4:3p
(2:0, 1:2, 0:1 - 1:0)

Další vítězné prodloužení. Velká bitva v prvním čtvrtfinále skončila vítězstvím Dukly

26.02.2017 / Tomáš Lysý

První třetina čtvrtfinále mezi Duklou a Frýdkem-Místkem vyšla výrazně lépe Jihlavě. Hrála aktivně, s chutí a vybojovala si tři přesilové hry, z nichž třetí využila. Úvodní gól celé série vstřelil v patnácté minutě Adam Zeman. Za dvě minuty se domácí radovali podruhé, při hře čtyři na čtyři se po průniku prosadil obránce Petr Šidlík. Krátce po polovině zápasu snížil využitou přesilovkou Aron Chmielewski, ovšem Jihlava oplatila stejnou mincí a úspěšnou přesilovkovou dorážku zapsal Tomáš Čachotský. Nicméně hned po buly znovu snížil Antonín Pechanec a domácí tak šli do třetí třetiny s jednogólovým vedením. Dukla ho držela do dvaapadesáté minuty, kdy bylo po přímočaré akci hostí srovnáno. Drama rozhodl v páté minutě prodloužení Richard Diviš a rozhodl tak o prvním utkání pro Jihlavu - 4:3 po prodloužení.
26.02.2017 17:30, WSM Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Kaláb, Šidlík, Půža – Diviš, Skořepa, Jiránek – Protasenja, Hubáček, Důras – Jergl, Zeman, Čachotský – Anděl, Seman, Březina
4

HC Frýdek-Místek

Šimboch – Adámek, Kania, Michal Roman, Štebih, Bartko, Stránský, Haman – Jašek, Pechanec, Chmielewski – O. Kovařčík, Cienciala, M. Kovařčík – Klimša, Miloš Roman, Lacka – Franek, Jaroš, Samiec
3
Branky a nahrávky: 15. Zeman (Seman, Čachotský), 17. Šidlík (Hubáček), 34. Čachotský (Kaláb, Zeman), 65. Diviš (Šidlík, Skořepa) – 31. Chmielewski (Adámek, Klimša), 35. Cienciala (O. Kovařčík, Michal Roman), 52. Klimša (Miloš Roman, Adámek). Rozhodčí: Grech, Sýkora – Bosák, Kajínek. Vyloučení: 6:7, navíc Štebih 10 min. OT a Lacka (oba FRM) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2766. Střely na branku: 40:26. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 4:3. Stav série: 1:0.

Průběh utkání

Úvodu zápasu předcházela chvilka slavnostní, ale také smuteční. Nejprve dostal památeční dres čerstvý rekordman WSM Ligy Jiří Říha, jenž překonal gólový a bodový rekord stanovený obráncem za jednu prvoligovou sezonu. Poté vhodily čestné buly legendy českého hokeje a Dukly Jiří Holík a Jan Suchý. Následně fanoušci vytáhli obrovské choreo pro další legendu Josefa Augustu, který minulý týden odešel do hokejového nebe. Po minutě ticha mohlo první čtvrtfinále začít.


Dukla do něj vstoupila s vervou a hned po minutě a půl měla přesilovou hru. Při ní vytáhl Šimboch dobrý zákrok proti Protasenjově střele z kruhů. Zároveň se nabízela otázka, kdo bude mít více ze hry. Rozehraný Frýdek-Místek, který měl za sebou náročnou sérii s Benátkami nebo odpočatá Jihlava, jenž měla dvoutýdenní zápasovou pauzu. V polovině desáté minuty zakročil velmi dobře Škarek, protože z bezprostřední blízkosti vychytal Ondřeje Kovařčíka. Z protiútoku vyjel gólman hostí hodně ven z branky proti Skořepovi. Puk se odrazil na hokejku Důrase, jenž tři ležící hráče hostí, kteří zastoupili Šimbocha, neprostřelil. Neujala se ani pohotová střela Jergla z kruhů. Ani druhá přesilová hra Jihlavě nevyšla, zato při třetí početní výhodě se již radovala. Čachotský dal puk k pravé tyči pro Semana, jenž naservíroval přihrávku Adamu Zemanovi a ten zblízka snadno trefil poloprázdnou klec. Za další dvě minuty se prosadili červenožlutí i při hře čtyři na čtyři. Petr Šidlík dokonale využil většího prostoru, jako obránce se natlačil přes soupeře před branku a jeho střela propadla výstrojí frýdeckého brankáře těsně za čáru - 2:0.

Druhou třetinu začali hosté nebezpečným pokusem Klimši, kterého z mezikruží vychytal Škarek. Slezané si poté vynutili přesilovou hru, ale bez vážnějšího ohrožení domácí klece. Výraznější šance přišla až před polovinou zápasu, kdy dvakrát napřáhl od modré obránce Šidlík, nicméně druhý gól nepřidal. Úvodní čtvrtfinálovou trefu Frýdku-Místku zaznamenal v čase 30:26 útočník Aron Chmielewski. Polský reprezentant si najel přes levý kruh blíže na střed a trefil se milimetrově přesně do pravé šibenice. Ze snížení se partnerský tým Třince neradoval dlouho, Jihlava totiž zaznamenala druhý gól v přesilovce. Tomáš Čachotský byl na pravé straně blízko branky, kam Šimboch vyrazil ránu Kalába, a poté zamířil kolem marně se natahujícího muže v masce do sítě. Ovšem ani jihlavská radost z opětovného dvougólového vedení nebyla dlouhá. Dvacet vteřin poté zavezl Ondřej Kovařčík puk před branku a ve velkém závaru prostrkal puk do sítě David Cienciala – 3:2. Další přesný zářez v prostředním dějství k vidění nebyl.

Jihlavští hokejisté ve třetím dějství pozorně bránili těsné vedení. Srovnání nezařídil Frank, jehož střela z levého kruhu před Škarkem nepříjemně skočila. V protiútoku dal Anděl z levé strany puk na pravý kruh pro Březinu, jenž těsně minul bližší šibenici. Červenožlutí poté neodskočili soupeři znovu na dvě branky, byť dali gól. Čachotský zavezl kotouč před branku, kde šel kotouč od brusle Jergla do sítě, jenže jihlavský útočník stál v brankovišti. Play-off poté skončilo pro domácího golema Protasenju, za zákrok na něj dostal Lacka pět minut a do konce utkání. Při hře čtyři na čtyři se v obrovské šanci zjevil obránce hostí Kania, když si z druhé vlny sjel mezi kruhy pro puk. Střelou nad ledem mířil k levé tyči, kde byl beton Škarka.

Také Frýdek-Místek vstřelil gól při situaci čtyři na čtyři. Miloš Roman ukázal rychlé nohy a podél pravého mantinelu projel do pásma. Ihned předložil puk před branku na Davida Klimšu, kterému stačilo nastavit hokejku a poslat puk pod domácím gólmanem do sítě - 3:3. Inkasovaná branka domácí lehce nabudila. Šidlík mohl vstřelit svůj druhý gól, nicméně ránu z levého kruhu zastavila vzdálenější tyčka. Stejnou část brankové konstrukce orazítkoval i Skořepa, který se do sítě snažil usměrnit střílenou přihrávku Anděla. Nedlouho poté se jihlavský střelec ocitl na okamžik volný před Šimbochem, ale neujal se ani jeho bekhend. Rozhodnutí nepřinesl ani samotný závěr zápasu. Patnáct vteřin před vypršením základní hrací doby způsobil Jergl tahem na branku velký závar. Zeman hned poté našel odražený kotouč mezi kruhy, který v brankovišti doslova zalehli dva hráči hostí.

Šlo se tak do prodloužení, které se nehraje systémem tři na tři a na pět minut jako v základní části, ale je jednou tak dlouhé při hře čtyři na čtyři. Jihlava letos ovládla deset prodloužení z jedenácti, jedinou její porážku za jeden bod má na svědomí právě Frýdek-Místek. Říha na jeho začátku nejprve čistě odebral puk soupeři a poté jej vyvezl až na střed útočného pásma, aby Šimboch ukázal výborný zákrok lapačkou. Mnozí domácí fanoušci už zvedali ruce nad hlavu po střele Jiránka z kruhů, kterou vyrazil gólman hostí ramenem. Prodloužení tři na tři jakoby bylo Dukle souzené. Nejprve byl vyloučen hostující Michal Roman, minutu nato domácí Michal Důras a situace s třemi hráči na každé straně přinesla domácím první výhru v sérii. Šidlík našel před brankou Richarda Diviše, jenž po dlouhém čase ukončil svojí střeleckou smůlu a šťastně dostal puk přesně k levé tyči - 4:3 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Jiří Juřík (HC Frýdek-Místek): Musím říct, že jsme sem přijeli s cílem hodně to znepříjemnit domácímu týmu, který je favoritem. Myslím si, že se nám to velmi dobře podařilo. Kluky musím pochválit za to, že po pětizápasovém maratonu s Benátkami, který máme v nohách, odvedli velmi dobrý výkon. Domácí měli štěstí na rozhodující gól v prodloužení, jinak to bylo velmi vyrovnané utkání.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Do zápasu jsme vstoupili celkem slušně a odskočili jsme soupeři na dva góly. Musím říct, že soupeř potom velice dobře bruslil, z čehož si vytvářel příležitosti, které měl. V určitých fázích jsme to Frýdku-Místku trošičku ulehčovali. Nemyslím přesilovkový gól hostí, ale takové dotlačené situace kolem brány, kdy jsme soupeře nedobruslili, nepokryli jsme mu hokejku. To jsou věci, které by se v téhle fázi sezony neměly stávat. Zase ale musím kluky pochválit, že zápas dotlačili do vítězného konce. Stálo nás to sice síly, ale první utkání máme. Je jenom škoda, že jsme přišli o Tolju Protasenju, který už asi letos do hry nezasáhne, má venku rameno a doktor mu ho v kabině nahazoval.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie