5:3
(0:1, 4:2, 1:0)

Jihlava v Brně třikrát vedla, přesto odjíždí bez bodu

13.10.2007 / Martin Lísal

I když jihlavští hokejisté na ledě brněnské Komety třikrát vedli, domácí dokázali vždy vyrovnat a povedlo se jim udělat i důležitý krok navíc, aby nakonec slavili vítězství 5:3, které však potvrdili až v samotném závěru gólem do prázdné branky. O všechny zásahy Dukly se postarala tradičně produktivní první lajna. Přesně se trefili Petr Kuchyňa, Ladislav Rytnauer a Jiří Kubát.
13.10.2007 17:00, 1. liga ČR - 12. kolo

HC Kometa Brno

Kubeš - Mikel, David, Fojtík, Lhotský, Malena, Morava - Vostřák, Lipina, Dlouhý - Černý, Padělek, Rob - Appel, Barus, Sojčík - Hruška, Moskal, Zábranský
5

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Kuchyňa, Staněk, Ščerban, Balčík, Martinka, Štrach, Míka - Rytnauer, Bakus, Kubát - Krupka L., Hanzal, Říha - Nekvasil, Hradecký, Čachotský - Krupka M., Ježek
3
Branky a nahrávky: 21. Vostřák (David), 23. Lipina (Vostřák), 26. Appel (Vostřák, Lipina), 34. Padělek (Lhotský), 60. Padělek (Kubeš) - 18. Kuchyňa (Bakus), 23. Rytnauer (Bakus, Kuchyňa), 24. Kubát (Rytnauer, Bakus). Rozhodčí: Mikula - Novák, Škach. Vyloučení: 12:17, navíc David (KOM) 10 min. OT, Vostřák (KOM) 5 + do konce utkání - Martinka (JIH) 10 min. OT., Řehoř (JIH) 10 min. OT, Štrach (JIH) 5 + do konce utkání. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6513. Střely na branku: 53:24. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 5:3.

Průběh utkání

V první třetině ještě nic nenasvědčovalo tomu, že dnešní zápas bude patřit mezi výjimečné. Tempo se stupňovalo jen pozvolna, ani přesilovka Komety po faulu Říhy neznamenala nějaký ofenzivní kolotoč. Od modré pálil David, těsně před vypršením trestu nahazoval Dlouhý na Vostřáka, ten však jemnou tečí poslal puk těsně vedle. V osmé minutě byl Padělek ve slibné šanci podtržen Lukášem Krupkou a Kometa hrála druhou přesilovku, ani v té se však neprosadila. Na druhé straně pak hosté nepotrestali faul Dlouhého. V minutě osmnácté se však již radovali. Nejprve se hákováním provinil Lhotský, posléze se Morava přičinil o vyhození puku do hlediště - Kometa tak šla po trošku přísných verdiktech poprvé do tří (pohříchu ne naposled, v počtu přesilovek pěti proti třem trhal dnešní zápas rekordy). Už to skoro vypadalo, že se modrobílí ubrání, když veterán Bakus poslal puk na modrou dalšímu zkušenému plejerovi Kuchyňovi a ten nekompromisně propálil Kubeše - 0:1. V následné přesilovce pěti proti čtyřem se již Dukla neprosadila. V závěru třetiny pak sudí poněkud přísně udělil menší trest Řehořovi za posunutí branky. Na trestnou lavici za gólmana hostí zamířil Ježek. Třetina číslo jedna tak končila za stavu 0:1, do druhé části si domácí přenesli minutu a půl dlouhou přesilovou hru.

