrát Dominika Frodla v brance Slavie nepřekonali ani jednou. Ačkoliv se Pražané ve třetí třetině projevovali aktivněji, přidala Dukla ve 48. minutě uklidňující druhou branku zásluhou Richarda Diviše. Zápas tři minuty před koncem ještě zdramatizoval kapitán hostí Knot, ale to bylo ze strany sešívaných vše a Jihlava už vítězství udržela - 2:1.

Branky a nahrávky: 17. Čachotský (Říha, Šidlík), 48. Diviš (Stoklasa) - 57. Knot (Pohl, Endál). Rozhodčí: Kašík – Jindra, Kreuzer. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2079. Střely na branku: 37:24. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Půža, Říha, Szathmáry, Šidlík, Dundáček, Kaláb, Dobrovolný – Zeman, Skořepa, Čachotský – Jergl, Seman, Důras – Stoklasa, Diviš, Březina – Čermák, Kondratěv, Jícha

HC Slavia Praha: Frodl – Knot, Pohl, Holý, Kolařík, Novák, Bača – Kadlec, Dušek, Kverka – Beránek, Šafránek, Kubica – Endál, Tulačka, Jankovský – Kružík, Andrlík, Marcel


ŘÍŠOVA OBROVSKÁ RADOST. Ačkoliv v posledním vzájemném utkání Dukly a Slavie byl poměr střel 13:2 po úvodním dějství a 30:10 po dvou třetinách, vedli jihlavští hokejisté pouze 1:0 trefou Tomáše Čachotského z konce první dvacetiminutovky. Ve 48. minutě zvýšil vedení červenožlutých Richard Diviš, který měl z branky před zrakem svého otce upřímnou a velkou radost. Jeho trefa nakonec stačila na vítězství, neboť Pražané na konci už pouze snížili zásluhou kapitána Ronalda Knota a Miroslav Svoboda další šance hostí pokryl. Foto: Tomáš Buksa


31. kolo WSM Ligy, pondělí 5. prosince 2016:

HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
HC Most – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (18:00)
SK Trhači Kadaň – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC Frýdek-Místek – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (18:00)

32. kolo WSM Ligy, středa 7. prosince 2016:

ČEZ Motor České Budějovice – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC ZUBR Přerov (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Most (18:00)
Rytíři Kladno – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)

33. kolo WSM Ligy, sobota 10. prosince 2016:

SK Trhači Kadaň – HC AZ Havířov 2010 (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
HC ZUBR Přerov – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Slavia Praha (17:30)
HC Most – Rytíři Kladno (17:30)


Tabulka WSM Ligy po 31. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016