Po odehraných utkáních máme sebevědomí a jedeme na vítězné vlně, těší produktivního obránce Jiřího Říhu

08.12.2016 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Dva přímé souboje o druhé místo v tabulce během tří dnů. Dukla oba zvládla. Nejprve doma porazila Kladno, o dva dny později si přijela pro tři body do hlavního města na led Slavie. Jeden z hlavních styčných bodů úspěchu byly využité přesilové hry. Sešívaní v ní nedali ani jeden gól, kdežto Jihlava se v početní výhodě trefila dvakrát a potvrdila tak, že Slavia má nejhorší úspěšnost ubránění oslabení v celé lize. Obě přesilovkové trefy zaznamenal obránce Jiří Říha, který v sezoně nastřádal již deset gólů. „K tomu není moc co říct. Snažím se hodně střílet, trefovat bránu a zaplaťpánbůh, že mi to tam padá,“ usmívá se čtyřiadvacetiletý bek.

Do utkání v Edenu vstoupila Dukla výborně. Již ve třetí minutě se po hezké přihrávce Tomáše Čachotského zblízka prosadil Patrik Danišovský a zaznamenal tak svojí první trefu za Duklu. Za další tři minuty zvýšil jihlavské vedení svojí devátou trefou v sezoně – a přesilovkovým gólem – obránce Jiří Říha. A to krátce poté, co Slavia přestála dokonce dvojité oslabení. „V přesilovce pět na čtyři mi nahrál Divoch (Richard Diviš – pozn. aut) krásně zpoza brány na střed. Sjel jsem si dolů mezi kruhy. Byl jsem tam sám a možná bylo trošku štěstí, že jejich obránce tečoval puk a ten padl do brány,“ říká o své první úspěšné trefě.

Jenže pak přišla jediná slabá chvilka červenožlutých v celém průběhu utkání. V osmnácté minutě totiž Slavia během sedmnácti vteřin srovnala na 2:2. „Trošku jsme si to zkomplikovali, nechali jsme si dát dvě branky po našich vyložených chybách. Museli jsme si po první třetině něco říct v kabině. Potom už jsme si to zase převáděli na svojí stranu a převáděli na náš hokej,“ hovoří k menšímu výpadku nejproduktivnější zadák nejen Dukly, ale i celé WSM Ligy. A zároveň i jeden z pěti nejlepších střelců Dukly, protože se v utkání postaral o třetí a zároveň vítězný gól týmu. Jak jinak než v přesilovce. „Adam Zeman parádně a čistě vyhrál buly na Petra Šidlíka, který mi to jen předložil na střelu z voleje. Šlo to prvně po ledě, pak se puk zvednul na hranu a zapadl přímo k tyči,“ vybavuje si přesně i svojí desátou trefu v sezoně. Stejný počet gólů doposud zaznamenal i Tomáš Čachotský, Anatolij Protasenja, Filip Seman a Josef Skořepa.

V utkání na ledě Slavie se za Duklu poprvé trefil útočník Patrik Danišovský (vlevo) a obránce David Kajínek. To samozřejmě nemohlo uniknout ani pokladníkovi a kapitánovi týmu Jiřímu Dobrovolnému. „Doufám, že je Jirka pořádně zkasíruje,“ usmívá se Jiří Říha ve videorozhovoru.

Videoohlasy s Jiřím Říhou


Utkání mezi Slavií a Duklou nebylo pouze přímým soubojem o druhé místo v tabulce, ale vzájemný minisouboj svedli také oba gólmani. Slávistický Dominik Frodl byl totiž před utkáním co do počtu průměru inkasovaných gólů a procentuální úspěšnosti zásahů na druhém místě WSM Ligy. První pozice patřila právě jihlavskému Miroslavu Svobodovi, který jí uhájil. Zatímco jednadvacetiletý gólman červenožlutých dostal pouze dva góly, o rok mladší brankář Pražanů inkasoval hned pětkrát. „Už delší dobu jsme se připravovali na zápasy s Kladnem a na Slavii. S tím jsme sem jeli. Máme obrovskou radost, že jsme tyhle zápasy zvládli,“ povídá spokojeně gólman, který si prošel prakticky všemi mládežnickými reprezentačními výběry.

Během předešlých šesti vítězných utkání si aktuálně druhá Dukla Jihlava připsala skalp všech týmů ze silné čtyřky – jako první tým vyhrála na ledě Motoru, doma poprvé v sezoně ve vzájemných utkáních skolila Kladno a nyní porazila Slavii, která se po ekonomických problémech obdivuhodně zvedla. „Klukům bych chtěl opravdu poděkovat, protože teď hrajeme fakt dobře. Výkon je týmový a i když soupeř třeba vyrovná, tak se z toho nebortíme. Srovnáme se, podporujeme se. Takhle bychom měli hrát. Musíme pracovat takhle dále, aby se štěstí nezakřiklo. Jít si za tím snem a připravit se na konec soutěže,“ uzavírá rozhovor Miroslav Svoboda.

Stejně jako po domácím vítězství proti Kladnu, i po výhře na ledě Slavie Praha předvedli oslavu vítězství gólmani Dukly Miroslav Svoboda a Jakub Škarek


Videoohlasy s Miroslavem Svobodou


Hodnocení trenérů: František Zeman (HC Dukla Jihlava)

Autor videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla