Z domácího zápasu víme, že Spartě dokážeme dát góly, sděluje střelec Erik de la Rose

04.12.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Ačkoliv je povoláním obránce, při zápasu Dukly na ledě Sparty vsítil dva góly. Nejprve na konci druhé třetiny obkroužil polovinu útočné třetiny, vyjel si před gólmana a poslal mu puk na lapačku. Ve 47. minutě pak poslal Jihlavu do vedení 5:4. Švédský zadák Erik de la Rose jen lituje, že jeho tým těsně před koncem neudržel vedení a prohrál 5:6 v prodloužení. „Ve druhé třetině jsme se zvedli a hráli velice dobře. Před třetí třetinou jsme se cítili velice dobře a dali gól, ale nedotáhli jsme zápas do úspěšného konce,“ mrzí čtyřiadvacetiletého produktivního beka.

Během šestadvaceti zápasů dokázal nasbírat jeden přesný zásah, ke kterému přidal devět asistencí. Na ledě pražské Sparty zapsal Erik de la Rose dvě přesné trefy. Ta první padla v čase 35:35, kdy srovnával na 4:4. „Měl jsem hodně dlouhé střídání, tak jsem ho obrátil v naší výhodu, abych dostal puk před branku. Gólmanovi jsem mířil tuším pod lapačku,“ popisuje svůj druhý zářez v sezoně, kdy obkroužil polovinu útočného pásma a zpoza branky se dostal před Davida Honzíka, kterého prostřelil, když byl ex-jihlavský gólman na ledě sotva dvě a půl minuty. Po třetím inkasovaném gólu totiž vystřídal Sami Aittokallia.

Jihlava mohla zápas otočit ve svůj prospěch již do konce druhého dějství, kdy měla další šance. Povedlo se jí to ve třetí třetině a znovu u toho byl švédský bek. Tomáš Čachotský si totiž počkal, až bratr útočníka Montrealu přejede modrou, dal mu puk a…? „Dostal jsem dobrou přihrávku od Čagyho, tak jsem do puku plácnul a měl jsem kliku,“ usmívá se, ale vzápětí se jeho tvář o něco zasmuší. Lituje totiž toho, že Sparta v čase 58:23 vyrovnala a nakonec vyhrála v prodloužení. „Jasně, jeden bod je lepší než nic. Ale chtěl jsem tři. Nesmíme zápas ztratit v posledních minutách.“

Videoohlasy s Erikem de la Rosem

Překlad: Tereza Ščerbanová

Dukle hodně pomohl i kontaktní gól na 3:4. Ten byl logickým vyústěním tlaku, který jihlavští hokejisté od poloviny druhé třetiny měli. Hodně jim k tomu pomohl domácí zadák Jan Švrček svým vyloučením. Ačkoliv Jihlava přesilovku nevyužila, nadále Spartu nepustila z pásma a Lukáš Žálčík zapsal úspěšnou teč Kajínkovy střely. „Asi nám na Spartě možná trošku štěstí,“ podotýká s úsměvem forvard, jenž dával gól i ve druhém kole v o2 areně. Tato branka dodala Dukle ještě více energie, vedoucí k vyrovnání na 4:4. „Vytvořili jsme si tlak a za vyrovnání jsme byli šťastní. Potom jsme dali krásný gól na 5:4, bohužel Sparta srovnala. Místo tří bodů máme jeden, moc nás to mrzí,“ povídá autor šesti letošních jihlavských gólů.

Videoohlasy s Lukášem Žálčíkem

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla