Musíme hrát týmově a máme na to, abychom přes Kometu postoupili, říkají Tomáš Mejzlík a Ladislav Pospíchal před play-off juniorů

05.03.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Ve čtvrtek 2. března 2017 bylo na programu poslední kolo základní části DHL extraligy juniorů. O tři místa v postupové osmičce se rvaly čtyři týmy, takže jeden z nich musel jít z kola ven. Ve hře bylo několik variant, na stejném bodovém zisku se totiž mohli sejít tři nebo dokonce všechny čtyři celky. Jihlava ale nedopustila žádné komplikace, když vyhrála na ledě Slavie jasně 4:1. „Pět posledních kol jsme sledovali výsledky a pořád počítali. Před posledním utkáním nám trenér řekl, ať se na to vykašleme a vyhrajeme za tři body,“ prozrazuje Tomáš Mejzlík. Podařilo se, Dukla tak skončila šestá a ve čtvrtfinále, hraném na čtyři výhry, jí čeká Kometa Brno, jenž letos byla ve vzájemných zápasech úspěšnější. „Play-off je úplně jiná soutěž. Máme na to, abychom proti Kometě hráli vyrovnaně a klidně i postoupili do semifinále,“ hlásí bojovně Ladislav Pospíchal.

Šesté místo po odehrání čtyřiačtyřiceti kol dlouhodobé základní části. Výborná to práce, díky které se junioři podívají do play-off. Stejně jako loni, slušelo by se říct. Ovšem zatímco v loňské sezoně byl postupový klíč v mnohém jednodušší (do vyřazovacích bojů šlo 16 celků z osmnácti), letos postupovalo za stejného počtu účastníků DHL extraligy juniorů do play-off prvních pouze osm týmů. A Dukla mezi nimi. „Samozřejmě jsme spokojení. Myslím si, že nikdo neočekával, že bychom se mohli dostat do play-off. Jsme za to strašně rádi,“ sděluje obránce Ladislav Pospíchal.

Musíme být spokojení, je to nadmíru dobrá sezona, ohlíží se trenér Patrik Augusta za základní částí juniorů

Začátek základní části přitom junioři neměli příliš jednoduchý. Do týmu přišlo několik nových hráčů, navíc před samotným startem extraligy potkala tým virová epidemie a do soutěže naskočila Dukla o něco později. I to jsou možná důvody, proč z prvních sedmi utkání junioři vyhráli jen dvakrát. „Začátek byl těžší. Byli tady nějací noví hráči a pořád jsme se sehrávali,“ hledá důvody neúspěchů ze začátku sezony Tomáš Mejzlík. Nicméně od sedmého kola se nestalo, aby Jihlava prohrála více jak jeden zápas po sobě. Tým najel na úspěšnou vlnu, a když už sem tam prohrál, ihned to vykompenzoval výhrou nebo několika výhrami. „Bylo důležité, že jsme neměli žádnou větší výsledkovou krizi,“ připojuje svůj postřeh Ladislav Pospíchal.

Rozpis zápasů čtvrtfinále Kometa Brno – Dukla Jihlava

1. zápas: neděle 5. března 2017 od 12:30 (Brno); 2. zápas: pondělí 6. března 2017 od 14:15 (Brno); 3. zápas: čtvrtek 9. března 2017 od 18:00 (Jihlava), 4. zápas: pátek 10. března 2017 od 13:15 (Jihlava).

Čtvrtfinále se hraje na čtyři vítězná utkání. Případný 5. zápas: neděle 12. března 2017 od 13:00 (Brno); případný 6. zápas: úterý 14. března 2017 od 13:15 (Jihlava); případný rozhodující 7. zápas: čtvrtek 16. března 2017 od 18:00 (Brno).


Oběma hráčům se v probíhající sezoně dařilo, stejně jako celému týmu. Tomáš Mejzlík nasbíral ve 42 zápasech celkem 41 bodů za 14 gólů a 27 asistencí. Přitom jde o jeho první celou sezonu za juniorku, loni byl věkem ještě starší dorostenec. „Svých výkonů si určitě hodně cením. První rok v nových soutěžích moc nedávám, ale tenhle rok při mně stálo štěstí a možná k tomu hodně přispěli i moji spoluhráči,“ oceňuje jihlavský útočník, že na jeho výkonech mají podíl parťáci z týmu. Ladislav Pospíchal patří k nejproduktivnějším bekům celé extraligy, ve 37 zápasech se trefil jedenáctkrát a přidal šestnáct přesných nahrávek. „Byla to asi moje životní sezona. Hodně se mi dařilo individuálně. Má na tom zásluhu celý tým,“ chválí své spoluhráče také obránce, který nasbíral za celou základní část jen šest dvouminutových trestů! „Nejsem žádný obránce, který by vyznával větší tvrdost hokeje. A když už jsme u defenzívy, tak máme výborného gólmana Honzu Brože, který nás drží celou sezonu. Celá pětka, která je na ledě, se snaží hrát z defenzívy a daří se,“ hledá důvody dobré defenzívní práce nejen své, ale i celého týmu.

Odráží se to i na statistikách, vždyť Dukla inkasovala ve 44 zápasech přesně 129 branek, což je druhé nejmenší číslo celé soutěže. A hodně příznivě na tom jsou červenožlutí i v trestech, kdy nasbírali druhý nejmenší počet trestných minut z osmnácti extraligových týmů. To jsou věci, na kterých jde ve čtvrtfinále play-off proti Kometě Brno stavět. „Musíme hrát týmový výkon. Hokejově Kometu nepřehrajeme, takže musíme blokovat střely a jít do toho po hlavě,“ myslí si Tomáš Mejzlík. Na to, že ve čtyřech utkáních základní části porazila Dukla svého čtvrtfinálového soupeře jen jednou, se Ladislav Pospíchal vůbec neohlíží. „Play-off je jiná soutěž. Máme na to, abychom s nimi hráli vyrovnaně a klidně i postoupili do semifinále,“ věří mladá naděje jihlavského hokeje.

Juniorský tým Dukly se tentokrát rozhodl pro hodně elegantní rituál, se kterým do play-off vstupuje. Žádné barvení hlav nečekejte. „Rozhodli jsme se, že budeme jezdit na utkání v sakách,“ prozrazuje Tomáš Mejzlík a hned poté zve fanoušky na třetí a čtvrté utkání čtvrtfinálové série, které se uskuteční na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě ve čtvrtek 9.března od 18 hodin a hned následující den od 13:15. „Určitě budeme rádi, když fanoušci přijdou a podpoří nás. Budeme to hodně potřebovat,“ vzkazuje na dálku příznivcům červenožlutých barev a v podobném duchu se nesou i slova Ladislava Pospíchala. „Pokusíme se jim ukázat dobrý hokej, aby se přišli podívat. Juniorská soutěž je kvalitní a stojí za to na ní přijít,“ láká diváky do ochozů.

Videorozhovor s Tomášem Mejzlíkem a Ladislavem Pospíchalem o základní části a play-off

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla