Tohle je play-off, není to na krásu a rozhodují i dotlačené góly, míní Petr Šidlík po první výhře

27.02.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

V letošní sezoně se Dukla může spolehnout také na Jiřího Říhu a Petra Šidlíka. Když nedá z dvojice produktivních obránců branku či asistenci jeden, zastoupí jej druhý. Podobně tomu bylo v prvním čtvrtfinálovém utkání série mezi Jihlavou a Frýdkem-Místkem, kdy Petr Šidlík nejprve zapsal druhý gól Dukly a v prodloužení asistoval u rozhodující trefy Richarda Diviše. Návrat jako hrom, a to téměř po měsíční absenci. „Měl jsem dlouhou pauz, snad měsíc. Byl jsem hrozně zavařený, ale nějak jsem to rozjezdil,“ hodnotí utkání svým pohledem a obrovsky si pochvaluje diváckou kulisu. „Atmosféra byla úžasná, tohle mám hrozně rád,“ doplňuje odchovanec Dukly.

Jednou z otázek před startem utkání bylo, jak na tom který z týmů bude. Frýdek-Místek je sice rozehranější, ale má za sebou těžké předkolo s Benátkami, které rozhodl až poslední možný pátý zápas. Dukla sice měla dva týdny volna na léčení zranění, ale byla nerozehraná. Úvodní dějství vyšlo lépe domácím, kteří vedli 2:0. Po dvou třetinách vyhrávali Jihlavští už pouze 3:2 a po třetím gólu hostí se šlo do prodloužení. „Oni nemají co ztratit. Hrají s lehkostí, dovolují si a jsou drzí. Možná jsme to trošku podcenili nebo nevím, jestli to takhle můžu říct. Pak jsme zápas dotáhli do konce. Teď si musíme prostě vyčistit hlavy a jít do dalšího zápasu trošku lépe,“ říká bezprostředně po utkání obránce Petr Šidlík.

Jihlavský zadák se nejprve zasloužil o gól na 2:0 a měl z něho tedy ohromnou radost. „Věděl jsem, že se to přede mnou otevřelo. Měl jsem nějakou rychlost, tak jsem to zkusil. Věděl jsem, že Štebih stojí před brankou, že je vestoje. Je dlouhý, tak mě zavřel. Otočil jsem se a zkusil jsem to dát jen na bránu na dorážku. Naštěstí to tam nějak prošlo mezi nohama. Byl jsem hrozně rád, že to tam po dlouhé době padlo. Měl jsem trošku euforii,“ culí se Petr Šidlík a při vzpomínání ohledně rozhodujícího gólu, na který nahrál Richardu Divišovi, se opět usmívá, že ho znovu zavřel bývalý jihlavský zadák Miha Štebih. „Zase tam byl on. Otočil jsem se a zkusil jsem to samé jako u prvního gólu. Snažil jsem se hodit puk na bránu, aby na nás soupeř nejel, protože to by byl průser. Nějak se to odrazilo k Divochovi, který to tam nějak dotlačil. Nádhera, tohle je play-off. Není to na krásu, je to tam jen tak dotlačené. Tohle prostě rozhoduje, první zápas byl důkazem,“ podotýká stále ještě mladý obránce.

O „Šídlovi“ je známo, že rád hraje před pořádnou atmosférou či vyprodanými ochozy. Diváckou kulisu si tentokrát pochvaloval, do ochozů Horáckého zimního stadionu zavítalo 2766 diváků. „Po dlouhé době byla úžasná atmosféra. Mám to hrozně rád. Pamatuji si, že když jsem tady hrál v šestnácti, tak chodilo takhle lidí skoro pořád. Bylo to fantastické. Tohle je fakt bomba a doufám, že to bude pokračovat a gradovat,“ přeje si Petr Šidlík a dává tak divákům jasný vzkaz, jak je pro hráče jejich podpora z hlediště důležitá.

Videoohlasy s Petrem Šidlíkem


Úvodní vítězství si samozřejmě pochvaloval také střelec vítězné branky Richard Diviš. První bod v sérii pro Duklu byl o to cennější, že Frýdek-Místek dokázal smazat dvougólový náskok jihlavských hokejistů. Červenožlutí poté v prodloužení ukázali, že jim letos nastavené časy prostě jdou. „Čekali jsme, že začátek bude trošku komplikovanější, protože soupeř byl rozehranější. Ale vedli jsme 2:0. Pak se možná trošku projevila naše nerozehranost. Tři obdržené góly byly poměrně zbytečné. Pod tlak jsme se nedostávali, vesměs jsme inkasovali po odrazech. Doufáme, že se toho do příštího zápasu vyvarujeme,“ ví moc dobře jihlavský útočník, že by se příště ztráta dvougólového vedení nemusela vyplatit. O tom, za jakého stavu pojede Dukla ve čtvrtek do Frýdku-Místku, bude jasné poslední únorové pondělí kolem osmé hodiny.

Videoohlasy s Richardem Divišem

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Je to vskutku zvláštní. Celou sezonu si týmy zvykají na prodloužení v systému tři na tři. Ten měl své zastánce i odpůrce a Jihlava určitě patřila k první skupině, neboť vyhrála jedenáct z dvanácti svých letošních prodloužení (jedinou prohru jí připravil Frýdek-Místek). Jenže nastane play-off a nastavený čas se opět hraje ve čtyřech na obou stranách. Jaký na to mají názor oba trenéři? „Nevím, jestli je to šťastný krok. Spíše bych uvítal prodloužení tři na tři,“ má jasno kouč Frýdku-Místku Jiří Juřík a jeho jihlavský protějšek je stejného názoru. „Musím odpovědět stejně. Také bych volil prodloužení tři na tři. My jsme si to tam pak museli srovnat a naaranžovat sami, kvůli vyloučením jsme hráli tři na tři,“ usmívá se Petr Vlk. Rozhodující gól prodloužení totiž přišel po tom, když byl na trestné lavici jeden hráč z každé strany a hrálo se minutu v počtu hráčů typickém pro prodloužení základní části WSM Ligy.

Hodnocení trenérů: Jiří Juřík (HC Frýdek-Místek) a Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)


Sestřih 1. čtvrtfinále: HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek 4:3 po prodloužení

Autor videa YouTube HZStv1