Letos poprvé s Libercem. Dukla vyzve v domácím prostředí úřadujícího vicemistra

20.11.2017 / Tomáš Lysý

V dosavadním průběhu Tipsport extraligy ledního hokeje hrála Dukla téměř se všemi týmy již dvakrát. Najde se ale mančaft, se kterým nováček české nejvyšší hokejové soutěže ještě síly nezměřil. Jedná se o Bílé Tygry Liberec, finalistu uplynulého play-off TELH. První vzájemný zápas se měl konat pod Ještědem, ale kvůli zaplněnému programu v Home Credit areně byl odložen na dosud neupřesněný termín. První duel Ježka proti Tygrovi tak nabídne 24. kolo v úterý 21. listopadu od 17:30 na Horáckém zimním stadionu.
Organizace zápasu
Vstupenky na domácí zápasy HC Dukla Jihlava můžete koupit prostřednictvím sítě Ticketportal. Více info zde, přímý odkaz zde.
Organizační opatření k domácím zápasům HC Dukla Jihlava si můžete přečíst v tomto článku.
Všechny zápasy TELH vysílá živě TV Tipsport, hokejka TV, psanou reportáž najdete na www.onlajny.com

Jihlavští hokejisté budou hrát o vylepšení dojmu z posledního zápasu, který jim nevyšel. Z Litvínova si odvezli třígólovou porážku bez vstřeleného gólu a patří jim tak poslední příčka extraligové tabulky. Ta je ale stále vyrovnaná a je na ní možné nahlížet dvěma pohledy. Dukla je sice se 24 body poslední, na druhou stranu celky na osmém až desátém místě (Mladá Boleslav, Chomutov, Liberec) nasbíraly doposud 30 bodů. Což při současném tříbodovém systému není nedostižný odstup. „Zápas v Litvínově musíme hodit za hlavu, protože v úterý hrajeme další zápas,“ ví moc dobře Petr Šidlík. A právě následujících pět kol by mohlo hodně napovědět. Vyjma druhého Mountfieldu HK čekají Duklu celky od šestého místa níže.

Bílí Tygři Liberec

Mezi ně se zatím řadí i Liberec, předloňský mistr a aktuální vicemistr Tipsport extraligy ledního hokeje. Bílým Tygrům předešlé dvě sezony nadmíru vyšly. V roce 2016 se tým pod vedením Filipa Pešána radoval z historického mistrovského titulu, ke kterému došel vskutku suverénní cestou. Se 118 body vyhrál základní část TELH a ve čtvrtfinále si poradil s Chomutovem 4:0 na zápasy při skóre 18:5. Semifinále bylo pro Liberec stejnou jízdou – jasná výhra 4:0 při bilanci 17:7 proti Mladé Boleslavi. Velkolepý tah Tygrů za premiérovým extraligovým primátem nezastavila ani Sparta, jenž v tabulce základní části skončila druhá. Pražané sice vyhráli první zápas v Liberci a poté i úvodní bitvu na domácím ledě. Jenže Bílí Tygři urvali druhé utkání na Spartě, doma si vypracovali mečbol a ten v šestém zápase proměnili – když 24.4.2016 vystřelil Martin Bakoš v čase 85:16 zlatou radost.

O rok později se Liberec opět radoval ze zisku Prezidentského poháru za vítězství v základní části TELH, ovšem v play-off to už neměl tak snadné. Do finále se dostal po dvanácti odehraných zápasech, když nejprve srazil 4:2 na zápasy Plzeň a poté stejným poměrem Chomutov. Rozhodující krok udělali Tygři vždy na ledu soupeře, přičemž doma prohráli ze šest klání pouze jednou. Ve finále proti Kometě ale ztratili hned první dva domácí zápasy (nejprve 3:4, poté stejným výsledkem v prodloužení) a na ledě soupeře již byli bez nároku. Brno si první domácí výhrou 3:0 vypracovalo mečbol a sérii ukončilo v nejrychlejším možném termínu vítězstvím 5:2, čímž získalo dvanáctý titul v historii a vyrovnalo tak Duklu Jihlava.

Soupiska Bílí Tygři Liberec
Realizační tým Liberce

Letošní sezona zatím Liberci nevychází úplně podle představ. Hokejisté zpod Ještědu střídají lepší výsledky s horšími. Stejně jako Jihlava, také Tygři hodně dlouho čekali, až se jim podaří vyhrát dva po sobě jdoucí extraligové zápasy. V rozmezí devatenáctého až jednadvacátého kola postupně dokázali porazit Třinec a vyhrát v Chomutově. Posilnění úspěchem, dokázali hned poté doma v prodloužení udolat Spartu. Tři výhry v řadě pak lehce devalvovali porážkou 1:5 v Pardubicích. V posledním kole ale Liberečtí opět vystrčili drápky, které měly v posledních dvou ročnících hodně ostré. Doma v bitvě dvou finalistů skolili Kometu 4:3. Ukázali tak, že se zvedají a postupným krokem dostávají do pozic, kam je odborníci řadí a fanoušci chtějí vidět. V cestě vzhůru se Liberečtí určitě budou spoléhat na útočníky Marka Bakoše, Michala Bulíře, umění talentovaného Dominika Lakatoše nebo čestvou akvizici z Chabarovsku Marka Kvapila.

