4:3
(2:1, 2:0, 0:2)

Jihlavští hokejisté uvízli ve spárech Ústeckých Lvů

25.01.2014 / Martin Pešout

Souboj 43. kola neměl pro svěřence Petra Vlka příliš příznivý vývoj. Směr utkání udal přelom deváté a desáté minuty, kdy se domácí prosadili hned dvakrát. V závěru úvodní periody ještě stihl korigovat Radek Hubáček. V prostřední části však Ústí ještě více přidalo a svůj náskok o další dva přesné zásahy navýšilo. Jihlavští v závěrečné třeině mohutně dotahovali, trefili se Marek Prokš a Tomáš Kaláb. Více již ale červenožlutí nezvládli a prohráli těsně 3:4.
25.01.2014 17:30, 1. liga ČR - 43. kolo

HC Slovan Ústí nad Labem

Dlouhý – Grin, Sklenička, Brož, Vobořil, Černý, Smetana, Holomek, Vaněk – Loskot, Alinč, Přeučil – Tůma, Roubík, Rod – Baránek, Hanzl, Vávra – Dostálek, Merta, Pořický
4

HC Dukla Jihlava

Rittich – Mocek, Kaláb, Dobrovolný, Čáp, Štebih, Jaroš, Podlipnik – Čachotský, Zeman, Vysloužil – Důras, Hubáček, Seman – Kuřítko, Velecký, Malec – Prokš
3
Branky a nahrávky: 9. Loskot (Rod, Brož), 10. Přeučil (Grin, Alinč), 34. Vávra (Baránek), 39. Vaněk (Roubík) – 20. Hubáček (Seman), 44. Prokš (Seman, Důras), 57. Kaláb (Dobrovolný, Zeman). Rozhodčí: Würtherle – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 903. Střely na branku: 32:37. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3. Zakázaná uvolnění: 3:5. Ofsajdy: 0:2. Vyhraná vhazování: 29:29 (13:11, 7:10, 9:8). Nejlepší hráči: Jan Dlouhý - Radek Hubáček.

Průběh utkání

Ústečtí Lvi se v úvodu utkání příliš neprosazovali a trvalo snad pět minut, než poprvé vyzkoušeli jihlavského brankáře Ritticha. To Jihlava do utkání vstoupila poměrně aktivně, už v první minutě se ve velké příležitosti ocitl Michal Důras.

Skóre se ale v úvodu neměnilo a jihlavský nápor byl postupem času otupován, až se otupil úplně. V 9. minutě se totiž kolem mantinelu prosmýkl Marek Loskot a následnou přesnou ranou prostřelil Ritticha.

O osmnáct sekund později se navíc ve správných prostorech pohyboval bojovný Petr Přeučil a brzy po úvodní brance Lvů přidal druhý zásah.

Dvě slepené trefy Slovanu byly pro Jihlavu výraznou ranou, ze které se hosté nemohli jen tak oklepat. Velecký sice trefil záhy břevno, ale jinak byla první třetina v režii Lvů.

V závěru úvodní periody Slovan hrál přesilovku, paradoxně se ale pár sekund před úvodní sirénou prosadila jihlavská Dukla. Radek Hubáček zužitkoval přesný Semanův pas a usměrnil kotouč mezi betony Dlouhého.

Ústí, které ale bylo posilněno vedením z první třetiny, vstoupilo dobře i do druhé periody. Již po dvou minutách druhé části mohli domácí fanoušci slavit, po jednom ze závarů kotouč poskakoval kolem brankové čáry, do sítě ale nezapadl. Po následné slabší pasáži hry pak pohlednou branku oslavil domácí Tomáš Vávra, který těžil z dobrého pohybu Martina Baránka.

V závěru druhé třetiny pak jedovatě vypálil Hubáček, domácí brankář Dlouhý byl ale po celý průběh zápasu spolehlivý. Před čtvrtým gólem se po přihrávce Alinče zjevil ve výborné příležitosti Tůma a v čase 38:45 pak gólově prostřední dvacetiminutovku uzavřel Radomír Vaněk, jenž se trefil při signalizované výhodě.

Kdo si ale ve třetí třetině myslel, že Slovan má již zápas v kapse, byl nakonec ještě vyveden z omylu. Ve 44. minutě totiž přesně dorážel Marek Prokš a Jihlava byla zpět v zápase. Po šancích na obou stranách, kdy mohl skórovat domácí Rod nebo hostující Důras, přidal další snížení Tomáš Kaláb. Ten využil vyloučení domácího Vobořila.

V posledních sekundách třetí třetiny měla Jihlava opravdový tlak a velké šance, vyrovnat už ale nedokázala.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mareš (HC Slovan Ústečtí Lvi): "Zápas jsme začali velmi dobře. Měli jsme dobrý pohyb, rychle přistupovali k soupeři, chodili jsme do brány a donutili dělat soupeře chyby, z čehož pramenily dvě vstřelené branky. V poslední minutě jsme úvodní části jsme se dopustili individuální chyby, kterou soupeř potrestal. Druhou třetinu jsme sehráli velmi dobře, co se týče obranné hry, hráli jsme dobře ve středním pásmu a aktivní hrou jsme přidali další dva góly. O přestávce jsme hráče upozorňovali, že vedení 4:1 vůbec nic neznamená a že musíme hrát stejně aktivně jako doposud. Opak byl ale pravdou. Přestali jsme bruslit, nebyli jsme dostatečně důrazní a mužstvo jako je Jihlava, toho ihned využilo. O výsledek jsme se strachovali do poslední sekundy. Za dvě třetiny si zaslouží pochvalu celé mužstvo v čele s velmi dobře chytajícím Janem Dlouhým, který nás mnohokrát podržel."

František Zeman (HC Dukla Jihlava): "V utkání jsme nepracovali tak, jak jsme si řekli. Dovolili jsme domácím odskočit na 2:0 z jejich pohledu, podařilo se nám vstřelit kontaktní gól a do druhé třetiny jít s větším sebevědomím. Čtrnáct minut ve druhé části jsme hráli výborně, ale gól jsme nedali. Poté následovaly naše dvě chyby, které soupeř potrestal. Dostali jsme lekci z produktivity, až ve třetí třetině jsme se prezentovali hokejem, který jsme chtěli hrát od začátku zápasu. Bohužel jedna třetina je málo, hokej se hraje šedesát minut. Každopádně klukům musím za posledních dvacet minut poděkovat. Při rozbruslení se zranil útočník z první formace Petr Štěpánek, byl nešťastně zraněný, bohužel to k hokeji patří. Cíle v Jihlavě jsou postupné, jdeme zápas od zápasu."