3:2
(2:0, 1:0, 0:2)

Dukla prohrála na severu Čech i druhý zápas, tentokrát o gól

22.02.2013 / Soňa Jirásková

Stejně jako v prvním čtvrtfinálovém utkání nezačala Dukla nejlépe. Tentokrát se již po třiadvaceti vteřinách trefil ústecký Martin Frolík. I nadále se první třetina nesla ve znamení převahy Ústí, která byla korunována trefou Zbyňka Skleničky. Jihlava mohla snížit ve druhé třetině, ale Hodek nepropasíroval puk do téměř odkryté branky. Místo toho vstřelil třetí gól domácích Lapšanský. Ve třetí třetině dlouho nic nenaznačovalo tomu, že by se utkání mělo zdramatizovat. Devět minut před koncem se ale v přesilové hře trefil Martin Filip a v závěru při hře bez brankáře snížil na rozdíl jediné trefy Daniel Hodek. Dukla to zkusila znovu v šesti, ale srovnat se jí již nepodařilo. Ústí se tak ujímá vedení 2:0 na zápasy.
22.02.2013 17:30, 1. liga ČR - 0. kolo

HC Slovan Ústí nad Labem

Koutský - Grin, Sklenička, Brož, Černý, Vobořil, Šmach, Pavlík, Špelda - Frolík, Roubík, Laš - Čermák, Sýkora, Ludvík - Kovář, Lapšanský, Boháč - Matai, Rod, Handlovský
3

HC Dukla Jihlava

Novotný - Ficenc, Jaroš, Dobrovolný, Zadražil, Kolda, Štebih, Podlipnik, Jícha - Hodek, Hubáček, Zeman - Jeslínek, Filip, Mandát - Velecký, Maliník, Kuřítko - Mikeš
2
Branky a nahrávky: 1. Frolík (Roubík), 16. Sklenička (Frolík, Pavlík), 36. Lapšanský (Pavlík, Špelda) - 51. Filip (Zeman, Jeslínek), 59. Hodek (Filip, Maliník). Rozhodčí: Čech, Schmejkal - Černý, Reich. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2587. Střely na branku: 34:27. Průběh utkání: 3:0, 3:2. Stav série: 2:0.

Průběh utkání

Diváci ještě pomalu nestačili dosednout na svá místa, když se za Novotného brankou rozsvítilo červené světlo. Skóre utkání otevřel po třiadvaceti sekundách od úvodního hvizdu Frolík, kterému sedla přihrávka od Roubíka a hráč s číslem 26 zasunul kotouč do odkryté brány – 1:0. Jihlavští měli oproti čtvrtečnímu klání problém dostat se do útočného pásma, protože domácí dobře bránili. V osmé minutě se dostal do brejku Roubík, ale puk mu sjel z hole. O chvilku později před gólmanem hostí kombinovali Sýkora s Ludvíkem, ale Novotný byl pozorný. V 10. minutě byl vyloučen za podražení Vobořil a oranžovočervení měli možnost nepříznivý stav korigovat. Ke konci přesilové hry pálil na Koutského Jaroš, ale jeho střela skončila v ochranné síti nad ledem. V 11. minutě ústecký Laš fauloval a hosté tak získali další příležitost ke srovnání skóre. Jihlava šelmy uzamkla v obranném pásmu, ale gólově se neprosadila. Pět minut před koncem úvodní části odešel na trestnou lavici Mikeš. Tato power-play byla pro Lvy úspěšná, když Novotného propálil Sklenička a Slovan se ujal vedení 2:0. Chvíli poté se do šance dostal Filip, ale přestřelil. Tři vteřiny před sirénou odešel za katr Jaroš a Ústečtí získali výhodu jednoho muže v poli navíc.

Protože z Jarošova trestu uplynuly pouhé tři sekundy, přesunul se ještě do druhé periody. Žlutomodří kombinovali před klecí Novotného, ale jejich střely končily mimo bránu. Běžela čtyřiadvacátá minuta, když se šel Ludvík zklidnit na trestnou lavici. Jihlava ale nedokázala dvouminutovku využít. Překvapit strážce ústecké svatyně se snažil Jícha, který našel před bránou volného Mikeše. Domácí gólman ale rychle ukryl puk do rukavice. V 33. minutě oranžovočervený Jaroš nahodil kotouč na branku Koutského. Strážce klece to neměl se skákavou střelou jednoduché, ale nakonec ji bezpečně zlikvidoval. Hra se přelévala ze strany na stranu a diváci nad neproměněnými „tutovkami“ jen nevěřícně kroutili hlavou. Skóre na tabuli se měnilo znovu v 36. minutě. To když si Novotného vychutnal Lapšanský a trefou do odkryté klece zvýšil na 3:0. Slovan mohl znovu bodovat v přesilové hře, ale modrožlutí jen orazítkovali brankovou tyč.