Téma zápasu: Revoluční změna Liberce v letní přípravě

Jsou tomu již více jak dva roky, kdy liberecký trenér Filip Pešán kompletně překopal letní přípravu. Nechal se inspirovat zkušenostmi a poznatky ze zahraničních cest a mezisezonní dril zaměřil na mnohem kratší, ale o to intenzívnější tréninky. Žádné dlouhé výběhy, desítky či stovky na kole naježděných kilometrů, ale jednotky zaměřené na výbušnost, sílu, dynamiku. Úspěch se dostavil – důkazem budiž dvě finálové účasti v posledních dvou play-off, z toho jedna přeměněná na mistrovský titul.

Podobnou přípravu, i kvůli dlouhé barážové sezoně, zvolila Dukla Jihlava před sezonou 2016/2017. Trenéři Petr Vlk s Františkem Zemanem nepřímo sdělili, že při tvorbě přípravy částečně vycházeli z libereckého modelu. Jak ročník dopadl, to určitě sami víte. Jihlavští hokejisté často dokázali zápas otočit do úspěšného konce během třetích třetin a pokud zápas došel do prodloužení či do nájezdů, zapsala Dukla 21 výher z 24 možných.

ZÁPAS ŘEČÍ STATISTIK

Pohled do statistik nabízí různé informace. Třeba to, že Dukla Jihlava je nejméně trestaným týmem v Tipsport extraliga a naopak Liberec nasbíral nejvíce trestných minut. Oba týmy jsou na chvostu v Radegast Indexu, kde Liberci patří předposlední a Dukle poslední místo.

Poslední vzájemný zápas

Extraliga 2004/2005, 43. kolo:
HC Dukla Jihlava – Bílí Tygři Liberec 2:5 (0:3, 2:2, 0:0)

Tento zápas, starý téměř 13 let, pamatuje ze současného kádru Dukly Jihlava pouze jeden hráč. Je jím současný kapitán týmu Tomáš Čachotský. Liberecký kádr byl za tuto dobu vyměněn kompletně, což je způsobeno nejen postupem času, ale i tehdejší výlukou NHL.


Branky: 23. Klimt (Zajac, Vostřák), 38. Rytnauer (Říha, Dolana) - 10. Fischer (Nedorost, Rataj), 14. Kotalík (Tomajko), 17. Podkonický (Fischer, Procházka), 33. Rozsíval (Plodek), 36. Vrbata (Nedorost). Rozhodčí: Šindler - Čížek, Padevět. Vyloučení: 7:9, navíc Hlouch (JIH) 10 min. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2260. střely na branku: 27:26. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5, 2:5.

HC Dukla Jihlava: Suchan - Zajac, Devečka, Ficenc, Malena, Dobrovolný, Punčochář - Vostřák, Hlouch, Klimt - Padělek, Vala, Altrichter - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Kaděra, Říha, Rytnauer – Dolana
Bílí Tygři Liberec: Hnilička - Fischer, Ovčačík, Šmíd, Jiruš, Duben, Jareš - Vrbata, Kotalík, Nedorost - Novák, Rataj, Tomajko - Vaic, Podkonický, Procházka - Víšek, Plodek, Rozsíval

Poslední návštěva extraligového Liberce na extraligový Horácký zimní stadion je už hodně zaprášená. Jihlavskou branku tehdy hájil Jaroslav Suchan, v obraně nastupoval Rostislav Malena. Foto: Archiv HC Dukla Jihlava

Následující utkání Dukly Jihlava

Úterý 21.11.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava – Bílí Tygři Liberec – vstupenky zde
Pátek 24.11.2017, 18:00: Mountfield HK – HC Dukla Jihlava – vstupenky zde
Neděle 26.11.2017, 16:00: HC Dukla Jihlava – HC Olomouc – vstupenky zde

24. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, úterý 21.11.2017

HC Vítkovice Ridera - Mountfield HK (17:20 – ČT Sport)
Piráti Chomutov - HC Oceláři Třinec (17:30)
HC Škoda Plzeň - HC Škoda Plzeň (17:30)
HC Dukla Jihlava - Bílí Tygři Liberec (17:30)
BK Mladá Boleslav - HC Olomouc (17:30)
HC Dynamo Pardubice - HC Verva Litvínov (18:00)
HC Sparta Praha - Aukro Berani Zlín (18:30)

25. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, pátek 24.11.2017

HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice (17:00)
BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha (17:30)
HC Verva Litvínov - HC Vítkovice Ridera (17:30)
Mountfield HK - HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Olomouc - HC Kometa Brno (18:00)
Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň (18:00)
Dohrávka: Aukro Berani Zlín - Piráti Chomutov (středa 29.11.2017, 17:30)

26. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, pátek 24.11.2017

HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav (15:00)
HC Dukla Jihlava – HC Olomouc (16:00)
HC Vítkovice Ridera – Bílí Tygři Liberec (16:00)
HC Škoda Plzeň – Aukro Berani Zlín (16:30)
HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK (17:00)
HC Kometa Brno - HC Verva Litvínov (17:00)
Piráti Chomutov – HC Sparta Praha (18:00 – ČT Sport)

TABULKA TELH 2017-2018 PO NEÚPLNÉM 23. KOLE: