5:6p
(1:0, 3:3, 1:2 - 0:1)

Jihlava dokázala smazat třígólový náskok Ústí, opět vyhrála v prodloužení a po základní části skončí druhá

11.02.2017 / Tereza Košťálová

Úvodní třetina zápasu mezi Ústím a Jihlavou přinesla jeden gól, když v šestnácté minutě využil přesilovou hru domácí Jaroslav Roubík. Ve druhém dějství padlo hned šest branek. Slovan nejprve uskočil již do třígólového vedení, poté se za Duklu prosadil Tomáš Jiránek, ale Ústí si hned vzalo náskok zpět. Jenže Tomáš Čachotský dvěma góly dostal svůj tým do kontaktu. Těsně před koncem druhé třetiny ale jihlavský lídr pro zranění odstoupil a do zápasu již nezasáhl. Když devět minut před koncem základní hrací doby zkompletoval hattrick Jaroslav Roubík, byli domácí blízko třem bodům, jenže Dukla opět potvrdila, že jí závěry zápasů jdou. Anatolij Protasenja snížil a Aleš Jergl při hře bez gólmana vyrovnal. Prodloužení rozhodl svým dvacátým gólem v sezoně Jiří Říha, jenž si připsal i dvě asistence a srovnal historický prvoligový rekord v počtu bodů obráncem za sezonu. Jistotou je rovněž to, že po základní části skončí Dukla na druhém místě a její soupeř pro čtvrtfinále vzejde z předkola.
11.02.2017 17:00, WSM Liga - 51. kolo

HC Slovan Ústí nad Labem

Soukup – Bernad, Kasík, Husák, Vágner, Zdvořáček, Brož – Doležal, Roubík, Melka – Vrdlovec, Moskal, Merta – Dalecký, Poulíček, Mical – Macek, Gengel, Moučka
5

HC Dukla Jihlava

Škarek – Říha, Půža, Kaláb, Dundáček, Bilčík, Váňa – Jiránek, Skořepa, Diviš – Březina, Seman, Anděl – Čachotský, Hubáček, Jergl – Danišovský, Protasenja
6
Branky a nahrávky: 16. Roubík (Kasík, Doležal), 27. Vrdlovec (Zdvořáček, Moskal), 28. Dalecký (Brož, Poulíček), 34. Roubík (Bernad), 51. Roubík (Doležal) – 30. Jiránek (Bilčík, Diviš), 34. Čachotský (Říha, Jergl), 38. Čachotský (Říha, Hubáček), 54. Protasenja (Danišovský, Seman), 59. Jergl (Bilčík, Hubáček), 62. Říha (Březina). Rozhodčí: Luczków, Würtherle – Bosák, Kajínek. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1097. Střely na branku: 32:44. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:3, 5:3, 5:6.

Průběh utkání

Poslední domácí utkání Slovanu se neslo od začátku ve velmi aktivním tempu, ale také diváci zhlédli hned tři vyloučení. Při druhém vyloučení Jihlavy, kdy se na trestnou lavici musel posadit Filip Seman, si Jaroslav Roubík skvěle poradil s pukem v předbrankovém prostoru a dorážkou poslal svůj tým do jednobrankového vedení. Po téměř dvou minutách byl opět Filip Seman vyloučen, ale tentokrát se domácí neprosadili.

Druhá třetina byla na góly bohatší a dohromady jich padlo šest. Jako první ve druhém dějství se prezentoval přesným zásahem Daniel Vrdlovec, když Jakub Škarek nestačil na jeho druhou dorážku. Po třiceti sekundách překvapil Jan Dalecký gólmana hostů střelou k bližší tyči a domácí už díky této střele vedl 3:0. Jihlavští potřebovali snížit co nejrychleji, a proto velmi rychle zabrali. Gól na sebe nenechal dlouho čekat a na začátku třicáté minuty se do černého trefil Tomáš Jiránek. Minuta třicátá čtvrtá byla na branky vyrovnaná, neboť v čase 33:05 min. podruhé v zápase nalezl recept na Jakuba Škarka Jaroslav Roubík a navrátil tříbrankové vedení pro své mužstvo. Dukla si nenechala takové zacházení líbit a přesně po padesáti vteřinách snížil Tomáš Čachotský, jenž překonal Jakuba Soukupa střelou zpoza branky. Poslední gól ve druhé dvacetiminutovce vstřelil také Tomáš Čachotský, který z levého kruhu prostřelil naprosto vše, co mu stálo v cestě.

Na puk v brance ve třetí periodě si diváci museli chvilku počkat. Gól padl až v padesáté první minutě, když se díky hattricku Jaroslava Roubíka mohli radovat fanoušci Slovanu. V čase 53:29 se ale zmocnil touše Anatolij Protasenja a přemohl brankáře Severočechů. Hokejistům z Vysočiny se podařilo vyrovnat v padesáté deváté minutě po time-outu a při následné power-play, kdy se do ústecké svatyně trefil Aleš Jergl.

Po tříminutové přestávce muselo následovat prodloužení, jelikož byl stav po šedesáté minutách vyrovnaný a na tabuli svítilo 5:5. V nastaveném čase nakonec rozhodl o rozdělení bodů Jiří Říha, jenž využil drobné chyby ústecké obrany a bez problémů překonal Jakuba Soukupa. Jihlavský zadák tak skóroval podvacáté v sezoně a vyrovnal historický rekord WSM Ligy v počtu bodů nasbíraných obráncem za jednu sezonu.

Slovanu tentokrát nepomohl k vítězství ani hattrick legendárního Jaroslava Roubíka a dva body si domů odvezli jihlavští hokejisté. Vzhledem k tomu, že Kladno prohrálo na ledě Prostějova, skončí Jihlava po základní části stejně jako loni na druhém místě. Ústí se naopak v posledním kole popere na ledě Třebíče o přímý postup do play-off, který vyhlíží také Prostějov.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Dnes to bylo trochu divoké. Pro nás jsou dva body dobré, vzhledem k tomu v jaké jsme zdravotní konstelaci. Dostali jsme dost laciných a zbytečných branek. Na druhou stranu ale kluci ukázali vůli a morálku. Dokázali se vrátit do zápasu a ten druhý bod vyhrát, takže v tomto směru jsme rozhodně spokojení. Další věc je samozřejmě zranění Tomáše Čachotského, to je pro nás komplikace před play off, ale věřím, že bude v pořádku.

Tomáš Mareš (HC Slovan Ústí nad Labem): Věděli jsme, že přijede Jihlava, která je nejlepším týmem druhé poloviny soutěže, kdy z dvaceti čtyř zápasů pouze dvakrát prohrála. Utkání jsme měli perfektně rozehrané. Vedli jsme 3:0 a následně 5:3, ale body jsme ztratili hrozným způsobem. Zápas musíme dohrát na výhru až do konce. V závěru jsme vedli o dva góly, začali jsme dělat hrozné chyby a následně i chybu v prodloužení. To nás stálo body, které teď potřebujeme a budeme je muset dovést v pondělí z Třebíče.