Druhá třetina ve své úvodní fázi přinesla hokej, který je k vidění jen zřídka. Ne snad že by oba týmy předváděly nadpozemský výkon, ale přeci jen - pět branek za pět minut se na vrcholové úrovni nevidí každý den. Již třicet vteřin po siréně napřáhl k ráně Pavel Vostřák. Diváci se při zvuku tyče chytali za hlavu, ale puk se odrazil do sítě - vyrovnáno, 1:1. O minutu a půl později však přišla pro Brno studená sprcha - hned po vhazování napřáhl ke střele Rytnauer a trefil se přesně do horního růžku - 1:2. Pár vteřin poté se však domácí zmohli i na druhou odpověď. Vostřák objel branku a naservíroval puk přesně na hůl Lipinovi - 2:2. Zdaleka to ještě nebylo vše - o další minutu později se po pasu Rytnauera dostal před Kubeše Kubát a nedal domácímu brankaři šanci - 2:3. Otřesení domácí se nevzdali a vynutili si dvojnásobnou přesilovku (po faulech Martinky a Balčíka). V čase 25:14 pak od modré opět napřáhl aktivitou hýřící Vostřák, jeho plachtící pokus jemně tečoval Appel a bylo opět vyrovnáno. Hala bouřila, takový úvod prostřední třetiny čekal málokdo. Šílená pětiminutovka tím skončila. Šancí rozhodně neubývalo, branky však již nepadaly, obrany ukončily den otevřených dveří a brankáři obou týmů se dokázali vytasit s výtečnými zákroky. Za zmínku stojí hlavně akce Padělka, který nadvakrát nepřekonal již ležícího Řehoře. Ani Dukla nepolevila, a tak byl k vidění svižný hokej. Bohužel v závěru první třetiny se hra rozdrobila, hosté se dostali pod tlak a situace řešili fauly, místy se projevil i poněkud nepřesný metr hlavního arbitra. Řehoř vzápětí výborným rozklekem zmařil šanci Zábranského, na druhé straně Kubeš ve vlastní přesilovce podržel svůj tým, když výtečně zlikvidoval kontr dvojice Hradecký - Čachotský. Zákrok to byl možná klíčový - chvíli poté se totiž domácí dostali poprvé do vedení. Katem Jihlavy se tentokrát stal dlouholetý člen kádru Dukly, Ivan Padělek. Tomu se podařilo tečovat nahození Lhotského - 4:3. Závěr druhé třetiny byl možná poněkud nedůstojný atmosféry tohoto výtečného zápasu, hra byla kouskována a v jednu chvíli se na trestné lavici tísnilo dokonce šest hráčů Dukly. Kromě tyčky Vostřáka a nebezpečné střely Lhotského se však Kometa v dlouhé výhodě pěti proti třem neprosadila. Do kabin se tak šlo za těsného stavu 4:3.

Ve třetí části měla Kometa k dispozici ještě 77 vteřin dvojnásobné výhody, tu však nevyužila. Modrobílí sice dokázali několikrát vypálit, Řehoře však neohrozili. Dukla se oklepala a začala opět hrozit. V čase 45:32 i oni dostali možnost hrát proti třem, dnes již podruhé, tentokrát však úspěšní nebyli. Na jejich souhře byla znát únava klíčových hráčů a domácí se ubránili, hlavně díky dvojici bojovníků Vostřák - Barus. Hlavně první jmenovaný dnes hrál velký zápas, kromě tří bodů ještě zvládal narušovat souhru soupeře při oslabení, vyvážet puky a poctivě bránit. Na straně hostí byl hodně vidět další zkušený borec - útočník Bakus. Kometu mohl přiblížit k výhře Padělek, po individuální akci však trefil Řehoře do hrudi. Na druhé straně v tisíciprocentní šanci promáchl Kubát. To bylo ve chvíli, kdy Dukla hrála další přesilovku pěti proti třem (po faulech Appela a Davida). Když pak neuspěl ani Bakus a opakovaně Hanzal, uchýlila se Dukla minutu a půl před sirénou k power-play. Tu potrestal třicet vteřin před koncem opět Padělek, jeho vyhození z obranné třetiny se doklouzalo až do opuštěné klece - 5:3.

Zápas, který hlavně ve své prostřední fázi zvedal více než šest tisíc diváků ze sedadel, tak skončil těsnou výhrou domácího týmu. Přinesl vše, co by hokejová bitva měla mít - branky, tresty, vyhrocené momenty i krásné akce. Dokonce se po závěrečné siréně strhla i menší potyčka, ve které byl domácí kapitán a muž zápasu Vostřák napaden hostujícím Štrachem, což těžce nesli domácí diváci (oba pak inkasovali pětiminutový trest, deset minut pak vyfasoval gólman hostí Řehoř). Ani to však nemohlo zkazit dojem z jinak výborného prvoligového představení.

Ohlasy trenérů

Petr Jaroš (asistent trenéra HC Dukla Jihlava): „Před zápasem jsme si přáli uhrát nějaké body, to se bohužel nepovedlo hlavně kvůli druhé třetině, kdy jsme inkasovali dost branek. Tím pádem jsme zápas nedotáhli ani do remízového stavu."

Rostislav Čada (trenér HC Kometa Brno): „První třetinu jsme prohráli kvůli ne zrovna agresivní, důsledné a organizované hře. O druhé třetině jsme zvýšili pohyb a nasazení, vynutili jsme si fauly, díky kterým jsme otočili utkání. V poslední třetině jsme pak zaslouženě korunovali výsledek do prázdné branky."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie