2:3
(0:1, 2:1, 0:1)

Poosmé! Jihlava znovu porazila Motor a bere osmou barážovou výhru

18.04.2017 / Tomáš Lysý

V prvních dvou barážových zápasech Dukly proti Motoru se do vedení dostali Českobudějovičtí, zbylé dvě utkání těchto soupeřů v probíhající sezoně začali lépe červenožlutí. Skupinku jihlavských fanoušků rozjásal v osmé minutě využitou dvojnásobnou přesilovkou David Kajínek. Zkraje druhé třetiny sice zvýšil v klasické přesilovce jihlavský forvard Filip Seman, ovšem domácí nedlouho poté v signalizované výhodě také zamířili přesně. Po jedné šanci na každé straně přišlo v osmatřicáté minutě vyrovnání, když se hezky trefil Tomáš Nouza. Ve třetím dějství nejprve hosté přestáli zásluhou výborného Miroslava Svobody šance Českých Budějovic a poté Jiránek úspěšně naložil s přečíslením dva na jednoho – předložil puk Josefu Skořepovi a ten si svojí první barážovou trefu schoval na pravý čas. Jihlavští hokejisté, hrající čtyřiasedmdesátý zápas v sezoně, již tři body na hranici obrovského sebeobětování uhájili a porazili Motor i poosmé v sezoně - 2:3.
18.04.2017 17:30, WSM Liga - 0. kolo

Banes Motor České Budějovice

Kváča – Fillman, Novák, Pavlin, Pýcha, Suchánek, Mucha – Chovan, Pajič, M. Čermák – Nouza, Vlček, Heřman – Hřebejk, Vak, Rob – Babka
2

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Říha, Dundáček, Szathmáry, Šidlík, Půža, Kajínek, Kaláb – Jiránek, Skořepa, Anděl – Čachotský, Seman, Zeman – Důras, Hubáček, Diviš
3
Branky a nahrávky: 25. Mucha (Babka, Vak), 38. Nouza (Vlček) - 8. Kajínek (Důras, Skořepa), 22. Seman (Zeman), 51. Skořepa (Jiránek, Šidlík). Rozhodčí: Hribik, Svoboda – Jelínek, Komárek. Vyloučení: 7:9, navíc Chovan a Čermák (oba CEB) 10 min. OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 6421. Střely na branku: 46:20. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

První polovina úvodní dvacetiminutovky byla pořádně rušná. Motor šel již po osmačtyřiceti vteřinách hry do první přesilové hry, ve které si nevypracoval žádnou výraznější šanci. Ta přišla až při hře v rovnovážném počtu hráčů. Před jihlavskou brankou zcela volný Hřebejk nenahrál lépe postavenému spoluhráči, nýbrž vzal odpovědnost sám na sebe. To ale nebyla dobrá volba, jelikož si na Svobodu nepřišel. Na konci páté minuty byla Chovanova střela z kruhů zblokována před gólmana hostí, kterého tváří v tvář nepřekonal ani Čermák.

Motor následně pykal za nedisciplinovanosti. Během sedmé minuty šli hned tři jeho hráči na trestnou lavici. Dukla dokázala 103 sekund dlouhou dvojnásobnou přesilovku využít po minutě. Důras se prohodil na modré s Davidem Kajínkem, kterému následně přihrál a jihlavský bek se po nápřahu z pravého kruhu trefil přesně ke vzdálenější tyči - 0:1. Pokračující výhodu dvou mužů v poli za třetí trest domácích už červenožlutí nezužitkovali. Polovina třinácté minuty přinesla klasickou přesilovku Českých Budějovic, kterou Jihlava bez potíží přestála. Další gólová šance Jihočechů tak přišla znovu až při hře pět na pět, kdy si Hřebejk dojel tečovaný puk a otřel jej o brankovou konstrukci. Gólman Svoboda si dvě minuty před koncem první třetiny v přesilové hře soupeře poradil s tečí Čermáka i dorážkou Pajiče z bezprostřední blízkosti.

V předešlém domácím utkání proti Motoru využila Dukla přesilovku, kterou rozpůlila druhá a třetí třetina. Tentokrát se povedl Jihlavě stejný kousek jen s tím rozdílem, že využití přišlo po prvním návratu z kabin. Zeman dostal k levé tyči ideální přihrávku, počkal si a poté vyzval ke skórování Filipa Semana, jenž z kruhů zamířil přesně nad levý beton Kváči. Českobudějovičtí odpověděli za další tři minuty. Přesilovou hru sice nevyužili, ovšem při dalším signalizovaném vyloučení jihlavského hráče vypálil z vrcholu levého kruhu Ján Mucha a zamířil také nad levý beton kolem Svobodovy lapačky.

Budějovičtí mohli srovnat prakticky vzápětí, když měli výhodu dokonce čtyřminutové početní výhody. Svého soupeře uzamkli před Svobodou, ovšem Jihlava, která to navíc měla dále na střídačku, se dokázala ubránit a když už gólmana hostí překonali Chovan, tak střelou z pravého kruhu orazítkoval vzdálenější tyč. Šanci měla také Dukla. Jiránek dojel vyhozený kotouč a díky rychlosti se zjevil sám před Kváčou, leč s bekhendovým blafákem neuspěl. Na druhé straně už udeřilo. V čase 37:46 zachytil Vlček za brankou puk předal ho Tomáši Nouzovi a ten střelou prakticky z nulového úhlu trefil jediné volné místo nad ramenem gólmana - 2:2.

Již po půlminutě třetí třetiny si Svoboda dokázal poradit s nehozením Fillmana od modré, které tečoval Čermák. Na druhé straně vypíchl domácí rozehrávku Důras, ovšem před Kváčou již neměl přes vracejícího se Chovana dostatek času na lepší zakončení. První přesilovku závěrečné dvacetiminutovky hrál Motor a velkou šancí se při ní blýskl zadák Novák. Sjel si mezi kruhy pro přihrávku z pravé strany, jenže netrefil tři tyče. Již při hře pět na pět šikovně tečoval Rob střelu Suchánka od modré, aby jihlavský muž v masce na poslední chvíli vyšvihl proti puku letícímu do pravé šibenice své rameno.

Po nepřesné domácí kombinaci ve středním pásmu si na pravý kruh najel Čachotský, mířící mezi betony Kváči, jenž je secvakl včas. Přesilovku měla i Jihlava, ovšem více než ránu Říhy od modré a z dalšího útoku předbrankový závar si nevypracovala. Po skončení oslabení pálil domácí Heřman pořádným nápřahem z levého kruhu a Svoboda musel opět zasahovat. Motor poté tlačil. Obránce Pavlin potvrdil ofenzívní sklony a obkroužil branku, ovšem kotouč k pravé tyči nezasunul. Ještě větší příležitost měl agilní Chovan, tečující mezi kruhy střelu od modré, ovšem duklácká zeď jménem Svoboda působila jistě.

Platilo tak otřepané nedáš – dostaneš. V celé baráži výborně hrající Šidlík poslal puk o mantinel na levou stranu pro rozjetého Jiránka, jenž v situaci dva na jednoho ideálně přihrál Josefu Skořepovi a jihlavský forvard si svojí první trefu v prolínací soutěži schoval na pravý okamžik. Motor se nadále tlačil před soupeřovu branku a po souhře zkušených plejerů Vaka s Hřebejkem dostal druhý jmenovaný kotouč mezi kruhy, aby v dobré pozici netrefil svatyni.

Červenožlutí pozorně bránili, a to i za hranicí sebeobětování. Dvě minuty před koncem opustil Kváča svojí klec a Jihočeši zkusili hru v šesti. Do rány od modré lehl obětavý Hubáček a hned poté z levého kruhu mířil těsně nad horní tyč Nouza. Po oddechovém času hostí poskakoval kotouč před volnou částí klece Svobody, jenž znovu odolal. Jihlava poté sice netrefila prázdnou klec, ale vadit jí to nemuselo, jelikož v aktuální sezoně porazila Motor ve všech osmi zápasech - 2:3.

Ohlasy trenérů

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „Trápíme se s koncovkou. Jihlava hraje staženou obranu, zahuštěný slot před brankářem. Chyběl nám snajpr, který by to od modré prostřelil. Svoboda je výborný těsně nad ledem, takže jsme to chtěli dávat nahoru. Nikdo z hráčů se ale nedostal do takové pozice, aby puk protlačil do brány. Hosté hráli obětavě, zblokovali spoustu střel. Kdyby bylo z naší strany více chladnokrevnosti… to říkáme vždycky. Plán je jedna věc, realizace druhá.“

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Věděli jsme, že nás tady čeká horká půda, což se potvrdilo. Na utkání jsme se připravili a chtěli jsme urvat body. Nakonec se nám podařilo získat všechny. Ať jsme byli šťastnější nebo ne, vracíme se domů spokojeni.“




×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava