5:3
(1:2, 2:1, 2:0)

Brodská Kotlina je pro Duklu nedobytnou tvrzí

29.12.2010 / Ladislav Vácha

Dukla odjížděla do Havlíčkova Brodu s odhodláním ukořistit všechny body. Vstup do utkání vyšel jihlavským parádně a po brankách Oldřicha Bakuse a Tomáše Čachotského se ujali dvoubrankového vedení. Jenže domácí svojí nedobytnou tvrz bránili skvěle a třemi brankami stav utkání otočili. Oldřich Bakus stačil svým druhým gólem vyrovnat, to už ale bylo vše. Domácí přidali další dva přesné zásahy a zvítězili 5:3.
29.12.2010 17:30, 1. liga ČR - 32. kolo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Suchan - Morava, Zítka, Sova, Krejčík, Novotný, Vošmik, Soldán, Pavlík - Zábranský, Holec, Knotek, Stromko, Švaňhal, Zohorna, Fiedler, Němec, Meidl, Rytnauer, Třetina, Hadrava
5

HC Dukla Jihlava

Benda - Suchý, Kolda, Dobrovolný, Staněk, Ficenc, Kaláb, Malena - Bakus, Zeman, Kucsera, Krupka, Sojčík, Škumát, Man, Čachotský, Jeslínek, Padělek, Hodek, Maliník
3
Branky a nahrávky: 14. Novotný (Němec, Meidl), 23. Švaňhal (Zohorna), 24. Fiedler (Holec, Stromko), 46. Němec (Morava), 60. Holec (Třetina) - 6. Bakus (Ficenc, Malena), 13. Čachotský (Hodek, Dobrovolný), 27. Bakus. Rozhodčí: Smitka – Guth, Rittich. Vyloučení: 11:6, navíc Němec (HBR) 10 min. OT + do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2780. Střely na branku: 28:32. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 5:3.

Průběh utkání

Úplný začátek utkání vyšel lépe havlíčkobrodským barvám, které se usadily v útočném pásmu a vynutily si už po 22 sekundách hry Bakusův faul. Při následné přesilovce toho ale moc nevymyslely, paradoxně nebezpečněji zahrozila oslabená Dukla. Aleš Padělek vyvezl puk z obranného pásma a ještě se tlačil do zakončení, ale přes přesilu obránců neprošel. Poté naservíroval z rohu pásma přesný pas před branku na hůl Kucsery, kterého betony vychytal Suchan. Jihlava se ubránila bez větších problémů a brzy si vynutila Fiedlerův nedovolený zákrok. Při hře v početní převaze, tedy zejména v její první půlce, si vytvořila neuvěřitelný tlak, ze kterého neustále prověřovala brodskou obranu v čele s brankářem Suchanem. Ten se asi nejvíce zapotil po střele obránce Kalába od modré čáry, jež zazvonila na jeho pravou tyčku. Havlíčkův Brod poté více zformoval své obranné šiky a dřilo se mu často vyhazovat puk daleko od své svatyně, jenže hosté se nadýchli k dalšímu náporu a ten už skončil jejich gólovou radostí.

Po tvrdé ráně Tomáš Ficence z vrcholu pravého kruhu se kotouč odrazil k úplně volnému OLDŘICHU BAKUSOVI, jenž z bezprostřední blízkosti usměrnil kotouč za Suchanova záda – 0:1. Hokejisté z krajského města stále profitovali ze své obrovské územní převahy a nepouštěli zaskočené Rebely z pevného objetí. Jejich nápor gigantických rozměrů poté trošku polevil a do útoku se podívali také domácí, jenže u Bendovy branky se provinil faulem Fiedler. Bojovníci s ježkem na prsou tuto přesilovku sice nesehráli tak dobře jako tu premiérovou, z níž se radovali z vedení, ovšem brodská družina se nevyvarovala dalších chyb v podobě vyloučení, když ve 12. minutě zaujal nepopulární místo na lavici hanby kapitán Morava. Jihlava tuto hozenou rukavici s velkou chutí zvedla z ledu už po 63 sekundách. Po obrovském závaru před gólmanem Suchanem, kdy zblízka doráželi jihlavští hráči, se přes totálně rozhozenou brodskou obranu nakonec trefil nad ležícího muže s maskou z mírného úhlu na levé straně TOMÁŠ ČACHOTSKÝ – 0:2.

Otřesení Rebelové zareagovali tím nejlepším způsobem, když se nastěhovali do útočných pozic a brzy snížili náskok svého odvěkého rivala z Vysočiny. V čase 13:30 po nahrávce Vojtěcha Němce napřáhl na vrcholu kruhů nováček v sestavě, obránce juniorky RADEK NOVOTNÝ, který tvrdou ranou prostřelil gólmana Řehoře, který měl zakrytý výhled – 1:2. Havlíčkův brod byl rázem na koni a stále dobýval jihlavskou defenzívu, ale postupem času začínalo jeho útočné nadšení vyprchávat a Jihlava opět uchopila otěže zápasu pevně do svých rukou. Další zásah už však nepřidala.

Do prostřední části vletěli Rebelové jako uragán a útočnou smršť velmi brzy přetavili ve vstřelenou branku, jež jim zajistila vyrovnání. Ve 23. minutě Rebelové založili rychlý útok, při němž se po nahrávce ONDŘEJE ŠVAŇHALA ještě Hynek Zohorna ke střele neprobil, ale následně se puk dostal do levého kruhu, kde napřáhl prvně jmenovaný a přes zakrytý výhled překonal po ledě jemnou střelou gólmana Bendu – 2:2. Havlíčkův Brod se navnadil ještě lépe na ideální ofenzivní vlnu, po níž se zanedlouho sklouznul potřetí a poprvé se ujal vedení. Miroslav Holec našel hezkou nahrávkou mezi kruhy volného JONÁŠE FIEDLERA, jenž přesnou střelou v čase 23:11 podél Bendova těla skóroval a odčinil tímto způsobem svá vyloučení z první dvacetiminutovky – 3:2.

Už za 9 sekund ale přibrzdil obrovskou útočnou chuť domácích faulující bek Sova. Svěřenci trenérského tandemu Petr Novák – Jaroslav Benák ovšem sehrál oslabení ve velkém stylu, když hýřili pohybem a jihlavskou družinu vůbec nepouštěli do svého pásma. Navíc si na začátku 26. minuty vynutili Kucserův faul, po němž se poměr sil na ledě vyrovnal. Ve zkrácené přesilovce ale Rebelové neuvěřitelně zaspali, pustili k puku OLDŘICHA BAKUSE, který dostatek prostoru využil k vybruslení až do předbrankového prostoru a mezi Suchanovými betony protlačil puk do sítě – 3:3. Dukla mohla strhnout pomyslné misky vah zpět na svou stranu při přesilové hře jíž získali po Třetinovu sekání, jenže havlíčkobrodskou defenzívu tentokrát přesnou trefou nepokořili.

V průběhu 29. minuty navíc navštívil trestnou lavici hostující zadák Malena a Havlíčkův Brod tuto příležitost vytěžil k neuvěřitelném u tlaku a spoustě šancí, na brankáře Bendu však nevyzráli. Už při počtu 5 na 5 Třetina s pukem na holi zkoušel rychle obkroužit jihlavskou bránu , což se mu náramně povedlo, jenže bekhendem na dlouhou hůl neposlal v těžké pozici kotouč do sítě. Ve 33. minutě Meidl jel úplně sám na gólmana Bendu, který jeho střelu vyrazil svým levým betonem do rohu jihlavského pásma a zabránil pohromě.

V závěrečném dějství měla od začátku navrch jihlavská Dukla, která svírala Rebely těžko uvěřitelným způsobem v hloubi jejich obranného pásma. Havlíčkobrodská družina bojovala ze všech sil a snažila se svému brankáři Suchanovi úlohu co nejvíce ulehčit, jenže i přesto gólman domácích čelil obrovskému náporu na svou osobu. Na konci 41. minuty se zaskvěl ve svém brankovišti, když úplně sám čelil sérii dorážek z bezprostřední blízkosti a s hladovými jihlavskými střelci svedl úspěšný minisouboj, když ukryl puk ve výstroji a přerušil hru. Jihlavská území převaha s sebou přinášela pochopitelně také fauly. Toho prvního se dopustil útočník Stromko a nechtěně touto cestou připravil svých spoluhráčům pořádně perné chvilky.

Na přelomu 43 a 44. minuty spálil bezkonkurenčně největší gólovku celého zápasu hostující útočník Čachotský. Hosté dokonale vyšachovali brodskou obranu a gólmana Suchana a Bakus mu předložil z pravého kruhu přesnou nahrávku, jenže úplně sám z bezprostřední blízkosti minul prázdnou bránu. Jihlava však přispěchala s další troškou do svého útočného mlýna. Utěšenou, ale výbornou přihrávku obdržel na modrou čáru volný Kaláb a tvrdě bez přípravy napálil kotouč na brodskou bránu, kde se brankář Suchan rychle přemístil a vyrazil puk betony. Během 45. minuty musel zatáhnout za záchrannou brzdu proti uvolňujícímu se Knotkovi obránce Kaláb a odseděl si necelé dvě minuty, protože Havlíčkův Brod při jeho trestu získal zpět ztracené vedení. Ve 46. minutě tvrdou ránu Mariana Moravy od modré čáry vyrazil gólman Benda betonem jen do volného prostoru vedle sebe, kde číhal VOJTĚCH NĚMEC, nezazmatkoval, položil si Bendu na led a zblízka uklidil kotouč pohodlně do poloprázdné brány – 4:3.

Hosté však sympaticky nesložili zbraně, z úderu se rychle vzpamatovali a s blížícím koncem utkání získali na svou stranu zdrcující územní převahu. Ta Rebely ovšem nepřeválcovala, protože mezi brodskými tyčemi čaroval největší jihlavský nepřítel v cestě za vyrovnáním, gólman Suchan. V závěru vsadila Jihlava vše na jednu kartu a odhodlala se k power-play, při níž ovšem obdržela poslední hřebíček do rakve. V čase 59:32 náskok Rebelů navyšuje střelou do prázdné brány MIROSLAV HOLEC – 5:3. Po závěrečném hvizdu se tak radovali z prestižního triumfu domácí Rebelové, kteří naplno slavili cenný skalp odvěkého rivala.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Prohráli jsme, proto se to samozřejmě nehodnotí dobře. Myslím si, že z našeho pohledu jsme byli možná o něco lepší než domácí, přičemž při našem domácím utkání to vypadalo spíše naopak. Rozhodly naše neproměněné šance ze závěrečné třetiny. S výkonem našeho týmu jsem ale jinak spokojený. Nikdy to nedělám, ale dnes musím zkritizovat rozhodčí, protože jejich výkon byl podle mě výsměch.

Petr Novák (HC Rebel Havlíčkův Brod): Tak na úvod bych chtěl popřát všem všechno nejlepší do nového roku. Makali jsme, ale po první třetině jsme si k tomu výkonu přece jen museli něco říct. Samozřejmě, jak říkal Petr, rozhodly jejich neproměněné šance ze třetí třetiny. My jsme je naopak proměnit dokázali a vedení jsme udrželi až do konce, když jsme potvrdili náš triumf střelou do prázdné branky.

Ladislav Vácha


×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava