Dukla může na ledě Ústí udělat rozhodující krok k druhému místu a také překonat bodový rekord

10.02.2017 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté v posledním domácím utkání letošní základní části WSM Ligy udělali důležitý krok k uhájení druhé pozice v tabulce. Porazili totiž Frýdek-Místek, naopak kladenský pronásledovatel na třetím místě doma prohrál s Přerovem. Jednapadesáté kolo svede Duklu Jihlava na led Slovanu Ústí nad Labem a pokud červenožlutí vyhrají, nemusí se na výsledky Rytířů vůbec ohlížet. Snadné to ale rozhodně nebude. Ústečtí totiž svádí boj proti Třebíči a Prostějovu o dvě volná místa, znamenající přímý postup do play-off. Zápas začíná (stejně jako šest dalších duelů 51. kola) v sobotu 11. února 2017 od 17:00 a dle informací jihlavské redakce budou všechna utkání řídit dva hlavní rozhodčí.

V jihlavské sestavě chybělo při předchozím utkání hned několik jmen. Dukla postrádala z důvodů zranění a nemocí šest obránců (včetně juniora Ladislava Pospíchala, který si mohl odbýt debut za A-tým), tři útočníky a jednoho gólmana. Křest ohněm v podobě startu za Áčko si tak odbyl obránce juniorky David Váňa, zadák staršího dorostu Matěj Vála a po zranění dostal opět šanci útočný tahoun juniorského týmu David Čermák. Frýdek-Místek hned zkraje druhé třetiny vstřelil úvodní branku zápasu a Jihlava na přelomu druhé a třetí části nevyužila dlouhou přesilovku pět na tři. I tak ale jihlavští hokejisté zápas otočili. Ve 48. minutě srovnal Aleš Jergl a vítězný gól přidal čtyři minuty před koncem Josef Skořepa. Dukla tak pokořila stobodovou hranici a má aktuálně 102 bodů, čímž vyrovnala vlastní rekord ze základní části sezony 2013/2014. Důležitější je ale umístění. Jihlavští hokejisté nadále drží druhou pozici, dvě kola před koncem mají na třetí Kladno náskok čtyř bodů a na první Motor ztrácí bodů šest.

Ani konečné umístění Ústí nad Labem po dvaapadesáti kolech není stále jisté. Slovan, který loni dokráčel až do semifinále play-off (kde jeho pouť vyřazovacími boji ukončila Jihlava), pošilhává po přímém postupu. K tomu potřebuje skončit na pátém nebo na šestém místě. Jenže kolem těchto pozic panuje přetlak, jeden z trojice Třebíč (76 bodů), Ústí (76 bodů) a Prostějov (73 bodů) půjde z kola ven. Bude zajímavé sledovat, jak se celá situace vyvine. Třebíč totiž jede do Frýdku-Místku, jenž potřebuje body k účasti v předkole a Prostějov vyzve Kladno. Pokud předposlední kolo nerozhodne, nejsou Jestřábi rozhodně bez šance. V pondělním finiši je totiž na programu klání Třebíč – Ústí a prostějovští míří na led Slavie, která již nemůže být horší ani lepší než čtvrtá.

Poslední dvě kola WSM Ligy. Jak vše může dopadnout?

Jestliže Dukla v posledním utkání během třetí třetiny otočila zápas proti Frýdku-Místku, Ústí se povedl podobný kousek v Edenu. Slavii sice dostal v šesté minutě do vedení Jiří Půhoný, jenže to byl také jediný úspěch svěřenců kouče Milana Razýma. Slovan ve třetím dějství vstřelil dvě branky prakticky v totožném čase jako Jihlava. Nejprve po přihrávce nejproduktivnějšího ústeckého hokejisty Zdeňka Doležala srovnala ikona klubu Jaroslav Roubík a oba dva útočníci se čtyři minuty před koncem podíleli přihrávkou na vítězné trefě Jaroslava Kasíka, zakončujícího do prázdné branky.

