Třebíč to po gólech zavřela a čekala na brejky. Nám nepřálo před prázdnou bránou ani štěstí, lituje Tomáš Kaláb

15.12.2016 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Navrátilci do sestavy Tomáši Kalábovi se nehodnotilo třetí derby v sezoně proti Třebíči úplně lehce. Dvakrát v sezoně se Jihlavě podařilo Horáckou Slavii porazit, naposled na jejím ledě jasně 4:0. Tentokrát si zřejmě zasloužené vítězství připsali třebíčští hokejisté, kteří zvítězili na Horáckém zimním stadionu 3:1. „Po soupeřově druhém gólu jsme měli pořád dost času se zápasem něco udělat. Bohužel jsme dvakrát netrefili prázdnou bránu a oni si závěr už pohlídali,“ ohlíží se za zápasem devětadvacetiletý jihlavský obránce.

V prvním zápasu v Jihlavě se Třebíč také ujala v první třetině vedení. Ačkoliv se Dukle podařilo v prostředním dějství otočit stav, Horácká Slavia šla do třetího dějství znovu s jednogólovým náskokem, ale ten v závěrečné dvacetiminutovce červenožlutí zvrátili a vyhráli 5:4. I tentokrát se třebíčští hokejisté radovali v úvodní periodě jako první, navíc hned na začátku druhé třetiny využili přesilovku pět na tři. „Druhým gólem Třebíče se asi zápas přelomil na její stranu. Oni si náskok hlídali, my jsme se do nich nutili. Pořád ale byly dvě třetiny před námi a spousta času s tím něco udělat, jenže nám prostě nepřálo ani štěstí,“ hodnotí zápas Tomáš Kaláb.

Odvrácená tvář paní Štěstěny byla znát hlavně od 48. minuty po tom, co se hokejisté s bílou hvězdou ve znaku ujali vedení 3:1. Před jihlavskými hráči dvakrát v předbrankových dorážkách byla prázdná klec, ovšem zamést kotouč do odkryté klece se domácím ani v jednom případě nepodařilo. V tu dobu se Třebíčští již soustředili na defenzívu a na vlastní modré vytvořili pětičlenný obranný val. „Řekl bych, že dneska to byla typická hra Třebíče,“ poznamenává jihlavský obránce, který se vrátil do zápasového rytmu po krátké absenci. „Začátek nebyl nic moc, ale postupem času se do toho člověk dostane a chytne tempo. Doufám, že v dalších zápasech to bude už jenom lepší,“ přeje si Tomáš Kaláb, který nastoupil v obranné dvojici s Petrem Šidlíkem.

Videoohasy s Tomášem Kalábem


Proti Třebíči se mu v letošní sezoně poměrně daří. V úvodním měření sil otočil ve třetí třetině dvěma góly skóre z 3:4 na 5:4. Zápas v Mann+Hummel aréně kvůli zranění vynechal. Nyní se na domácím ledě znovu prosadil, když krátce po polovině klání snižoval přesilovkovou dorážkou na 1:2. Řeč je o Anatoliji Protasenjovi, který bohužel zaznamenal jediný gól Dukly v třetím derby sezony. „Celkově jsme byli takoví zastrašení. Nehráli jsme to, co jsme chtěli. Oni dali z tří střel tři góly, pak to bránili a už to bylo těžké. Ve třetí třetině nám puky skákaly kolem prázdné branky, nepadalo nám to tam,“ lituje prohraného zápasu aktuálně spolu s Jiřím Říhou nejlepší střelec Dukly, který zaznamenal jedenáctý gól v sezoně.

Šestadvacetiletý odchovanec jihlavského hokeje se zkušenostmi z KHL však přiznává, že Dukla svojí hrou soupeři cestu ke třem bodům hodně usnadnila. „Tyhle mančafty sem přijedou s tím, že brání a chtějí dát první gól. Zápas by asi dopadl jinak, pokud bychom jim to znepříjemnili naší hrou, kterou jsme hráli v předchozích utkáních. Takhle bohužel vyhráli oni,“ mrzí Anatolije Protasenju, že tři body si z Horáckého zimního stadionu na nedalekou cestu domů odvezla Třebíč.

Videoohasy s Anatolijem Protasenjou


Vůbec prvním respondentem na pozápasové ohlasy byl Jiří Říha, kterého si vybral štáb přítomné České televize. I je zaujala neobyčejná produktivita čtyřiadvacetiletého obránce, který v probíhající sezoně nasázel do sítě soupeřů již jedenáct branek. Tentokrát se sice střelecky neprosadil, ovšem po jeho přesilovkové ráně od modré dorážel puk do sítě Anatolij Protasenja. Nicméně se jednalo o jediný úspěch Jihlavy v třetím derby sezony. „Málo jsme bruslili, nedohrávali jsme souboje, nebyli jsme důrazní a ani jsme nechodili pořádně do brány. Těžké utkání jsme nezvládli a prohráli jsme si to fakt sami,“ vypočítává hned několik herních činností, které je třeba do dalšího zápasu na ledě Mostu zlepšit, aby Dukla mohla opět navázat na vítěznou sedmizápasovou sérii, která porážkou proti Třebíči skončila.

Videoohasy s Anatolijem Protasenjou


Hodnocení trenérů: Martin Sobotka (SK Horácká Slavia Třebíč) a František Zeman (HC Dukla Jihlava)

Autor videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih z utkání HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč 1:3

Autor: promoTEAM HCD - HZStv1