Poslední domácí zápas kalendářního roku je zde. Dukla v derby vyzve Horáckou Slavii Třebíč

13.12.2016 / Tomáš Lysý

Uteklo to jako voda. 7. září začínala Jihlava zápasem s Prostějovem sezonu 2016/2017, o více jak tři měsíce později čeká jihlavské hokejisty domácí derníéra s rokem 2016. HC Dukla Jihlava v ní změří síly s krajským rivalem, na Horácký zimní stadion míří podruhé v sezoně SK Horácká Slavia Třebíč. Dukla v letošním ročníku WSM Ligy v obou zápasech Bílé hvězdy porazila a pokud by se jí to podařilo i do třetice, znamenalo by to osmou výhru červenožlutých v řadě. Utkání 34. kola startuje ve středu 14. prosince 2016 v 17:30 hodin. Do konce roku čekají Jihlavu ještě tři zápasy na ledech soupeřů – v Mostě, v Českých Budějovicích a den před Silvestrem ve Frýdku-Místku.

Byly to pořádné nervy a už to vypadalo, že se po roce bude opakovat historie. Ve druhém vzájemném utkání sezony 2015/2016 na Horáckém zimním stadionu totiž Litoměřicím proti domácí Dukle stačil na výhru jediný gól. Tentokrát vedl Stadion gólem z pětatřicáté minuty a přes dvě jihlavské tyče držel „fotbalový“ náskok do samotného závěru. Ovšem Jihlava na konci hrála přesilovku, umocněnou hrou bez gólmana, a deset vteřin před naplněním šedesáté minuty v závaru před brankou srovnal Adam Zeman. Pět jihlavských zápasů nad rámec základní hrací doby bylo letos až na jednu výjimku vždy výsadou Dukly a potvrdilo se to i tentokrát, když Jiří Říha vsítil svůj jedenáctý gól v sezoně (čímž je tento obránce nejlepším střelcem týmu) a vystřelil Jihlavě bod navíc. Svěřencům trenéra Petra Vlka tak nadále patří druhé místo tabulky (64 bodů) se ztrátou šesti bodů na první Motor a naopak s tříbodovým náskokem na třetí Kladno.

DOBRÝCH SKUTKŮ NENÍ NIKDY DOST


Ticketportal, Live přenos

Na domácí zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - bližší info s přímou možností koupě vstupenek zde.
Všechny zápasy Dukly můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

Také Třebíč zaznamenala v posledním domácím zápase vítězství, a to proti Slavii Praha. Celek z hlavního města asi v minulém týdnu nevzpomínal na týmy z Vysočiny zrovna v dobrém. Nejprve si na jeho stadion do Edenu přijela Dukla pro výhru 5:2, poté si Pražané neodvezli z ledu Třebíče ani bod, když se jim za celých šedesát minut nepodařilo vstřelit gól. Naopak Horácká Slavia se ve dvanácté minutě ujala vedení a pět minut po první přestávce svůj náskok navýšila v přesilovce na konečných 2:0. I trenér Slavie Milan Razým přiznal, že výhra domácích byla zasloužená, o čemž svědčí i střelecký poměr 38:22. Tým trenéra Martina Sobotky tak přeskočil desáté Litoměřice a patří mu aktuálně devátá příčka. Situace kolem těchto míst je však v tabulce WSM Ligy hodně vyrovnaná. Šestý Prostějov má nyní 49 bodů, devátá Třebíč pouze o tři body méně a aktuálně jedenáctý nováček z Frýdku-Místku nasbíral doposud 44 bodů.

Horácká Slavia se v poslední době zvedá a postupně napravuje devítizápasovou sérii porážek na domácím ledě, která jí odsunula na post druhého nejhoršího domácího týmu v lize. Šňůra neúspěchů v Mann+Hummel aréně byla zastavena poslední listopadový den a výrazně k ní pomohl i Matěj Pekr, když se při výhře nad Motorem 5:4 trefil hned dvakrát. V letošní sezoně přitom dal v osmnácti utkáních za Kladno jen jeden gól. Možná i kvůli tomu jej Rytíři poslali zhruba do poloviny ledna na hostování do Třebíče, kde se osmadvacetiletému útočníkovi pořádně daří. V předchozích dvou sezonách zde jako olomoucký host nastřílel v 79 zápasech celkem čtyřicet gólů a na dalších třiatřicet nahrál. Hodně zajímavou personou je i gólman Pavel Jekel, který po výhře nad Motorem vychytal ve čtyřech následujících zápasech dvě nuly – v Benátkách při vítězství 2:0 a stejným poměrem doma proti již zmiňované Slavil. Mezitím Třebíč padla doma s Havířovem 4:5 v prodloužení, byť vedla již 3:1 a 4:2, a pořádně trápila Kladno. Rytíři doma zvítězili 3:2 po gólu necelé tři minuty před koncem, za hosty zapsal branku a asistenci kdo jiný než „kladenský“ host Matěj Pekr.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

V sestavě Horácké Slavie najdou fanoušci Dukly známé jméno. Je jím odchovanec jihlavského hokeje Ondřej Malec. Pětadvacetiletý útočník začal sezonu v druholigovém Žďáru, kde měl průměr více než bod na zápas. Když mu poté trenér Martin Sobotka, který jej dobře zná, nabídl angažmá v Třebíči, „Malčíny“ neváhal. Osmkrát (z toho sedmkrát od začátku) hájil třebíčskou branku její odchovanec Dominik Svoboda. Jednadvacetiletý gólman prošel extraligovou mládeží Dukly a v sezoně 2012/2013 se pod vedením trenéra Františka Zemana radoval ve starším dorostu z bronzu. Sezonu odehrál v Dukle i zkušený útočník David Dolníček, s jihlavskými mládežnickými týmy má zkušenosti i mladý forvard Marcel Juráň.

Informace a pokyny pro fanoušky SK HS Třebíč

Fanouškům Třebíče bude pro derby vyčleněn na Horáckém zimním stadionu Vstup F (sektor hostí), kde bude také pokladna. Doporučuje se, aby příznivci hostí přišli na utkání včas, jelikož budou probíhat osobní prohlídky. Osoby podnapilé, opilé a pod vlivem návykových látek nebudou na stadion vpuštěni. Rovněž je přísně zakázáno používat veškerou pyrotechniku. V případě nedodržení zákazu budou dotyční vyvedeni ze stadionu bez nároku na vrácení vstupného.


Předchozí vzájemný zápas:

21. kolo WSM Ligy: SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava 0:4
Úvodní třetina derby mezi Třebíčí a Jihlavou přinesla jedinou branku. Zatímco všechny šance Horácké Slavie chytil jistý Miroslav Svoboda, Dukla se v šestnácté minutě prosadila zásluhou Davida Březiny. V prostřední dvacetiminutovce jihlavští hokejisté navýšili své vedení, když se krátce po polovině zápasu prosadil z dorážky Richard Diviš. Také ve třetí části naplnila Jihlava normu jednoho gólu, pojišťující gól přidal Vlastimil Bilčík a v poslední minutě se prosadil i Aleš Jergl. Gólman Miroslav Svoboda navíc vychytal podruhé v tomto ročníku čisté konto a Dukla tak poráží Třebíč i podruhé v sezoně, tentokrát 4:0.

Branky a nahrávky: 16. Březina (Diviš, Šidlík), 31. Diviš (Dundáček, Březina), 53. Bilčík (Čachotský, Skořepa), 60. Jergl (Seman). Rozhodčí: Mikula - Adamec, Poruba Vyloučení: 4:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 3430. Střely na branku: 32:33. Průběh utkání: 0:4.

SK Horácká Slavia Třebíč: Čiliak – Niko, Zdráhal, Koch, Bartejs, Lojek, Čejka – Kristl, Dolníček, Jan Wasserbauer – Zohorna, Milfait, Erat – Mrázek, Raška, Kusko – Paták, Juráň, Přibyl

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Bilčík, Říha, Szathmáry, Šidlík, Dundáček, Kaláb, Dobrovolný – Jícha, Skořepa, Čachotský – Jergl, Seman, Důras – Stoklasa, Diviš, Březina – Čermák, Kondratěv, Danišovský


ZATÍM SAMÉ VÝHRY. Jihlavě se v letošní sezoně proti Horácké Slavii daří. V Třebíči nejprve vyhrála přípravný zápas 3:1, na závěr předsezonního období porazila soupeře doma soupeře 3:2 v prodloužení. Mistrovské zápasy jsou sice o něčem jiném, ovšem Dukla ve výhrách pokračuje. Jihlava přivítala Bílé hvězdy ve WSM Lize nejprve na domácím ledě a byla z toho pořádná přestřelka. Prvně vedli hosté, poté domácí, dále znovu Třebíč, aby Dukla dvěma góly Anatolije Protasenji ve třetí třetině vyhrála 5:4. V Mann+Hummel aréně měl poslední vzájemný zápas jednoznačný průběh. Ač byl počet střel téměř vyrovnaný – 32:33 pro hosty – tak si třebíčští hokejisté nevěděli rady s Miroslavem Svobodou v jihlavské brance, naopak červenožlutí se radovali hned čtyřikrát a spolu se svými fanoušky po zápase oslavili vítězství 4:0. Foto: Tomáš Lysý


34. kolo WSM Ligy, středa 14. prosince 2016:

ČEZ Motor České Budějovice – HC ZUBR Přerov (17:30)
HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Stadion Litoměřice – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Frýdek-Místek (18:00)
Rytíři Kladno – SK Trhači Kadaň (18:00)
HC Slavia Praha – HC Most (18:00)

35. kolo WSM Ligy, sobota 17. prosince 2016:

Předehrávka: HC Frýdek-Místek – Rytíři Kladno (pátek 16. prosince 2016, 17:00)
SK Trhači Kadaň – HC Slavia Praha (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC AZ Havířov 2010 (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Most – HC Dukla Jihlava (17:30)


Tabulka WSM Ligy po 33. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016