Do závěrečné části vstoupili domácí s tříbrankovým náskokem. Koutského v úvodu znovu ohrozil skákající kotouč v brankovišti, ale zkušený gólman ho za svá záda nepustil. Hráči Dukly začali zvyšovat svou aktivitu a snažili se dobýt bránu ústeckého klubu. Ve 43. minutě získali hosté početní výhodu a snažili se modrožluté dostat pod tlak. Ani jedna střela se ale neujala. Čtrnáct minut před závěrečným signálem vyslaly šelmy gumový projektil na Novotného, ten ale úspěšně odolával. Oranžovočervení stále zkoušeli překonat Koutského, ten však své území hájil bravurně. Další power-play pro místní bojovníky přišla ve 47. minutě, ale prohřešek soupeře nepotrestali. Dukelským se podařilo snížit v početní výhodě až devět minut před koncem. První gól Jihlavě zařídil Filip, když se trefil do brány – 1:3. Tato branka soupeře povzbudila a svou aktivitou si vybojovali další přesilovou hru. Mužstvo z Vysočiny ale hrálo až příliš odvážně a sudí odeslal Hubáčka na dvě minuty ven. Minutu se hrálo ve čtyřech na obou stranách. Po návratu Laše si Lvi zahráli minutovou power-play, ale gólově vyšli naprázdno. Tři minuty před koncem si celek Jihlavy vyžádal oddechový čas. Hra bez gólmana se vyplatila, když na 2:3 snižoval Hodek. Severočeši si po tomto gólu vybrali time-out. Dukla znovu zkusila hru v šesti minutu před koncem. Vyrovnat skóre se hostům už nepodařilo a podruhé odešli z ledu poraženi. Ústečtí Lvi tak vedou v sérii 2:0 na zápasy.

Ohlasy trenérů

Jaromír Šindel (HC Slovan Ústečtí Lvi): „S výjimkou posledních pár minut, kdy jsme bojovali o udržení náskoku, jsme s předvedenou hrou spokojení. Odehráli jsme kvalitní dvě a půl třetiny, hráči pustili svoji nekázní soupeře do hry a zbytečně jsme se museli bát o výsledek. Vladislav Koutský je strůjce dvou vítězství, chytal velice dobře, obránci mu ale v závěru moc nepomohli. Vliv komerčních přestávek pocítíme až časem, mužstva jsou zatím čerstvá. Možná nám reklamní pauza pomohla v závěrečném tlaku Jihlavy, kdy jsme si mohli oddechnout. V sobotu máme na programu trénink podle potřeby hráčů, v neděli nás čeká trénink s přípravou na utkání. V pondělí ráno poté lehké rozbruslení, příprava na zápas a odjezd. Pokud budeme chtít na ledě Dukly uspět, musíme se prezentovat disciplinovaným výkonem a každý hráč musí hrát pro tým."

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): „Do utkání jsme špatně vstoupili, inkasovali jsme při prvním střídání. Ústí nad Labem bylo po dvě třetiny lepším celkem a hru kontrolovalo. My si vytvořili pouze náhodné šance. Ve třetí části jsme se ale herně zvedli a dokázali zápas zdramatizovat. To sice nic neznamená, protože odjíždíme se dvěma prohrami, ale je to malé pozitivum pro nadcházející domácí utkání. Po druhé přestávce hlavní trenér Petr Vlk mužstvu řekl, že se musíme na zápasy doma připravit a nějakým způsobem něco ukázat. To se nám povedlo, hru jsme otevřeli a třetí dějství vyhráli. V domácím prostředí se hraje každému mužstvu lépe než venku, a pokud bude platit pravidlo ze vzájemných střetnutí této sezóny, že vyhraje vždy domácí, vrátíme se na sever Čech za stavu 2:2 na zápasy. V pátek jsme neodehráli špatné utkání, s podporou našich fanoušků budeme ještě silnější. Co se komerčních přestávek týká, nijak zvláštně to nevnímáme, každou třetinu jsou dvě kratší pauzy navíc. Hráči si mohou odpočinout, má to svá pro i proti. Nastoupili jsme ke druhému zápasu ve světlých dresech, ve čtvrtek to byla z naší strany chyba."