Staršímu dorostu začíná čtvrtfinále, v sérii na dvě vítězství vyzve Karlovy Vary

07.03.2017 / Tomáš Lysý

První kolo v podobě Slavie z B-nadstavby úspěšně zdoláno, mohli si minulý týden říct jihlavští starší dorostenci, když po dvou domácích výhrách zvítězili také v prvním duelu na ledě soupeře. Stejně si vedli také karlovarští hokejisté. Další soupeř Dukly se pranic nepáral se Zlínem a vyhrál také 3:0 na zápasy. „V play-off se nehraje hezký hokej. Musíme hrát účelně a jednoduše. Každý zápas teď bude jiný a nemůžeme se ohlížet na zápasy, které jsme s Vary odehráli. Play-off je úplně jiná liga,“ říká trenér staršího dorostu Dukly Štěpán Moravec. První klání čtvrtfinálové série, která se hraje na dva vítězné duely, je na programu v úterý 7. března 2017 od 18 hodin na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě.

Čtvrtfinálová série bude zajímavá hned ze dvou důvodů. První z nich je starý čtyři roky a prakticky žádný z letošních aktérů jej nemá moc šancí pamatovat. Tehdy hráli současní starší dorostenci obou týmů Ligu starších žáků, popř. se otrkávali v extralize mladšího dorostu. Dukla Jihlava tehdy narazila v semifinále play-off extraligy staršího dorostu na Karlovy Vary a podlehla jin 0:2 na zápasy. Po porážce 0:2 na ledě Energie prohrála doma 3:4 v prodloužení, byť ještě v poslední minutě prohrávala 1:3. Za Duklu tehdy nastupoval Václav Půža, Filip Dundáček, Lukáš Anděl nebo Lukáš Jícha, současní hráči A-týmu. Parta kolem Jana Mandáta pod vedením trenéra Františka Zemana (současného asistenta trenéra Áčka Dukly) se za semifinálové vyřazení rozhodně nemusela stydět – získala nakonec bronz, po dlouhé době medaili pro jihlavskou extraligovou mládež. Energie nakonec celý ročník vyhrála, ve finále zdolala Třinec 2:0 na zápasy. Zlato slavili mj. Ondřej Šafář, Ondřej Beránek či Martin Kohout, kteří loni hráli za A-tým Dukly, který to dotáhl až do baráže o extraligu.

Druhý důvod je starý pár týdnů a určitě zahřál srdce čestného a poctivého člověka. Dukla hrála doma s Energií a na konci druhé třetiny prolomili hosté bezgólový stav. Na začátku třetího dějství vedení o gól navýšili. Psala se 52. minuta a Jihlava nezahrála dobře přesilovku. Sám na branku se řítil Jan Bečka, který vstřelil branku. Tu ale sudí Luděk Pilný neuznal a navrch útočníka Energie vyloučil na dvě minuty za sekání. Domácí tak mohli hrát přesilovku pět na tři, ale… Gólman Dukly Daniel Šťastný ve spolupráci s trenérem Štěpánem Moravcem upozornil rozhodčího na to, že se o faul nejednalo a šlo o regulérní branku. Trest byl odvolán, gól byl uznán a Karlovarští vedli 3:0. Shodou okolností vstřelila Dukla v závěru dvě branky a prohrála 2:3, takže branka Jana Bečky byla nakonec vítězná.

Nyní se oba týmy potkávají znovu. Jihlavští hokejisté začínají na domácím stadionu, protože se po A-nadstavbě umístili na třetím místě, zatímco Energie skončila šestá. Hned úvodní zápas bude pořádně důležitý, vítěz totiž bude mít blíže k semifinále. Série se totiž hraje na dvě vítězná utkání. Druhý zápas je na programu ve čtvrtek 9. března od 18 hodin v KV Aréně a pokud bude stav čtvrtfinále po dvou duelech vyrovnaný, přijde na řadu rozhodující třetí zápas v sobotu od 12 hodin znovu v Jihlavě. Letošní dva vzájemné zápasy v nadstavbové skupině vyhrála Energie, ale to se nyní maže, vyřazovací část je jiná soutěž. „Na soupeře bude platit bojovnost, nasazení a obětavost. V play-off se nehraje na hezký hokej. Musíme hrát účelně a jednoduše. Každý zápas teď bude jiný a nemůžeme se ohlížet na předchozí zápasy, co jsme s Energií odehráli. Play-off je úplně jiná liga,“ hlásí trenér Dukly Štěpán Moravec.

Jasno mají také hráči. Gólman Daniel Šťastný, který v osmifinále lapil 94 střel z celkových 99 pokusů Slavie a má tak úspěšnost zásahů směřující k 95 procentům, nachází recept na soupeře v týmové hře. „Musíme hrát jako tým. Hrát jeden za druhého, blokovat střely a nevypustit ani metr,“ sděluje sedmnáctiletý strážce jihlavské svatyně. „Budeme hrát pořád stejně, zatím nám to v play-off vychází,“ doplňuje ho obránce Lukáš Mareš, autor vítězného gólu z třetího osmifinále proti Slavii.


Letošní vzájemné zápasy:

HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava 4:2
Západočeši si počínali na svém ledě lépe, v polovině duelu vedli 2:0. Hostím se sice zanedlouho povedlo snížit zásluhou Dominika Adama, ale domácí si do konce druhé části vzali dvoubrankový náskok zpět. O drama se snížením na 2:4 pokusil Tomáš Vala, ale více jihlavští mladíci nestihli a domů na Vysočinu se vraceli bez bodu.

Branky a nahrávky: 9. M. Slabý (Tlačil, Cankov), 31. Habr (Halberštát, Hotěk), 40. M. Slabý (Hotěk, Šik), 43. Halberštát (M. Slabý) – 34. Adam (Jindra), 51. Vala (Filip, J. Slabý). Rozhodčí: Kratochvíl – Rubáš, Tvrdík. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 132. Střely na branku: 34:24. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2.

Karlovy Vary: Kašpar – Bernáth, Cankov, Zavřel, Štaif, Přibyl, Ptáček, Klejna – Holub, Hudečka, Habr, M. Slabý, Šik, Tlačil, Halberštát, Hotěk, Petrov
Dukla: D. Šťastný – Piskač, Mareš, Smolko, Marek, Vrátný – Daňhel, Jindra, Musil, Adam, Vala, Kardoš, Najman, Filip, J. Slabý, Brož


HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary 2:3
Úvodní třetina zápasu mezi Duklou a karlovarskou Energií nepřinesla ani jednu branku, byť měly oba týmy možnost dlouhé přesilovky pět na tři. Když už se zdálo, že i druhé dějství skončí bez branek, ujali se hosté 65 vteřin před odchodem do kabin vedení, jenž ve 45. minutě navýšili. Zápas poté nabídl parádní gesto fair-play domácího gólmana Daniela Šťastného, který přiznal, že třetí gól Energie padl v souladu s pravidly. Sudí totiž chtěl vylučovat úspěšného střelce Jana Bečku za sekání a poslat Vary do tří. Dukla ještě v předposlední minutě dvěma góly během půlminuty zdramatizovala stav, trefil se Tomáš Vala a Adam Najman, ovšem srovnat už nestačila - 2:3.

Branky a nahrávky: 59. Vala (Kadleček), 59. Najman (Veleba) – 39. Holub (Tlačil, Bečka), 45. Přibyl (Ptáček, Petrov), 52. Bečka (Holub). Rozhodčí: Pilný – Vepřovský, Krejčí. Vyloučení: 4:7, navíc Beran (KVA) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 59. Střely na branku: 29:29. Průběh utkání: 0:3, 2:3.

Dukla: D. Šťastný – Havelka, Vrátný, Musil, Veleba, Marek – Strnad, Kadleček, Vala – Brož, Najman, Daňhel – Zadražil, Juda, Úlove
Karlovy Vary: Beran – Přibyl, Kořán, Kala, Zavřel, Cankov, Štaif, Tureček – Habr, Bečka, Tlačil – Holub, Halberštát, Hudečka – Maydl, P. Šťastný, Petrov – Fečo, Ptáček


Rozpis čtvrtfinále NOEN extraligy staršího dorostu:

HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec
HC Kometa Brno – Mountfield Hradec Králové
HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary
HC Plzeň – Piráti Chomutov

Termíny:
1. zápas: úterý 7. března 2017; 2. zápas: čtvrtek 9. března 2017; případný 3. zápas: sobota 11. března 2017. První a případný třetí zápas se hraje na ledě lépe postaveného celku po A-nadstavbě.