Právě Zdeněk Doležal a Jaroslav Kasík jsou letošními železnými muži Slovanu. Nastoupili totiž ke všem padesáti zápasům a řadí se k hlavním oporám týmu. První jmenovaný, povoláním útočník, je s dvaceti brankami druhý nejlepším střelcem celé soutěže (a jak již bylo uvedeno, se 42 body vede produktivitu Ústí). Druhý uvedený je spolu s Martinem Vágnerem nejpilnější sběratel bodů v obraně, oba dva mají bilanci tří gólů a šestnácti přesných nahrávek. Z loňské obávané formace Kloz, Roubík, Tůma zbyla akorát ústecká legenda Jaroslav Roubík, jeho dva loňští parťáci hrají v Kladně a není nepravděpodobné, že na sebe tyto dva týmy znovu po roce narazí ve čtvrtfinále. V brance Slovanu dostává nejvíce prostoru dvaadvacetiletý Jakub Soukup, který již nastoupil do šestatřiceti utkání.


Předchozí vzájemný zápas:

38. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – HC Slovan Ústí nad Labem 4:0
Hotovým brankostrojem přivítala Dukla v úvodní třetině Ústí nad Labem. Po třech a půl minutách vedla již o tři branky když se nejprve prosadil David Březina, poté vstřelil svůj první gól za Jihlavu obránce, hrající v tomto utkání v útoku, Šimon Szathmáry a dokonce v oslabení skóroval dorážkou Jiří Říha. První třetina, hraná v retro-dresech, se tak výrazně lépe povedla domácím, navíc Slovan nevyužil dlouhou přesilovku pět na tři. Za to domácí ano, dvojnásobnou herní výhodu využil ve 23. minutě opět Jiří Říha. Třináctá trefa jihlavského zadáka, který je tak nyní nejlepším jihlavským střelcem, udělala gólovou tečku za prvním utkáním Dukly v nové sezoně - 4:0. Gólman Miroslav Svoboda si připsal již čtvrté čisté konto v sezoně.

Branky a nahrávky: 2. Březina (Bilčík, Anděl), 3. Szathmáry (Čachotský), 4. Říha (Březina, Seman), 23. Říha (Čachotský, Šidlík). Rozhodčí: Kašík – Měkýš, Reich. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1228. Střely na branku: 32:18. Průběh utkání: 4:0.

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Kajínek, Říha, Půža, Bilčík, Kaláb, Šidlík, Dundáček, Dobrovolný – Jergl, Skořepa, Důras – Anděl, Seman, Březina – Diviš, Zeman, Čachotský – Szathmáry, Stoklasa, Jícha

HC Slovan Ústí nad Labem: Soukup – Vágner, Bernad, Husák, Kasík, Přindiš, Macek, Zdvořáček – Poulíček, Roubík, Melka – Merta, Vrdlovec, Doležal – Moučka, Gengel, Dalecký – Navarra, Komárek, Markulinec

RETRODRESY SVĚDČILY JIHLAVĚ. Dukla Jihlava a Slovan Ústí nad Labem se připojili k oslavám 80. let WSM Ligy a v posledním vzájemném měření sil nastoupili v retro-dresech. Slavnostní zápas vyšel lépe Dukle, která po čtyřech minutách vedla již 3:0. Na začátku druhé třetiny se podruhé v utkání trefil Jiří Říha (v popředí) a uzavřel tím skóre, protože Miroslav Svoboda zavřel svojí branku a nepovolili Slovanu ani jednu gólovou radost. Foto: Tomáš Buksa


51. kolo WSM Ligy, sobota 11. února 2017:

HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – HC AZ Havířov 2010 (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Rytíři Kladno (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Frýdek-Místek – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
SK Trhači Kadaň – HC Most (17:00)

52. kolo WSM Ligy, pondělí 13. února 2017:

HC Benátky nad Jizerou – HC AZ Havířov 2010 (neděle 12. února 2017, 17:00)
HC Most – HC Frýdek-Místek (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Stadion Litoměřice – SK Trhači Kadaň (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Slavia Praha – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)


Tabulka WSM Ligy po 50. kole: