Dali jsme tři góly z nájezdů, k tomu snad ani není co říct. Klobouk dolů před kluky, chválí gólman Miroslav Svoboda

08.04.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Horácký zimní stadion viděl v letošní sezoně tři barážová utkání, které Jihlava sehrála postupně proti Pardubicím, Českým Budějovicím a Karlovým Varům. Všechny tři zápasy skončily v základní hrací době nerozhodně a Dukla poté vytěžila z každého zápasu extra bod navíc. Dvakrát na nájezdy, jednou v prodloužení. Stejně jako proti Motoru, také proti Energii rozhodoval nájezdový rozstřel. „Prodloužení bylo těžké, protože sil opravdu trošku ubývá. Ale my to tou obětavostí, nasazením a chtíčem trošku posouváme dopředu. Proto vyhráváme v prodloužení nebo v nájezdech, to štěstí se k nám přikloní,“ myslí si gólman Miroslav Svoboda, jenž v nájezdech zneškodnil druhého karlovarského exekutora Jakuba Fleka.

Také v loňské sezoně se Dukla v pátém barážovém kole utkala s Karlovými Vary. Loni slavila vítězství 2:1, tentokrát vyhrála 3:2 na nájezdy. Dvě výhry, dvě zcela jiné situace. V minulé barážové bitvě se bodový zisk Jihlavy po pátém kole rozrostl na šest bodů. Nyní mají červenožlutí bodů jedenáct a během pěti kol jich získali více, než za celou loňskou baráž dohromady.

Hokej.cz: Videosestřih HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary 3:2 sn.

Jihlava dál vládne baráži, Vary porazila po nájezdech

Jihlava je tak v tabulce první se čtyřbodovým náskokem na extraligové pronásledovatele Karlovy Vary – Pardubice. Gólman Miroslav Svoboda, který v utkání proti Energii zneškodnil 28 střel a k tomu ve druhé sérii nájezd Jakuba Fleka, moc dobře ví, že každý zápas je nyní těžký. „Není na výběr, těžké už bude všechno. Extraligové týmy hrají o udržení, protože – na rovinu – v extralize jsou peníze. Vary a Pardubice udělají všechno pro to, aby v extralize zůstaly. My zase chceme udělat všechno pro to, abychom se do ní dostali. Na ledě není centimetr místa a podle toho zápasy vypadají,“ popisuje barážové bitvy jihlavský brankář.

Podle toho vypadalo i prodloužení, hrané systémem tři na tři. V něm se prakticky žádné šance neurodily, a když už Jihlava zacílila přesně, její gól nebyl uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Na řadu tak přišly samostatné nájezdy. Zatímco za Duklu se postupně trefil Tomáš Čachotský, Filip Seman a Adam Zeman, na druhé straně byl Miroslav Svoboda proti třem nájezdníkům Energie jednou úspěšný. „Chytl jsem jeden nájezd a už jsem to říkal hodněkrát – my jsme mančaft, že když se jednomu něco nepovede, tak ostatní ho podrží. Dali jsme tři góly z nájezdů, k tomu snad ani není co říct, ještě v takovém zápasu. Klukům patří obrovská poklona, klobouk dolů,“ oceňuje umění svých spoluhráčů Miroslav Svoboda.

Videoohlasy s Miroslavem Svobodou


Významný podíl na jihlavském vítězství má také obránce Petr Šidlík. Odchovanec jihlavského hokeje totiž nejprve ve třiadvacáté minutě otevřel bezgólový účet zápasu – a to po první třetině, kdy měla Dukla rozhodně více ze hry, nicméně gól se jí vstřelit nepodařilo. „Áda Zeman mi dával puk křížem. Periferně jsem viděl, jak mi tam soupeř padá, tak jsem si říkal, že nebudu bláznit. Popravdě, když jsem zvedl hlavu, tak jsem přemýšlel, komu nahraju,“ popisuje úvod své úspěšné akce. Je dobře, že jihlavský bek změnil úmysl a nahrávku nakonec zavrhl. „Otevřelo se mi to, tak jsem se puk snažil jen dát na bránu. Padlo to tam, takže to bylo nádherné. David Honzík mi říkal, že si dali dva vlastňáky, takže to asi bylo tečované, ale to je jedno. Prostě gól,“ usmívá se produktivní zadák.

Energie ale za 29 vteřin zásluhou trestného střílení srovnala a ve třetí třetině se dostala do vedení. Ale jen na čtyři minuty. Karlovarští totiž znovu doplatili na oslabení, jehož úspěšnost ubránění mají pod padesát procent, což je hodně špatné číslo. „Když hráli oslabení, snažili se to vyhodit na dlouhou. Já jsem to naštěstí chytil a Kaby (Tomáš Kaláb – pozn. aut.) tam byl úplně nádherně otevřený. On má ránu, zase to na cestě do vinglu někdo tečoval, takže prostě paráda. Přesilovky nám tentokrát vyšly,“ libuje si obránce nejen nad vyrovnáním, ale i nad dokonaným obratem. „Nájezdy jsou loterií, ale my si za tím jdeme celý zápas, takže se nám to štěstí občas přikloní.“

Videoohlasy s Petrem Šidlíkem


Nad nájezdovou loterií se samozřejmě pozastavili na pozápasové tiskové konferenci i oba trenéři. Karlovarský Mikuláš Antonin byl zklamaný, což je pochopitelné. „Nájezdy mě mrzí. Když se nám v nich jednou za čas podaří dát dva góly, tak soupeř vstřelí tři,“ byla jeho slova, zatímco jihlavský kouč Petr Vlk tentokrát neskrýval spokojenost. „Rozhodovaly penalty, ve kterých jsme byli šťastnější i šikovnější – řeknu to takhle, budu mluvit otevřeně, nechci to tady zastírat – kluci jsou skvělí a jen tak dále.“

Tisková konference: Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary) a Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih 5. zápasu baráže 2017: HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary 3:2 sn.

Autor videa: YouTube HZStv1