Závěrečný týden baráže rozhodne. Postupovou dvojici určí zbylá tři kola, Dukla je začne na ledě Motoru

17.04.2017 / Tomáš Lysý

Velké finále letošní baráže o extraligu přichází. Program prolínací soutěže se smrskl na poslední tři kola. Ta určí dva týmy, jenž získají extraligové vstupenky pro sezonu 2017/2018. Celky na třetím a čtvrtém místě se naopak budou muset spokojit s účastí ve WSM Lize. Mezi kvartetem týmů se začínají tvořit bodové rozdíly, které ale při tříbodovém systému stále nehrají příliš velkou roli. V desátém kole baráže se proti sobě v probíhajícím ročníku naposled postaví dva „staří známí“ z WSM Ligy - ČEZ Motor České Budějovice hostí Duklu Jihlava. Utkání začíná v Budvar aréně, která bude pravděpodobně opět vyprodaná, v úterý 18. dubna 2017 od 17:30 hodin.

Mým cílem je postoupit s Duklou do extraligy, říká útočník Josef Skořepa v offline rozhovoru

Jdeme si za svým snem zápas od zápasu, třetinu od třetiny a ženeme to dopředu, sděluje Petr Šidlík po výhře nad Motorem

Autor videa: Ondřej Šuhaj
Voiceover: MT audio


Ticketportal, Live přenos

Zápas můžete po zaregistrování sledovat živým přenosem na portálu Hokejka TV. Další možností je sledovat zápas na TV Tipsport, kde musíte mít po registraci finanční obnos na uživatelském kontu nebo si vsadit tiket.
Zápas můžete po zaregistrování sledovat živým přenosem na portálu onlajnu.

Druhou třetinu baráže uzavřely zápasy týmů, jenž do bitvy o extraligu buď postoupily z play-off WSM Ligy anebo v opačném případě hájí extraligovou příslušnost. Lepší výchozí pozici měly prvoligisté. Třináctibodová a baráž vedoucí Dukla naposled v sezoně hostila na svém ledě Motor, jenž měl stejný počet bodů. O osudu utkání výrazně napověděla první třetina, kterou Jihlava vyhrála dvěma brankami. V prostřední části se sice skóre nezměnilo, zato ve třetí dějství padly hned čtyři góly. V rozmezí jednačtyřicáté a jednapadesáté minuty se hned dvakrát prosadil obránce Petr Šidlík. Následně sice odmazali hosté nulu z konta výborně chytajícího Miroslava Svobody, ovšem červenožlutí žádné komplikace – jako třeba proti Pardubicím – nedopustili a Adam Zeman po pohledné přesilovkové kombinaci upravil na konečných 5:1. Jihlavští tak zvítězili nad Motorem v aktuálním ročníku i posedmé, vyhráli na domácím ledě i pátý zápas baráže (předtím čtyřikrát za dva body) a podruhé se v prolínací soutěži radovali z výhry po šedesáti minutách. Jejich bodové konto se tak rozrostlo na 16 bodů a oproti Českým Budějovicím mají navíc lepší bilancí vzájemných zápasů (doposud bodově 7:2).

Jelikož Karlovy Vary i Pardubice disponovaly po osmém kole shodně jedenácti body a tím pádem i dvoubodovým deficitem na týmy držící postupové pozice, bylo jasné, že jejich vzájemný zápas může být v mnohém klíčový. Celek, který z něj vzešel s porážkou, totiž musí v následujících kolech sbírat už jen výhry, chce-li myslet na záchranu. Damoklův meč v podobě sestupu se nyní nejvíce vznáší nad Energií Karlovy Vary. Západočeši totiž prohráli doma s Pardubicemi i podruhé v baráži, tentokrát navíc bez bodu. Dynamo od první minuty vedlo, ovšem Energie stihla za dalších deset minut stav otočit. Těsně před přestávkou Pardubičtí vyrovnali, aby nedlouho poté šli domácí opět do vedení. To ale byla jejich poslední radost zápasu. Sýkorovic jmenovci, Ján a Peter, ještě do konce druhé přestávky otočili průběh duelu a v padesáté minutě upravil kapitán mistrů světa z roku 2010 Tomáš Rolinek z trestného střílení na konečných 5:3 pro Pardubice. Ty se tak se čtrnácti body rázem posunuly na druhé (a postupové) místo o bod před Motor, zatímco Karlovarští jsou s jedenácti body poslední.

Předchozí kolo tak částečně napovědělo o tom, kdo zatím nejvíce drží černého Petra. Karlovarští mají před sebou dvě venkovní utkání – nejprve v úterý 18. dubna v Pardubicích, poté o tři dny později v Jihlavě. Jestliže chtějí ještě myslet na záchranu extraligy, nesmí si dovolit další porážku za nula bodů. Ze čtyř dosavadních zápasů na ledě soupeře se Energie dvakrát radovala z vítězství (jednou za tři body) a dvakrát padla za bod.

Jihlava, která je oproti Energii v opačné pozici, ale zůstává nohama pevně na zemi. Je to patrné ze slov obránce Petra Šidlíka, jenž hlásí, že postavení v tabulce je sice krásné, ale také se může stát, že za chvíli může být tým předposlední. Celá Dukla Jihlava se tak stále drží hesla soustředit se jen a pouze na následující zápas, bez ohledu na výsledek toho předešlého. Při obrovské vyrovnanosti baráže se jedná o správný přístup. Po čtyřech kolech byly odepisovány tehdy čtyřbodové Pardubice, po pěti kolech mnozí lámali hůl nad pětibodovými Českými Budějovicemi. Vrátit se dokázala i Energie, která měla po polovině prolínací soutěže sedm bodů. Když Dukla prohrála v šestém a sedmém kole, začali si někteří myslet, že jí po sedmizápasovém semifinále play-off proti Kladnu dojde dech. I přes dvě porážky v základní hrací době se červenožlutí udrželi na prvním místě tabulky a nyní dvakrát po sobě zvítězili. Má cenu více dodávat? Vítejte v napínavém barážovém vyvrcholení, které dozná rozhřešení v následujících třech kolech.


VENCOVA ŽIVOTNÍ TREFA. Prošel mládežnickými kategoriemi jihlavského hokeje od mladšího dorost přes starší až po juniory. Premiéru za Áčko Dukly si odbyl jakožto sedmnáctiletý mladíček v sezoně 2013/2014. Loni patřil k lídrům omlazené juniorky a sbíral zkušenosti v dospělém hokeji za Žďár nad Sázavou. Letos si Václav Půža plní defenzívní povinnosti v A-týmu Dukly. Během základní části odehrál 26 zápasů, dále naskočil do všech dvanácti klání v play-off. Když v probíhající baráži podeváté oblékl červenožlutý dres, mohl se radovat ze svého prvního gólu a zároveň prvního bodu v dospělé Dukle – ve dvanácté minutě zápasu napřáhl od modré a puk se zastavil až v síti. O důležitou trefu se dvacetiletý zadák nemohl podělit do nastavených kamer a mikrofonů, jelikož byl přes hodinu na dopingové kontrole. Foto: Tomáš Buksa


10. kolo baráže o extraligu, úterý 18. dubna 2017:

ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary (18:00)

11. kolo baráže o extraligu, pátek 21. dubna 2017:

HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice (17:30)

12. kolo baráže o extraligu, neděle 23. dubna 2017:

HC Dynamo Pardubice – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Energie Karlovy Vary – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)

Tabulka baráže o extraligu 2017 po 9. kole: