6:5p
(2:1, 2:3, 1:1 - 1:0)

Dukla odjíždí z Prahy se smíšenými pocity, ač sahala po třech bodech, nakonec si odváží pouze jediný

03.12.2017 / Vojtěch Martinek

Ke třetímu vzájemnému zápasu se Spartou zajížděla Dukla do pražské O2 Areny. Vstup do utkání byl pro hosty špatný, již po 56 sekundách skóroval útočník Pech. O necelých 10 minut později bylo ještě hůře pro Jihlavu, neboť se prosadil Kudrna. Dukle se ale mohlo po konci první části dýchat lépe, v 16. minutě vstřelil svoji první branku za Duklu Rys. Druhá třetina měla hrůzný začátek pro Jihlavu. V rozmezí mezi 24. - 27. minutou skórovala Sparta dvakrát a vypadalo to na nulový zisk v Praze. Jihlava však zásluhou Dostálka, Žálčíka a de la Roseho stav utkání ještě ve druhé třetině srovnala. V 47. minutě navíc skóroval opět Erik de la Rose a Dukla mířila za senzačními třemi body. Darovat je ale odmítl v power-play domácí Říčka a v prodloužení přidal druhý bodík Spartě Jarůšek.
03.12.2017 15:00, Tipsport extraliga - 28. kolo

HC Sparta Praha

Aittokallio (34. Honzík) – Michálek, Pavelka, Kalina, Mikuš, Dvořák, Švrček – Jarůšek, Vrána, Říčka – Smejkal, Pech, Kudrna – Kumstát, Hlinka, Forman – Reichenberg, Černoch, Uher – Rousek
6

HC Dukla Jihlava

Volden – Suchánek, de la Rose, Šidlík, Stříteský, Ulrych, Kajínek, Zdráhal – Jiránek, Skořepa, Dostálek – Květoň, Zeman, Čachotský – Anděl, Seman, Žálčík – Váňa, Diviš, Rys
5
Branky a nahrávky: 1. Pech (Kudrna, Mikuš), 12. Kudrna (Dvořák, Pech), 24. Pech (Dvořák), 27. Vrána (Říčka), 59. Říčka (Vrána, Jarůšek), 61. Jarůšek – 16. Rys (Ulrych), 27. Dostálek (Skořepa), 34. Žálčík (Kajínek, Seman), 36. de la Rose (Zeman, Šidlík), 47. de la Rose (Čachotský). Rozhodčí: Hodek, R. Svoboda – Blümel, Pešek. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 8041. Střely na branku: 29:34. Zblokované střely: 6:3. Hity: 13:19. Vhazování: 42:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:5, 6:5.

Průběh utkání

Na úvodní branku publikum v O2 areně dlouho čekat nemuselo. Už v první minutě totiž za bezmocného Voldena doklepl z levého kruhu odražený kotouč Lukáš Pech, jehož zásah musel ještě potvrdit videorozhodčí. Hra se následně nějakou dobu nesla v klidném tempu, přičemž mírnou převahu si udržovala domácí Sparta. Velkou šanci navýšit své vedení měla kolem poloviny úvodní dvacetiminutovky, kdy Reichenberg prokličkoval skrz jihlavskou defenzívou a vyslal na branku hodně nepříjemný projektil, jenž norský strážce svatyně pokryl lapačkou.

Ve dvanácté minutě se už Pražané prosadit dokázali – Andrej Kudrna tečoval v mezikruží střelu Tomáše Dvořáka mimo dosah Voldena, a upravil tak stav na 2:0. Odpověď ale na sebe nenechala dlouho čekat, jelikož v čase 15:04 se z bezprostřední blízkosti brankoviště prosadil Jiří Rys. Jihlava pak měla šanci srovnat v přesilovce po vyloučení Pavelky, během které na Spartu v jednu chvíli pořádně zatlačila, nicméně domácí se nakonec zvládli ubránit.

