Vstřelit první gól za Duklu je skvělý pocit, sděluje Erik de la Rose

20.10.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Třináct zápasů a šest kanadských bodů za přesné přihrávky. Taková byla vizitka Erika de la Rose, nejproduktivnějšího zadáka Dukly v probíhajícím ročníku TELH. Při čtrnáctém extraligovém utkání vsítil první branku, a to hodně důležitou - během necelé půlminuty srovnal vymazal vedení Sparty. „Začali jsme pomalu, ale od poloviny zápasu jsme měli navrch. Od prvního gólu jsme získali na jistotě a zápas ukončili v plné síle,“ hlásí čtyřiadvacetiletý rodák ze švédského města Arvika.

Jihlavští hokejisté v předchozích třech utkáních vždy prohrávali a nejinak tomu bylo i v utkání proti Spartě. Změna však byla zásadní. Zatímco proti Hradci, v Olomouc a v Mladé Boleslavi nedokázali nepříznivý stav otočit, proti Pražanům to zvládli dokonale. Otočka z 1:2 na 3:2 se jim povedla během 99 vteřin! „Ano, v minulých třech zápasech jsme propadli. Naším problémem bylo vstřelit gól, ale dnes se puky odrážely k nám a dali jsme góly. Byli jsme i jistější na puku. V minulých zápasech jsme bránili a snažili se neprohrát, ale dnes jsme šli za výhrou. To je, myslím, velký rozdíl,“ porovnává Erik de la Rose vítězný zápas proti těm méně vydařeným. „Tým to posílí a posune ho vpřed,“ věří, že jeden otočený zápas dokáže posunout sebevědomí do pozitivních výšin.

Pakliže trenér Petr Vlk chválil Tomáše Jiránka za jeho dva hity, kterým prakticky napral dvojici soupeřových hráčů na mantinel, vybojoval puk a poté předal gólovou přihrávku právě švédskému obránci, pak ani úspěšný střelec neopomněl vyzdvihnout spoluhráčův podíl. „Tomáš Jiránek odvedl skvělou práci. Zneškodnil dva hráče a našel mě. Střílel jsem nízko a gólman puk asi neviděl,“ říká ke svému gólu, ze kterého bude mít radost pokladník týmu Filip Seman. Jednalo se totiž o premiérovou trefu Erika de la Rose za Jihlavu. "Je to skvělý pocit, vstřelit první gól za Duklu.“

Pochvala ale směřuje i za jihlavskými fanoušky. Ačkoliv Dukla od páté minuty až prakticky do závěru druhé periody prohrávala, příznivci červenožlutých barev pořádně vyslyšeli výzvu Lukáše Anděla s Petrem Šidlíkem, aby domácí fans "přišli na zimák a byli zase šestým hráčem, protože je Dukla potřebuje jako nikdy předtím." Přesně to se také dělo. „Lidi s námi byli od začátku utkání. Nejsem si úplně jistý, ale v minulosti byla Sparta velkým rivalem Dukly. V hale to bylo cítit. Je super takové zápasy hrát,“ prozrazuje sympatický Švéd a je znát, že se určitě zajímal o bohatou historii svého současného chlebodárce. A sympatický je i jeho názor na Jihlavu jako takovou. „Myslím, že je to krásné město. Není tak velké, ale líbí se mi hezké centrum a jeho budovy,“ uzavírá Erik de la Rose.

VIDEOOHLASY S ERIKEM DE LA ROSE


TRENÉŘI: PETR VLK (HC DUKLA JIHLAVA) A JIŘÍ KALOUS (HC SPARTA PRAHA)

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


SESTŘIH ZÁPASU: HC DUKLA JIHLAVA – HC SPARTA PRAHA 4:2

Autor videa: YouTube HZStv1