Bitku jsem tolik nečekal a soupeř jí vyhrál. Ale my máme ze zápasu dva body a oni jeden, usmívá se David Kajínek

20.12.2016 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

V dohrávce 2. kola WSM Ligy měli hokejisté Českých Budějovic proti Dukle určitě velkou motivaci. Předešlý zápas v Budvar aréně totiž Jihlava vyhrála 2:1 a byla prvním týmem v letošní sezoně, který si z ledu Motoru odvezl výhru. Odplatu červenožlutí nedopustili a znovu vyhráli, nyní za dva body. To je důležité i pro obránce Davida Kajínka, jenž musel snést „bitku“ s Martinem Mazancem. „Domlouvali jsme se, že se prát nebudeme. Nečekal jsem to a on vyhrál. Ale my máme dva body a oni jeden,“ směje se jihlavský obránce, který do Vánoc a nového roku přeje lidem kolem sebe hlavně zdraví, podobně jako jeho zpovídaní spoluhráči Miroslav Svoboda a Tomáš Čachotský.

První třetina – střelecká převaha Motoru a gól Dukly, když Patrik Danišovský proměnil trestné střílení. Ve druhé třetině byl obrázek hry podobný, tím spíše, že branku dala opět Jihlava. Tomáš Čachotský se totiž v dvojnásobném oslabení dostal do úniku a svým typickým blafákem do bekhendu skóroval. Ve třetí třetině to hodně dlouho vypadalo, že čím dál více nervóznější Motor nedokáže skórovat. Jenže v samotném závěru přišlo snížení a poté vyrovnání Českých Budějovic, když se hostům třikrát nezdařilo vyhození puku. „Zápas to byl těžký. Hlavně chytal výborně Míra Svoboda, který nás podržel. Jen škoda, že jsme na konci neudrželi vedení 2:0 a dostali jsme minutu a půl před koncem dva góly,“ praví obránce David Kajínek.

I tak mohou být jihlavští hokejisté poměrně spokojení. Budvar aréna zažila letos pouze dvě porážky, a v obou případech se o ně postarala právě Dukla. Nejprve zvítězila 2:1, nyní 3:2 v prodloužení. Zápas měl i jednu paralelu, stejně jako v předchozím měření sil na jihu Čech došlo na pěstní souboj. A ne na jeden, dokonce na dvě bitky. Zatímco šarvátka mezi zadákem hostí Vlastimilem Bilčíkem a Davidem Kuchejdou měla slušné parametry, druhý jihlavský obránce David Kajínek se proti Martinu Mazancovi nechtěl prát, aby neoslabil svůj tým. „Ve strkanici před brankou se udělaly dvě dvojičky a s Mazancem jsme se tam jenom drželi. Domlouvali jsme se, že se ani prát nebudeme. On dostal pokyn ze střídačky, shodil rukavice a už to jelo. Tolik jsem to nečekal a nakonec to dopadlo tak, že soupeř vyhrál. Trošku mě tam zmuchlal. Sportovně musím uznat, že byl v bitce lepší. Ale my máme dva body a oni jeden,“ usmívá se při slastném pocitu zápasového vítězství osmadvacetiletý zadák, v jehož vzezření nezanechala ruční výměna názorů žádné stopy.

Videoohlasy s Davidem Kajínkem


V prvním vzájemném utkání na ledě Motoru dostal příležitost Jakub Škarek, jenž se výrazně zasloužil o tři jihlavské body. Tentokrát hájil jihlavskou svatyni Miroslav Svoboda a také on si může zápas odškrtnout jako povedený. Ze sedmačtyřiceti střel domácích plejerů pustil za svá záda jen dva puky. „Zápas to byl pěkný. Měli jsme dobrou předzápasovou přípravu. První třetinu jsme ustáli, což bylo důležité, a podařilo se nám dát gól z nájezdu. Pak jsme v podstatě jenom bránili a Čagimu (Tomáš Čachotský – pozn. aut.) se podařilo dát branku na 2:0, což nás uklidnilo. Naštěstí jsme to dokopali do vítězného konce, i když v závěru s takovou komplikací. Hlavní je, že se vyhrálo a můžeme být spokojení,“ hodnotí v několika větách celý zápas statisticky nejlepší gólman WSM Ligy, který tentokrát polemizuje, zda je lepší být v pořádné střelecké permanenci či nebýt během utkání tak vytížený. „Když má soupeř dvacet střel a nedostanu gól, tak je to možná lepší. Když na Vás jde dvacet střel za třetinu a dostanete čtyři góly, tak se asi nebudete cítit dobře,“ směje se a vzápětí dodává, že zažil v Budvar aréně vítěznou premiéru. „Ještě se mi na Motoru nikdy nepodařilo vyhrát, a to už jsem tam chytal asi osm zápasů. Tak se mi to konečně povedlo a jsem rád,“ má z vítězství nad soupeřem dvojnásobnou radost.

Videoohlasy s Miroslavem Svobodou


Při přesilové hře pět na tři by se spíše očekávalo, že tým hrající dvojnásobnou početní výhodu vstřelí branku. Nebo aspoň k tomu má poměrně velkou možnost. Jenže v polovině zápasu mezi Motorem a Duklou se stala zcela jiná věc. Útočník Jihlavy Tomáš Čachotský totiž vystihl nahrávku soupeře, jelikož byl v pohybu, tak se snadno dostal přes obránce a rázem byl v úniku sám na gólmana. Jeho zakončení již bylo jasné – blafák do bekhendu a gól vstřelený v dvojnásobném oslabení. „Určitě se to nestává každý den, ale vystihl jsem rozehrávku. Nouzík (Tomáš Nouza – pozn. aut.) měl puk u mantinelu a bude ho dávat na beka. Tak jsem tam dal hokejku a je to kus štěstí, že to člověk trefí ze vzduchu. Dostal jsem se do samostatného nájezdu a ten mi prostě vyšel. Pro tým to bylo uklidnění, protože jsme vedli o dva góly v době, kdy měly Budějovice nějaký tlak,“ hodnotí celou situaci nejproduktivnější hráč WSM Ligy, jenž ztraceného bodu nelituje a i dva získané z ledu soupeře považuje za dobré.

Do statistik se Tomáš Čachotský zapsal i vyloučením, když dostal na svojí povahu neobvyklý trest za vražení na hrazení. Lídr jihlavského týmu reaguje pobaveně na otázku, zda začíná hrát do těla. „Vražení je hodně nadnesené, trošku jsem do soupeře šťouchl a ten to zrovna asi neustál. Podle mě to nebylo nic hrozného,“ usmívá se Čagi, který pronáší i pár slov k bitce Davida Kajínka s Martinem Mazancem. „Nevím, jestli to byla úplně férová bitka. Přišlo mi, že oba dva dávají hlavu pryč, že to končí, pouští se a v tom budějovický hráč shodil rukavice a Kájovi tam jednu pustil. Že by to byla klasická bitka… Ale my to přežijem, protože jsem vyhráli,“ zastává se svého spoluhráče a připomíná ze zápasu to nejdůležitější.

Videoohlasy s Tomášem Čachotským

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Záznam zápasu ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava 2:3 pr.

Autor: YouTube kanál ČEZ Motor České Budějovice