3:0
(1:0, 1:0, 1:0)

Rozhodne sedmé utkání! Dukla na východě Čech opět neuspěla

08.03.2012 / Sanny Muharem

Jihlavští hokejisté chtěli v Hradci Králové využít "mečbol" a zabránit tak navrácení série do metropole Vysočiny. To se jim však nepodařilo, neboť již v úvodní dvacetiminutovce se domácí ujali vedení. Ve druhé třetině jej další brankou navýšili. Závěrečná perioda pak již přinesla pouze zpečetění domácí výhry. Hradečtí borci si tak s družinou Petra Vlka poradili, zvítězili 3:0. Série se tak vyvinula nejdramatičtějším možným způsobem, rozhodný až sedmý duel!
08.03.2012 18:00, 1. liga ČR - 0. kolo

Hradec Králové

Čech – Čížek, Chmelíř, Roupec, Vágner, Karlíček, Hendrich, Lesák, Bendík – Záhorovský, Tvrdík, Kubica – Budínský, Koudelka, Moskal – Havel, Marosz, Kadlec – Poživil, Rufer, Karpov
3

HC Dukla Jihlava

Halmoši – Petráček, Ficenc, Jaroš, Dobrovolný, Kolafa, Malena, Grundmanis, Kaláb – Hodek, Maliník, Čachotský – Jeslínek, Filip, Krupka – Zeman, Hubáček, Indra – Vysloužil, Domin, Bezděk
0
Branky a nahrávky: 17. Poživil (Karpov, Rufer), 25. Havel (Čížek), 47. Koudelka (Moskal). Rozhodčí: Horák, Zubzanda – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 7:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 2862. Střely na branku: 32:35. Průběh utkání: 3:0.

Průběh utkání

Úvod utkání provázelo svižné tempo a poprvé se přerušovalo až ve třetí minutě, když usedl za katr jihlavský hráč. Ovšem přesilovka Východočechů neznamenala nějaké větší nebezpečí. Do první vážnější šance se dostali hosté. V nadějné pozici se octil Roman Maliník, ale Jakub Čech si připsal úspěšný zákrok.

V sedmé minutě poprvé pořádně vystrčil růžky i domácí celek. Z nulového úhlu se šikovně snažil procpat puk za záda Halmošiho Michal Tvrdík. Na jihlavského muže v masce si ale nepřišel. Následně se z trestné lavice dostal do úniku Michal Jeslínek, jeho samostatný nájezd zastavil Karlíček za cenu faulu. Přesilovka však v Jihlavě nevyšla podle představ.

Následovala hluchá pasáž, kdy si oba celky půjčovaly puk. Pak ale přišla sedmnáctá minuta, ve které se poprvé měnilo skóre. Čtvrté hradecké formaci se zvýšená aktivita vyplatila. Tomáš Karpov nic nezabalil, vybojoval puk zpod těla Halmošiho a vybídl ke skórování Ondřeje Poživila, na kterého zívala prázdná branka – 1:0.

Do druhého dějství vstoupila aktivně Jihlava, branku však vstřelit nedokázala. Nejblíže k ní měl Martin Filip, jenž se ocitl před brankovištěm Čecha. Propasírovat puk za brankovou čáru ale nedokázal. Naopak síť se vlnila na opačné straně kluziště. Václav Čížek totiž vytáhl ze svého repertoáru nezištnou přihrávku o mantinel, přičemž puk našel volného Lukáše Havla, který mohl postupovat sám. Havel se neukvapil a chladnokrevně zakončil do vzdálenějšího růžku – 2:0.

V další slibné šanci se pak objevil Adam Rufer, ale trefil pouze tyčku Halmošiho svatyně. Posléže přišlo vyloučení Královéhradeckých a s tím i velký nápor Dukly. Jihlavská pětka dlouho svírala domácí hráče, nikdo z hokejistů ve žlutém dresu ale nedokázal dopravit kotouč do branky. Jakub Čech odolával každé střele, nejnebezpečnější vyslal Jiří Dobrovolný.

V závěru třetiny měli Jihlavští velký tlak, proti změně stavu byl opět Jakub Čech. Nejprve se do volného prostoru prokličkoval Michal Jeslínek, jeho ránu hradecký mág zlikvidoval s velkou jistotou. O pár sekund později zakončovali Filip s Kolafou, opět jim Čech vystavil jasnou stopku.

Začátek třetí části nabídl další početní výhodu pro Jihlavu. Avšak přesilovky prim v zápase rozhodně nehrály. Ani jednomu z celků se nepodařilo udeřit. Důkazem toho může být poslední hradecký gól. Ve vlastním oslabení vybojoval puk Patrik Moskal a společně s Martinem Koudelkou se vydali do přečíslení. Oba dokázali vymyslet excelentní kombinaci, kterou zakončoval druhý jmenovaný hráč do prázdné svatyně – 3:0.

Rázem nato se ale Jihlava málem dočkala. Daniel Hodek si vyjel na vrchol pravého kruhu, odkud vyslal nekompromisní střelu, ta se zastavila o tyčku domácí klece. Stejným počinem se prezentoval i Tomáš Karpov na druhé straně kluziště. Z těžké pozice totiž vypálil a také rozezvonil konstrukci brány.

V závěru utkání přišla i třešnička na dortu. Do sebe se pustili Jiří Hendrich a Kriss Grundmanis. Hradecký obr povalil svého protihráče na zem a tribuny tleskaly. Následně měl šanci ještě Tomáš Karpov se Zdeňkem Kubicou, ani jeden ale další trefu přidat nedokázal. Série se tedy stěhuje znovu na Vysočinu, kde se definitivně rozhodne o postupujícím do semifinále.

Ohlasy trenérů

Jiří Mička (HC VCES Hradec Králové): Do zápasu jsme chtěli vstoupit stejně jako do předchozích domácích, ale první třetinu jsme příliš dobře nezvládli. Naštěstí dal Ondra Poživil uklidňující první gól, který byl pro nás hodně důležitý. Pak jsme si řekli, že po Jihlavě musíme ještě víc šlapat, abychom měli víc střel a víc šancí. Dali jsme gól na 2:0, tyčku a ještě byla škoda, že Adam Rufer netrefil z úhlu prázdnou bránu. Do třetí třetiny jsme si řekli, že se nesmíme stáhnout do obrany a musíme hrát celých dvacet minut aktivně. Když jsme dali v oslabení krásného góla na 3:0, bylo po zápase.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Z mé strany je hodnocení jednoduché. Nedali jsme gól, takže jsme nemohli pomýšlet na výhru. Začali jsme celkem dobře a v první třetině jsme si vytvořili několik šancí, které jsme ale neproměnili. Hradec svou šanci naopak využil, dostal se na koně a po naší hrubé individuální chybě přidal druhý gól. Za stavu 2:0 jsme se už k větším příležitostem nedostávali. Hradec odehrál závěr velice dobře.