Druhou část sice zahájili aktivněji hosté z Vysočiny, po vyloučení Zemana se ale o slovo znovu přihlásili svěřenci Františka Výborného. Po rychlé souhře měl ke svému druhému gólu v sezóně hodně blízko Vrána, ten však nakonec zakončil těsně nad horní tyč hostující svatyně. Třetí zásah Sparty v zápase tak přidal až po vypršení přesilovky Lukáš Pech, na jehož zakončení z úniku neměl Volden šanci včas zareagovat. Jihlava se po Pechově gólu rozložila a domácí si na ledě dělali, co chtěli. V šestadvacáté minutě nejprve Kalina nastřelil horní tyč, jen dvacet sekund na to se pak prosadil Petr Vrána.

Čtvrtá inkasovaná branka však hokejisty Dukly probrala a pro domácí následovala pořádně ledová sprcha. Pár sekund po Vránově zásahu nejprve snížil Vlastimil Dostálek a ve třiatřicáté minutě seřízl náskok domácích na jedinou branku Lukáš Žálčík. Ani následná výměna brankářů Spartě nedokázala zmírnit jihlavský nápor, který ve vyrovnávací branku přetavil Erik de la Rose. Hosté si jasnou převahu udržovali až do konce druhé dvacetiminutovky, nicméně další gól už za Honzíka nepropasovali, a do druhé přestávky se tak šlo za vyrovnaného stavu.

Dukla byla lepším týmem i na začátku závěrečného dějství. Pět minut po jeho startu mohl svůj celek poprvé v zápase poslat do vedení jihlavský Jiránek, jehož dělovka z prostoru pro vhazování orazítkovala jednu z tyčí domácí svatyně. Početný kotel hostujících fanoušků ale nemusel smutnit dlouho – v polovině sedmačtyřicáté minuty se na puk dostal Erik de la Rose a pátý gól hostů byl na světě. Hráči z Vysočiny měli následně šanci svůj nově nabytý náskok ještě rozšířit během dlouhé dvojnásobné přesilovky, jenže tu se jim v další zásah přetavit nepodařilo.

Stav 4:5 platil v O2 areně až do samotného závěru třetí části. Dvě minuty před koncem základní hrací doby se František Výborný rozhodl stáhnout brankáře a následná hra v šesti velmi rychle přinesla ovoce – z mezikruží namířil přesně Robert Říčka, a poslal tak utkání do prodloužení.

Po třiceti sekundách nastaveného času bylo rozhodnuto. Bod navíc přisoudil přesnou střelou domácí Spartě Richard Jarůšek.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Nedvěd (Sparta Praha): Do utkání jsme vstoupili dobře a v prvních 30 minutách šlo o jednostrannou záležitost. Pak přišel nějaký výpadek v hlavách hráčů, kteří přestali dělat jednoduché věci, které nás k tomu příznivému stavu dovedly. Jihlava začala více bruslit a hrát vabank, protože neměla za stavu 1:4 co ztratit, dostávala nás touto jednoduchostí pod tlak. A my jsme si prostě nenechali říct. Snažili jsme se hráčům něco poradit, ale naše křeč trvala asi 15 minut a inkasovali jsme při ní tři góly. Pak jsme byli pod dekou i ve třetí třetině, dostali jsme další branku a už to s námi nevypadalo dobře. Oceňuji, že jsme nesložili zbraně a dokázali zápas ještě překlopit ve dvoubodový zisk.

František Zeman (Jihlava): Utkání se mi nehodnotí moc lehce, protože si myslím, že jsme do něj vstoupili hodně vlažně. Když to přeženu, tak jsme prohrávali už v Průhonicích. A odpovídala tomu i první třetina. Do druhé třetiny jsme zrovna tak nevstoupili dobře, ale musím smeknout před hráči, že to za stavu 1:4 nesložili, dokázali se do utkání vrátit a otočit stav na 5:4. Bohužel jsme pak opět lacino kasírovali, proto si ze Sparty odvážíme pouze bod.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie