Je fajn se proti takovému týmu vzchopit a urvat bod, chválí gólman Karel Vejmelka

27.12.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Když Dukla v šestnácté a sedmnácté minutě na ledě úřadujícího mistra inkasovala góly, nevypadalo to s vyhlídkami červenožlutých barev příliš dobře. Moc lidí – ať už na stadionu nebo u televizních obrazovek – nečekalo, že by si Jihlava mohla odvézt bodový zisk. Stalo se. Josef Skořepa ve druhé třetině snížil a Erik de la Rose ve třetím dějství srovnal. Když se k tomu přidá výborný výkon gólmana Karla Vejmelky, bylo o bodovém importu jasno. „Nebylo příjemné po první třetině prohrával 0:2. Musím kluky pochválit, že se zvedli a vybojovali alespoň bod. I když je škoda, že nemáme dva,“ hlásí odchovanec Třebíče, jenž v Dukle po dobu juniorského MS hostuje právě z Komety.
Foto: Ivo Dostál/HC Kometa Brno

I kvůli tomu šlo pro Karla Vejmelku o hodně specifický zápas. Vždyť loni se v dresu Komety radoval z extraligového titulu a letos odchytal za modrobílý tým šest zápasů. „Byl jsem na zápas hrozně natěšený a měl jsem velkou motivaci. Z mé strany to bylo rozhodně výjimečné utkání a trošku i zvláštní,“ hlásí jednadvacetiletý gólman, který byl v roce 2015 draftován organizací Nashville Predators. „Nervozitu jsem ani nepociťoval, byl jsem spíše natěšený.“

Svým výkonem jihlavskému týmu výrazně pomohl, když zneškodnil 25 střel z 28, navíc některé z nich měly rozhodně gólové parametry. Dukla tak poprvé s Vejmelkou v brance bodovala. „Před zápasem bychom bod brali, ale vzhledem k průběhu mohly být dva a nikdo by se nemohl divit. Hráli jsme výborně a musím kluky v kabině pochválit. Bod jsme si zasloužili,“ hlásí brankář, který si prošel všemi mládežnickými reprezentacemi. A jak se cítil při samostatném nájezdu, jelikož nedávného spoluhráče Vojtěcha Němce, jenž se jal exekuce, dobře zná. „Vojta má hrozně šikovné ruce. Má více variant a věděl jsem, že může udělat tohle. Měl jsem v hlavě i další varianty. Bylo trošku těžké odhadnout, co udělá, když na mě před minulou jel ze hry. Nájezd provedl skvěle a musím mu jen pogratulovat,“ povídá o rozhodujícím momentu v prodloužení.

Videoohlasy s Karlem Vejmelkou

Že první třetina nebyla zcela ideální, to si uvědomuje i Erik de la Rose. „Hráli jsme proti dobrému týmu a odehráli dobrý zápas. Mohli jsme i vyhrát. Z druhé a třetí třetiny si můžeme něco odnést do dalšího zápasu,“ říká švédský obránce, jenž se výraznou měrou zasloužil o bodový zisk. Ve 48. minutě totiž jeho zásluhou využila Dukla po čtyřech vteřinách přesilovou hru. „Byla to přímá střela. Wacey vyhrál buly a šel před branku, takže gólman asi neměl dobrý výhled, a já to trefil za něj,“ sděluje nejproduktivnější jihlavský zadák.

Videoohlasy s Erikem de la Rosem

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla