7:2
(2:0, 1:2, 4:0)

Jihlava si odvezla z chomutovského ledu debakl, inkasovala sedm branek

01.12.2014 / Daniel Pavlík

Podruhé v této sezoně zajížděla Jihlava na led Chomutova. První třetina vyšla lépe Pirátům, kteří se v ní ujali dvougólového vedení. V sedmadvacáté minutě sice zvýšili domácí již na 3:0, ale o pět minut později byla Dukla po gólech Richarda Diviše a Michala Důrase zpět v utkání. Jenže třetí třetina Jihlavě nevyšla. Červenožlutí čtyřikrát inkasovali, navíc dostali dva desetiminutové tresty. Piráti tak zvítězili vysoko 7:2.
01.12.2014 17:30, 1. liga ČR - 30. kolo

Piráti Chomutov

Kopřiva – Skinner, Rutta, Drtina, Koma, Šulák, Rýgl, Tejnor, Toman – Hřebejk, Gajovský, Hovorka – Sinisalo, Růžička, D. Květoň – Veselý, Dušek, McGregor – L. Květoň, Kämpf, O. Kaše
7

HC Dukla Jihlava

Kacetl – Kaláb, Štebih, Čáp, Šidlík, Dobrovolný, Schejbal, Grman – Čachotský, Zeman, Diviš – Důras, Melenovský, Seman – Prokš, Štěpánek, Vysloužil – Kuřítko
2
Branky a nahrávky: 6. O. Kaše (L. Květoň, Kämpf), 9. Drtina (Růžička, D. Květoň), 27. O. Kaše (Kämpf), 41. Koma (Růžička), 48. Hřebejk (Rutta, Hovorka), 51. Hřebejk (Rutta, Skinner), 60. McGregor (Šulák, Dušek) – 29. Diviš (Kaláb, Zeman), 32. Důras (Seman). Rozhodčí: Hrubý, Wágner – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 8:11, navíc Zeman, Kacetl a Seman 10 min OT. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 2689. Střely na branku: 33:27. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 7:2.

Průběh utkání

Chomutov, jako favorit své role na začátku třetiny dostál sebevědomě, ačkoliv prvních pět minut zápasu pojala obě mužstva spíše opatrně. Dokud však Lukáš Květoň z kruhu tvrdě nevypálil na Kacetla, který černou gumu vyrazil pouze na hůl dorážejícího Ondřeje Kašeho. Kdo by si pomyslel, že se zápas už v úvodu třicátého kola tak vyhrotí? Tedy alespoň v realizačním týmu. Sudí totiž vyloučili Adama Zemana za držení, s čímž ale nesouhlasil hostující trenér, který se jal tuto záležitost prodiskutovat s hlavním arbitrem.

Po dlouhé vášnivé konverzaci byla pak hráčská lavice z Vysočiny potrestána za nesportovní chování. Piráti tak dostali obrovskou šanci v podobě přesilové hry pět na tři. A domácí nezaváhali. Při aktivní kombinaci v útočné třetině domácích hned dvakrát po sobě sice zvonila branková konstrukce v podání Marka Hovorky, radost z gólu ale přišla až o chvíli později. Domácí kapitán Jiří Drtina totiž napřáhl a jeho rychlý pokus branář Kacetl už nezastavil.

Přišel i útlum Chomutova a pozdější děj se odehrával především v útočném pásmu Dukly. Jenže hosté pohořeli jak v přesilové hře po vyloučení Skinnera, tak i v úniku Marka Prokše, který následně dostal prostor i pro samostatný nájezd. Všechny šance však gólman severočechů ustál a hosté měli do druhé třetiny dvoubrankové manko. Výkon hostů se i po dvaceti minutách držel na vysoké úrovni a chomutovský tým měl občasné problémy. To však nezabránilo třetí brance v síti Ondřeje Kacetla.

Ondřej Kaše se z protiútoku dokázal dostat až do přečíslení. Nakonec si vybral střelu, která letěla nad rameno jihlavského strážce svatyně. Mladý útočník tak zaznamenal druhou trefu zápasu. Nedalo by se říct, že by hostům došla chuť. Na řadu totiž přišla velmi znatelná převaha jihlavské Duly. A v devětadvacáté minutě přišla odměna. Tvrdou střelu od modré si před brankou našel Richard Diviš, který svému týmu vrátil naději.

Hokejisté z Vysočiny však ani potom nenechali domácí tým vydechnout a dál tlačili na klec Miroslava Kopřivy. Výsledkem byla další studená sprcha pro Piráty v už tak chladném počasí na severu Čech. Michal Důras za asistence Filipa Semana rozvlnil síť chomutovské svatyně. Náskok se rázem ztenčil na jeden jediný gól a opaření Piráti najednou ztráceli led pod nohama. Maskovaný muž Kopřiva musel předvést několik důležitých zákroků. Tlak byl chvílemi vskutku enormní.

Na konci třetiny měli Piráti opravdu na mále. Rychlá kombinace jihlavských hokejistů už domácí obranu vymíchala a jedinou překážkou se stal skvělý brankář Kopřiva, který hned několikrát zachránil své spoluhráče před pohromou. Úvod třetí periody i přes přetrvávající přesilovku hostů se paradoxně lépe vydařil Pirátům. Jaroslav Koma nejprve vypálil na Kacetla, aby poté dorazil kotouč až za brankovou čáru. Velmi nepovedený vstup tradičního českého klubu.

Filip Seman mohl naopak v přesilové hře Ježků ihned korigovat, ale puk vyslaný z mezikruží trefil pouze tyč. A přišel trest pro Duklu. Hráči Jihlavy se totiž nedlouho na to hned třikrát provinili faulem v krátkém časovém sledu a Chomutov měl další možnost situace 5 na 3. Osa Hovorka, Rutta a Štěpán Hřebejk se následně postarala o další branku po sehrání rychlé přesilovkové kombinace na jeden dotek, kterou posledně jmenovaný zakončil u brankoviště Kacetla.

Hosté se po této trefě už přestali soustředit na hru a několikrát po sobě putovali na trestnou lavici za nesportovní chování, čímž uměle prodlužovali přesilovou hru Pirátů. Několika minutový úsek, kdy se jihlavští bránili pouze ve třech nezůstal bez následku a po totožném signálu, jako u předchozí branky Štěpán Hřebejk využívá výhody.

Hosté z krajského města se sice také mohli těšit z početní výhody, ale Kopřiva už další komplikaci nedopustil. V tomto zápase padlo již mnoho gólů, stále to však nebylo všechno. jen čtrnáct vteřin před koncem se Bryan McGregor dostal po chybě soupeře sám před bezmocného Kacetla, který posedmé kapituloval.

Ohlasy trenérů

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): „Někdy se lidé cítí ukřivděně, to samé jsme mohli říct my v Jihlavě. Dávali jsme góly v přesilovkách, celkově jsme byli podle mě lepším týmem. Klukům musím poděkovat, protože se po druhé třetině výrazně zvedly naše hra i přístup.“

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): „Už jsem to vydýchal, takže za mě nebudou mluvit emoce. Ale musím říct, že nás neporazili Piráti, ale rozhodčí. Jeden se chce dostat zpátky do extraligy, druhý to neumí. Je to těžké, ale v tomto zápase byl nastaven nerovnoměrný metr. Začalo to vyloučením našeho hráče za čistý zákrok, následovala desítka za to, že se na rozhodčí ošklivě podíval. Poté trest pro hráčskou lavici za to, že se rozhlížím po poloprázdné střídačce a hledám někoho, koho bych využil na oslabení. Byla tam jen chvilková prodleva. Je to opravdu smutné, ale pokud to budou dělat takoví lidé, český hokej půjde do pryč. Musím ale poděkovat naší družině za to, že projevila srdce, sílu a vůli bojovat.“