2:3
(0:0, 2:2, 0:1)

Dukla si se Lvy poradila a připisuje si cenné body

25.09.2010 / Milan Machát

Po úspěšném domácím zápase nad Vrchlabím byla Dukla vyzvávana ústeckými Lvy. Trenér Vlk pro dnešní zápas zahýbal útočnými formacemi, a mohl být spokojen. Jeho svěřenci, přesto že dvakrát zaostávali za svým soupeřem, dokázali vždy vyrovnat. Za stavu 1:0 srovnal skóre kanonýr Hodek. Pak ale domácí znovu odskočili na rozdíl jedné branky. Kapitán Bakus však nezaváhal a využil přihrávky Dobrovolného - 2:2. V poslední třetině se puku ujal mladý Zeman. Přesnou přihrávkou vybídl Pituleho k zakončení - 2:3. Před poslední sirénou rozhodčí skřížil ruce nad hlavou, a domácí měli šanci při trestném střílení po faulu Dobrovolného. Milan Řehoř však svůj tým podržel, a tak duel o první místo v tabulce vyhráli jihlavští hokejisté.
25.09.2010 17:00, 1. liga ČR - 4. kolo

HC Slovan Ústí nad Labem

Francouz - Němeček, Pojkar, Klobouček, Zeman, Hořava, Gureň, Poživil, Holomek - Janků, Pazourek, Sklenička - Hovorka, Diviš, Šagát - Čurilla, Hanzl, Rod - Kanko, Mikulík, Ludvík
2

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Ficenc, Dobrovolný, Šidlík, Malena, Suchý, Kaláb, Posmyk, Zelený - Hodek, Bakus, Čachotský - A.Padělek, Hollý, Škumát - Jeslínek, Man, Bezděk - Pitule, Zeman, Krupka
3
Branky a nahrávky: 27. Diviš (Šagát), 33. Hanzl (Gureň) - 29. Hodek (Malena, Ficenc), 37. Bakus (Dobrovolný, Hodek), 43. Pitule (Zeman). Rozhodčí: Pavlovič - Čížek, Padevět. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2398. Střely na branku: 31:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

V úvodu první třetiny se puku zmocnila Jihlava, která před Francouzovo brankou kotouč hezky dlouhou chvíli držela a proškolila ústeckou obranu, jež uspěla až po několika jihlavských střelách. Obdobný scénář trval prvních pět minut utkání. Poté si Lvi jakoby řekli, že soupeře nechali předvádět se už dost dlouho a z plných sil se vrhli do hry.

Uprostřed třetiny hráli domácí přesilovou hru, ve které od modré tvrdě pálil Hořava, jehož prudkou střelu ale brankář Řehoř chytil do lapačky. První přesilovku domácí nevyužili, ale hlavu svěšovat nemuseli, následovala totiž další přesilovka. V té se uspět pokoušel Pazourek, ale branku o pět centimetrů minul. Obě přečíslení tak byla bez vstřeleného gólu.

O krásnou akci se postaral jihlavský Bezděk, jehož střela vyvezla Francouze z brány a puk se zastavil těsně před brankovou čarou, odkud jej už vyvezli domácí obránci. Akční rychlá hra pokračovala dále a oba týmy se díky soupeřovým chybám dostávali do různých brejků. Do jednoho takového se dostal i Mikulík, který si úplně sám projel celým hřištěm mezi jihlavskými obránci, ale zakončit už nedokázal.

Ani třetí přesilovka Lvů před koncem třetí třetiny nepřinesla gólové otevření zápasu. Jedinou střelu předvedl od modré Holomek, ale i jím vyslaný touš Řehořova lapačka zachytila.

Ze začátku druhého dějství zase naopak hrála přesilovku Jihlava. Ta se ale díky skvělé práci domácí obrany prakticky k ničemu nedostala, a tak bylo skóre stále 0:0.

Ještě před polovinou utkání došlo k lámání chleba, a to velmi kuriózním gólem. Po přihrávce Šagáta vystřelil puk Richard Diviš. Kotouč se odrazil od Řehoře a dojíždějící jihlavský obránce bruslemi puk dokopl mezi Řehořovy betony – 1:0.

