Po třech týdnech znovu do Budvar arény. Jihlava v dohrávce druhého kola míří na led Motoru

19.12.2016 / Tomáš Lysý

Doma, venku, venku, doma. Že Vám tato posloupnost vzájemných zápasů Jihlava a Českých Budějovic nesedí? Pak máte pravdu. Utkání 2. kola WSM Ligy totiž mezi Motorem a Duklou bylo přeloženo na předvánoční čas. Před třemi týdny se jihlavským hokejistům jako jediným v letošním ročníku WSM Ligy podařilo v Budvar aréně vyhrát. Nyní se pokusí na předešlý výsledek na jihu Čech navázat v rámci posledního zápasu před Vánoci, který startuje v pondělí 19. prosince 2016 přesně od 17:30 hodin.

Poslední domácí zápas kalendářního roku 2016 sice Dukle Jihlava nevyšel, když podehla doma Třebíči a prohrála poprvé po sedmi utkáních, ale hned v dalším utkání se červenožlutí naladili na vítěznou vlnu. Zajížděli na led Mostu a neoblíbenou destinaci proměnili v tříbodovou radost. Naposled totiž Dukla vyhrála na severu Čech v říjnu roku 2014, kdy se radovala z výhry 12:4. Tentokrát byl sice počet branek na obou stranách pouze čtvrtinový, což ale znamenalo výhru hráčů s Ježkem ve znaku v poměru 3:1. V první třetině se trefil Aleš Jergl a Anatolij Protasenja. Byť Mostečtí ve třetím dějství snížili na rozdíl jednoho gólu, Dukla již vítězství uhájila a navíc jej pečetila gólem Josefa Skořepy do prázdné branky. Po pátečním zaváhání Kladna na ledě Frýdku-Místku se tak Jihlava znovu vrátila na druhé místo tabulky, kde je se získanými 67 body.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Na první a vedoucí Motor České Budějovice ztrácí Dukla šest bodů, zároveň ale má oproti Jihočechům odehrané dva zápasy navíc. První z důvodu předehrávky 36. kola doma s Kadaní (porážka 1:2), druhý kvůli odloženému poslednímu utkání českobudějovických hokejistů v Prostějově. Sobotní zápas byl totiž na poslední chvíli odložen z důvodu zdravotní epidemie v kádru Jestřábů, několik prostějovských hokejistů muselo být dokonce hospitalizováno.

Budějovičtí jsou zatím jasnými vládci WSM Ligy, patří jim totiž první místo v několika důležitých statistických ukazatelích. Vedle nejvyššího počtu bodů, kdy jako jediný přesáhli sedmdesátibodovou hranici – konkrétně nasbírali 73 bodů, mají i jasně nejvyšší počet nastřílených branek (121) a nejmenší počet gólů inkasovaných (63). V počtu obdržených branek není jejich nadvláda zas tak jasná, druhá Jihlava dostala pouze o gól více. Motor je také nejlepším týmem na domácím kluzišti, kdy během 16 zápasů ztratil jen čtyři body – Třebíč si odvezla jeden a právě další mančaft z Vysočiny, Dukla Jihlava, dokázala v Budvar aréně jako jediná v letošním ročníku zvítězit. V tabulce venkovních zápasů patří Českým Budějovicím druhé místo (29 bodů v sedmnácti zápasech), když lepší jsou pouze hokejisté Dukly, kteří nasbírali během šestnácti utkání o dva body více. Hráči s velkým M ve znaku mají také nejvyšší využití přesilových her a již tradičně jasně opanovávaní i tabulku návštěvnosti domácích klání.

Svěřenci trenéra Antonína Stavjani tak doposud zažívají výbornou sezonu, což může být způsobeno i tím, že Motor netáhne zejména duo hráčů jako v předešlých dvou ročnících. Gólovou a bodovou potenci už nezajišťuje odskočené duo Tomáš Nouza – Josef Straka (tím spíš, že druhý uvedený se s Budějovicemi na začátku sezony rozloučil), je rozprostřena na vícero hráčů. Bodování sice vede stále Tomáš Nouza, který nastřádal ve 31 zápasech celkem 32 bodů za 17 gólů a 15 asistencí. Pouze o gól méně má Miloslav Čermák a další tři hráči nasbírali dvacet bodů a více. Jestliže má Dukla ve svém kádru pět hráčů, jenž nasázeli deset gólů a více, početně stejně jsou na tom i hráči Českých Budějovic. Branku může dát v obou týmech zkrátka kdokoliv, každý útok.


Předchozí vzájemný zápas:

28. kolo WSM Ligy: ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava 1:2
Každá série jednou končí, a toto pořekadlo platí hned dvakrát. Jihlava na ledě Motoru nejenže ukončila osmizápasovou sérii vítězství prvního týmu tabulky, ale také jako první tým v letošním ročníku WSM Ligy v Budvar aréně vyhrála. Dukla šla v deváté minutě zásluhou Petra Šidlíka do vedení, ovšem domácí za pět minut srovnali. Ve druhé třetině mohli červenožlutí opět tahat za delší konec, radost Tomáše Čachotského ale zastavila tyč. Ve třetí třetině po jedné velké nevyužité šanci na obou stranách dal rozhodnutí střelou do šibenice David Březina. Vyprodané ochozy navíc viděly parádní boxerskou vložku domácího Walkera a jihlavského Dundáčka. Dukla již poté výhru uhlídala, Jakub Škarek zavřel branku a tři jihlavské body byly realitou - 1:2.

Branky a nahrávky: 14. Čermák (Pajič, Chovan) – 9. Šidlík (Čachotský), 45. Březina. Rozhodčí: Sýkora, Zubzanda – Štofa, Belko. Vyloučení: 3:6, navíc Čermák 10 min. OT a Walker (oba CEB) - Dundáček (JIH) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 6421. Střely na branku: 34:22. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

ČEZ Motor České Budějovice: Kváča – Suchánek, Vráblík, Pavlin, Žovinec, Zíb, Mazanec, Mucha – Květoň, Nouza, Heřman – Chovan, Pajič, Čermák – Šulek, Walker, Volek – Kuchejda, Škoda, Babka

HC Dukla Jihlava: Škarek – Říha, Kajínek, Bilčík, Dundáček, Šidlík, Szathmáry, Dobrovolný – Důras, Seman, Jergl – Březina, Stoklasa, Protasenja – Čachotský, Zeman, Diviš – Danišovský, Jícha


DVAKRÁT STEJNÁ RADOST. Jihlavští hokejisté letos změřili síly proti Českým Budějovicím ve dvou utkáních a v obou případech se radovali ze zisku tří bodů díky výsledku 2:1. Doma vstřelili v páté minutě dva góly a poslední trefou zápasu bylo snížení Motoru ve dvaadvacáté minutě. Na jeho ledě Jihlava v první třetině vedla, a i když bylo v Budvar areně během úvodního dějství ještě vyrovnáno, ve třetí třetině rozhodl David Březina o druhém jihlavském vítězství 2:1. Foto: Tomáš Buksa


Dohrávka 2. kola WSM Ligy, pondělí 19. prosince 2016:

ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava

36. kolo WSM Ligy, středa 28. prosince 2016:

HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň 1:2 (předehráno 21. listopadu 2016)
HC Benátky nad Jizerou – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Most (17:30)
HC Stadion Litoměřice – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC ZUBR Přerov (18:00)
Rytíři Kladno – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC Slavia Praha – HC Frýdek-Místek (18:00)

37. kolo WSM Ligy, pátek 30. prosince 2016:

HC Most – HC Stadion Litoměřice
LHK Jestřábi Prostějov – HC AZ Havířov 2010
SK Trhači Kadaň – SK Horácká Slavia Třebíč (15:00)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Slavia Praha (18:00)
HC ZUBR Přerov – Rytíři Kladno (18:00)


Tabulka WSM Ligy po 35. kole: