3:2
(0:1, 2:0, 1:1)

V Olomouci Dukla na body nedosáhla

04.10.2008 / Vladimír Pašek

Minutu a čtrnáct sekund stačilo jihlavským hokejistům ke vstřelení úvodní branky zápasu. Trefa Pavla Suka však byla na dlouho posledním zásahem Dukly. Olomoučtí ve druhé třetině otočili skóre a v závěrečné dvacetiminutovce si vypracovali dvoubrankový náskok. Na 2:3 sice ještě snižoval Oldřich Bakus, domácí už si ale tři body vzít nenechali. Série jihlavských výher je tak u konce.
04.10.2008 17:00, 1. liga ČR - 9. kolo

HC Olomouc

Žigárdy – Kříž, Mrázek, Vyrůbalík, Bartoň, Kudělka, Rýgl, Ondrušek, Nedbálek – Davídek, Ministr, Bordowski – Smejkal, Brančík, Zbořil – Meidl V., Čuřík, Řípa – Sakrajda, Luňák, Žajgla
3

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Malena, Bílek, Ficenc, Musil, Staněk, Štrach - Man, Bakus, Hodek - Krupka, Dolníček, Rytnauer - Jonáš, Hanzal, Suk - Hrbatý, Hradecký, Bezděk
2
Branky a nahrávky: 24. Smejkal (Bartoň), 30. Brančík (Smejkal, Bartoň), 45. Čuřík - 2. Suk (Hanzal, Jonáš), 47. Bakus (Rytnauer, Malena). Rozhodčí: Souček - Kašík, Trunečka. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1000. Střely na branku: 52:29. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.

Průběh utkání

Úvod vyšel skvěle Dukle, hned z první akce se od Jonášovi brusle odrazil kotouč do protipohybu Žigárdyho a Pavel Suk jej ve spolupráci s Hanzalem dotlačil za čáru 0:1. Domácí byli poněkud zaskočeni a Dukla naopak hrozila dalšími útoky. V 5. minutě zastavil nedovoleně Hradecký Sakrajdu, po chvíli k jihlavskému provinilci přisedl ještě Hrbatý, aby odpykal trest za příliš mnoho hráčů na ledě. Proti třem dokázala Mora řádně zatlačit, střelecké pozice si vytvořila ale pouze od modré čáry a Kříž, Ministr i Vyrůbalík byli z této vzdálenosti na Řehoře krátcí. Mora se však drala dopředu i proti pěti, jenže defenzíva Dukly si hlídala veškeré olomoucké ataky.

V 10. minutě si neodpustil sekeru Meidl a Jihlava šla do přesilovky. Ta jistě lahodila oku diváka a zejména Dolníčkova teč znamenala pro Žigárdyho velkou porci práce. O dvě minuty později se role vyměnili, na trestnou musel Hodek a Vyrůbalík svou střílenou přihrávkou připravil pozici pro Sakrajdu. Ten ale minul. Po krátkém intermezzu olomouckých šancí vletěli hosté do pásma jako lavina a domácí se ubránili jen za cenu Ministrova faulu. Šance v přesilovce na sebe nenechala dlouho čekat, tvrdou dělovku Staňka vyjetý Žigárdy pustil za svá záda, olomoučtí beci dokázali kotouč z brankoviště vyhodit. V závěru třetiny si zahráli v početní výhodě ještě domácí, nicméně jejich přesilovka nebyla zdaleka tak nebezpečná, jako ta předcházející jihlavská.

Na začátku druhého dějství fauloval Bordowski, Mora se stáhla do obranného čtverce. Z něj se povedlo vysprintovat Řípovi, který svůj samostatný únik zakončil jen orazítkováním tyče. Ve 24. minutě nabídl svou sekyrou přesilovku Jonáš a Filip Smejkal jeho prohřešek dokázal ztrestat lehkým bekhendem mezi Řehořova betony 1:1. Olomouci narostla křídla, ta ovšem museli domácí brzy složit zpět k tělu, ve 25. minutě se museli bránit další přesilovce po Řípově držení. Jenže Jihlavě se už kolotoč přihrávek nedařil a za celou přesilovku vyprodukovali jen jedinou střelu.

Série vyloučených pokračovala, ve 29. minutě si za vzájemnou potyčku před Řehořem museli nuceně odpočinout Řehoř a Bordowski. Dlouho se na ledě ve čtyřech proti čtyřem nic nedělo, poté se dopředu vydal Smejkal, zadovkou nabídl střelu Richardu Brančíkovi, který trefil na milimetry přesně levý růžek Řehořovy brány 2:1. Olomoučtí se opět dostali do pohody a zásobovali Řehoře prací. Jihlavský gólman musel dokonce vyhlavičkovávat ránu Ministra. Vzápětí se dostal sám před Řehoře Meidl, svým blafákem ale nestačil na jeho rychlou lapačku. Tlak Mory přinesl další vyloučení na straně hostí a v přesilovce, která se odehrávala okolo 35. minuty vděčili hosté jen a jen svému gólmanovi, že se skóre neměnilo. I v následujících momentech předváděli domácí nátlakovou hru, brána Řehoře se ale zdála zakletá. Nejvyšší tlak pominul, když se touše zmocnil zkušený Hodek a vynutil si faul. Ministrův nedovolený zákrok nechali hosté bez trestu, i když náznaky šancí určitě v přesilovce měli.

Úvod poslední třetiny byl spíše vlažný, oba gólmani řešili pouze rozehřívací zákroky a hrálo se především ve středním pásmu. Až Ve 45.minutě si připsal zákrok vážnější hostující gólman, po skvělém pasu Smejkala pálil rozjetý Zbořil do Řehořovy masky. Ještě v téže minutě ale přišla velká chvíle Jakuba Čuříka, ten sebral za Řehořovou bránou kotouč dvěma jihlavským bekům a bekhendem zpoza brány zasunul za překvapeného strážce jihlavské svatyně 3:1. Poté se hosté dostali do útoku a nedovoleným zákrokem poslal k ledu Brančík Rytnauer. Tentýž hráč po jedenácti vteřinách trvání přesilovky Jihlavy poslal nádherný pas na Oldřicha Bakuse, který se do prázdné brány nemohl mýlit 3:2.

Hosté viditelně ožili a náhle bylo spousta vzruchu před Žigárdym. Vymanit se ze sevření se Moře podařilo až deset minut před koncem, kdy Duklu oslabil faulující Bakus. Navíc si nedovoleně za chvíli počínal i Hodek a tak mohla hrát Mora 40 vteřin proti třem. Olomoučtí je však strávili pouze hledáním střelecké parkety. Šance přišly až když hrála Dukla v pěti, Smejkal s Řípou ale na Řehoře nevyzráli. S přibývajícím časem drama vrcholilo, Dukla se tlačila dopředu, Mora ale neváhala využít každé příležitosti k brejku. 77 vteřin před koncem se Dukla poradila v time-outu, na střídačce nechala Řehoře, závěrečný tlak ale ve vyrovnání nevedl i když jej měl takříkajíc na lopatě Hodek.

Ohlasy trenérů

Karel Dvořák (Jihlava): „Prohráli jsme. První třetinu jsme byli lepší, dali jsme rychlého góla a domácí tak trošku srazili. Ve třetině druhé začali domácí víc bruslit, byli důraznější a začali nás přehrávat. Dali ale jen dvě branky, i když příležitostí bylo víc. Třetí třetina přinesla hrubou chybu našeho beka, který předlouho otálel s rozehrávkou. Kontaktním gólem jsme se dostali do zápasu, v závěru přišla ještě příležitost Hodka, ale nedal. Takový je hokej, domácí vyhráli a já jim můžu jen poblahopřát.“

Petr Vlk (Olomouc): „První třetina nebyla z našeho pohledu příliš ideální, věděli jsme, že nás nečeká jednoduchý soupeř. Ne nadarmo je Dukla vysoko v tabulce, má spoustu bodů a spoustu dobrých výsledků. Dostali jsme rychlý gól a dlouho se z toho vzpamatovávali. Vyšla nám ale druhá třetina, shodli jsme se s kolegou Fialou, že to byla naše vůbec nejlepší letošní třetina. Je jen škoda neproměněných šancí, bylo jich dost na to, abychom odskočili a našli klid. Bohužel, potom jsme dostali gól na tři dva a přišlo drama v závěru. Na Hodka opravdu zívalo tři čtvrtě volné brány, takže jsme to zvládli i trošku se štěstím. Ale myslíme si, že jsme vítězství šli hodně naproti a že je zasloužené.“