První inkasovaný gól Jihlau jen nabudil k ještě rychlejší hře a jak ústecká obrana, tak i gólman Francouz se měli co ohánět. V zápalu hry se nechal vyloučit i domácí Holomek. To hostům ještě víc prospělo. Malena pálil od modré na bránu a jeho střelu tečoval Daniel Hodek . Domácí obrana nebyla na střelu vůbec připravena, a tak Francouz musel lovit puk ze své branky – 1:1.

Netrvalo dlouho a Lvi se opět ujali vedení. Akci jak z učebnice předvedl Gureň, který z rohu za soupeřovo brankou přihrál na branku dojíždějícímu Robinu Hanzlovi, který přesně mířenou střelou z první překvapil jihlavského brankáře – 2:1.

O dvě minuty později se mohli domácí radovat potřetí. Všichni domácí hráči na ledě v tu chvíli vyslali po jedné střele na hostujícího gólmana, který vůbec nevěděl, kde mu hlava stojí, nicméně všem ukázal své brankářské kvality a všechny puky dokázal vyrazit.

Druhá třetina mohla mnohým připadat jako klasická Mayovská kovbojka. Gólový postup Slovan – Jihlava – Slovan měl jasné logické pokračování. Podruhé v zápase se radovala zase Jihlava. Stejný scénář jako první jihlavský gól měl i ten druhý. Jen s jinými aktéry. Tentokrát od modré pálil Dobrovský, jehož střelu domácí téměř nezpozorovali, a před brankou touš do branky doklepl Oldřich Bakus - 2:2.

První minuty třetí periody jasně ovládla Jihlava. Držení puku, přesnost přihrávek, rychlost. Ve všem Lvy překonávala. A vytěžila z toho také vedení. Akci dva na jednoho po přihrávce Adama Zemana zakončil Tomáš Pitule, který tak Jihlavu přivedl k jejímu prvnímu dnešnímu vedení – 2:3.

Jihlavští dostaly domácí pod tlak a několikrát se pokusili navýšit své vedení. Díky Francouzovi se tak ale nestalo. Za zbytečný faul šli domácí opět do oslabení. Hosté se tohoto přečíslení pokusili využít, ale lví obrana jim v tom zabránila, ba dokonce se Hovorka se Šagátem trhli sami s pukem do útočné třetiny, ale puk nevystřelili.

Po ubráněném oslabení se Slovan usadil před klecí soupeře, ale žádná z několika střel brankovou čáru nepřekročila. Lvi nebyli sto zpracovat přihrávku a správně zakončit. Jejich střely většinou končily v nohách soupeřů a v případě, kdy se jim podařilo vysunout Řehoře z brány, nedokázali rychle objet branku a do prázdné klece zakončit.

Dvě a půl minuty před koncem třetiny se do samostatné akce dostal Kanko, ale těsně před zakončením byl hákován a bylo tak nařízeno trestné střílení. Kanko zvolil útok střemhlav a v poslední chvíli zakličkoval a puk poslal na bránu. Řehoř sice v první chvíli zareagoval tak, jak si Kanko přál, ale nakonec byl rychlejší a puk za sebe proniknout nenechal.

Kanko pak měl ještě jednu možnost vyrovnat, střelou z mezikruží ale bránu přestřelil. Poslední šance Lvů byla deset vteřin před koncem třetiny, kdy se před soupeřovo brankou vytvořila opravdová mela o to, kdo trefí puk, buďto do branky, nebo mimo ní. Nakonec se k puku dostali Jihlavští, kteří tak zvítězili dnešní utkání.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Do Ústí jsme přijeli s tím, že to tu rozhodně nemůžeme otevřít a hrát s domácími "nahoru dolů". Chtěli jsme tu hrát dobrou defenzívu, a to se, myslím, povedlo. Jeden gól jsme si sice dali vlastní, to se stane, ale jinak s naším výkonem určitě spokojenost. Dobře jsme bruslili, sbírali kotouče v našem obranném pásmu, rychle to dávali ven a to bylo to hlavní, co nám pomohlo k tomu vítězství.

Milan Skrbek (HC Slovan Ústečtí Lvi): Dnes to byl jeden z těch zápasů, kdy mužstvu nic nevyjde. Hráčům se nedá upřít snaha, ale nic nevycházelo. Všude jsme byli pozdě. Hráči si ani vzájemně nepomohli. Jeden měl puk a ostatní koukali, nenajížděli si. Bylo to takové nijaké...