4:2
(0:1, 3:1, 1:0)

Dukla přerušila sérii tří porážek, odnesla to pražská Sparta

19.10.2017 / Tomáš Kalas

Po 12 letech přivítali Jihlavští na svém ledě tradičního soupeře z Prahy, Spartu. Domácí vstoupili do utkání velmi nebojácně a zaměstnali hosty hlavně v obranné fázi. Vše změnila situace z 5. minuty, když po chybě obrany skóroval Klimek. Dukla se neprobrala z tohoto úderu a zbytek první třetiny se spíše trápila. Ve druhé třetině to byla úplně odlišná hra od domácích a odměnou jim bylo srovnání skóre díky Hlinkovi. Radost nevydržela na stadionu dlouho, po chybné jihlavské rozehrávce dal zpět vedení hostům Smejkal. Dukla nesložila zbraně a za 99 sekund otočila skóre díky gólům de la Roseho a Skořepy. Do třetí třetony vstoupila Dukla s myšlenkami na obranu, ale ještě gól přidala zásluhou Tomáše Jiránka. Konec utkání dohrávali domácí v euforii a přerušili tak sérii tří proher, Sparta odjela s prohrou 4:2.
19.10.2017 17:30, Tipsport extraliga - 15. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Ulrych, Šidlík, Váňa – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Rys, Seman, Čachotský – Anděl, M. Hlinka, Žálčík – Diviš, Hubáček, Macík
4

HC Sparta Praha

Honzík (41. Aittokallio) – Pavelka, Dvořák, Mikuš, Kalina, Piskáček, Zámorský – Saponari, Pech, Forman – Klimek, J. Hlinka, Smejkal – Říčka, Vrána, Uher – Kumstát, Reichenberg, Kudrna
2
Branky a nahrávky: 34. M. Hlinka (Anděl), 38. de la Rose (Jiránek), 40. Skořepa (Suchánek), 45. Jiránek (Kubalík) – 5. Klimek, 38. Smejkal (Reichenberg). Rozhodčí: Šír, Mrkva – Lederer, Hanzlík. Vyloučení: 3:3. Bez využití.. V oslabení: 0:0. Diváci: 5034. Střely na branku: 25:19. Vyhraná vhazování: 34:25. Radegast Index: 24:2. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.

Průběh utkání

Oba týmy měly před začátkem tohoto utkání shodnou třízápasovou šňůru. Zatímco Sparta byla veselejší, protože tříkrát v řadě vyhrála, tak Dukla měla jiné myšlenky, neboť tři zápasy v řadě nebodovala a připsala si jediný gól. Jako by to ale nebylo na úvodu utkání znát. Domácí začali s velmi aktivní hrou a hosté se velmi těžko dostávali do útočného pásma. Úvodní tlak mohli korunovat gólem hned ve druhé minutě, puk se vynořil z klubka těl a šoural se pomalu těsně vedle levé tyče. V 5. minutě přišel šok pro celý stadion. Pražané se poprvé nastěhovali do útočného pásma, vyhozený puk si našel Lukáš Klimek a využil chyby obrany, která nechala prázdnou levou stranu kluziště. Škarka překonal mezi betony a stadion ztichl. Inkasovaný gól Jihlavské zlomil a dopředu si nevypracovali vůbec nic. Dukla dostala k dispozici přesilovku, ve které byla lepší Sparta a sama mohla svoji výhodu o dvě minuty později využít, Pech nedokázal zkrotit prudkou přihrávku a nedoklepl tak puk do prázdné branky. První třetina tak končila s velmi pochmurnými myšlenkami diváků, co bude následovat.

Do druhé třetiny však nastoupila úplně jiná Dukla. Přitvrdila a zpřesnila hru, probudilo se taktéž doposud nevýrazné publikum. Pět minut po úvodním buly se napřáhl z mezikruží Anděl a orazítkoval tyč Honzíkovy brány. V druhé polovině třetiny tlak Jihlavy více a více rostl, ideální možností na srovnání byla 35 sekund dlouhá přesilovka 5 na 3 po faulech Smejkala a Říčky, domácí se v ní velmi trápili a Říčka ihned po návratu na led mohl skórovat, jenže Škarek ho famózně vychytal. Ve 34. minutě si už ale stadion zakřičel. Bryhnisveen sice zřejmě fauloval, nic mu nebránilo v tom posunout puk na Anděla, který mezi kruhy přenechal Michalu Hlinkovi. Domácí útočník vymetl levý vingl a zase bylo o co hrát. Kdyby ale fanoušci věděli, jaký infarkt jim zřejmě způsobí závěrečná dvouminutovka, raději by zůstali doma. Vše odstartovala riskantní rozehrávka Škarka na Šidlíka, který byl pod tlakem dotírajícího obránce a musel rychle odevzdat puk. K smůle domácích si právě tento kotouč vzal pro sebe Reichenberg. Norský útočník si počkal, nahrával přes šířku kluziště na Jiřího Smejkala a hostující sektor v čase 37:12 podruhé slavil. Stav 2:1 vydržel pouhých 29 sekund. Jiránek se zbavil hned čtyř hráčů v rohu kluziště a křižně vybídl ke střele Erika De La Roseho. Obránce chvíli se střelou čekal, nakonec vypálil a puk zapadl za Honzíka. De La Rose si tak zapsal první gól v dresu Jihlavy. 40 sekund před sirénou byl na Honzíkovo konto připsán další gól, neboť vyhrané vhazování zapříčinilo možnost střely pro De La Roseho, jeho projektil tečoval Josef Skořepa a Dukla za necelých 100 sekund otočila utkání.

Do poslední části vstupovali fanoušci s obavami, zda se podaří Jihlavským náskok udržet. Hosté do ní vstoupili s novým gólmanem, trenéři nechtěli dále trápit Honzíka a místo něj nastoupil Aittokallio. Dukla hrála přesně tak, jak skončila v druhém dějství. Střela Hlinky ale těsně minula břevno a Šidlíkovu střelu finský muž v masce nakonec zkrotil. Trest za laxnost a nedůraz Sparty přišel v 45. minutě, kdy Jiránek výbornou prací získal puk a nahrál doprava na Kubalíka, který gentlemantsky počkal na Tomáše Jiránka a domácí vedli o dva góly. Utkání se v poslední části dost přitvrdilo, nebyla nouze o tvrdé střety a nepřesné výroky sudích. Hosté mohli zdramatizovat zápas ze dvou přesilovek, domácí bojovali v oslabeních famózně a odměnou jim byl potlesk zaplněného stadionu. Ač to Sparta 43 sekund před koncem zkusila v šesti, Jihlava se bezpečně ubránila a přerušila sérii tří porážek, Spartu porazila 4:2.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (HC Sparta Praha): Utkání jsme nezvládli, což nás hodně mrzí, protože jsme do něj vstoupili dobře. Vedli jsme 1:0 a škoda, že nám tam v první třetině nepadla další branka nebo dvě navíc, protože šance na ně byly. Od druhé třetiny nás srazily hrubé individuální chyby, čehož soupeř využil, dostal se do vedení a my už jsem se nedokázali dotáhnout. Odjíždíme s prázdnou a hodně nás to mrzí.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): První třetina nebyla z naší strany dobrá. Zaprvé jsme dostali branku po nedorozumění mezi obránce a zadruhé nám chyběl pohyb a takové návaznosti ve hře. Vyrovnávací gól nám trošku pomohl, byť jsem po hrozné individuální chybě pustili Spartu znovu do vedení, ale poté byl zápas z naší strany velice dobře odehrán. Hráči si za předvedený výkon vítězství zasloužil.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie