1:2sn
(1:0, 0:1, 0:0)

Jihlava získala v Regionálním poháru první bod, na nájezdy podlehla Motoru

25.08.2015 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina divácky atraktivního zápasu mezi Duklou a Českými Budějovicemi přinesla gól až v osmnácté minutě. Jihlavskou přesilovku pět na tři využil přesnou ranou Miha Štebih. Druhou část hry orámovala častá vyloučení, ze kterých vzešla vyrovnávací trefa Tomáše Nouzy, také v dvojnásobné početní výhodě. Domácí měli ve třetí části více šancí, leč v gól je přetavit nedokázali. Kvůli nerovnosti na ledové ploše se poslední tři minuty normální hrací doby nedohrály a přešlo se rovnou na samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Jihočeši. Vyhráli je poměrem 2:1, stejně tak celý zápas.
25.08.2015 18:00, Přípravné zápasy - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Štebih, Grebenjuk, Kaláb, Dundáček, Dobrovolný, Šimek, Kvapil, Zadražil – Prokš, Důras, Flek – Kohout, Skořepa, Harkabus – Březina, Melenovský, Anděl – Severa, Jícha, Šafář
1

Banes Motor České Budějovice

Kůdela – Mucha, Zíb, Suchánek, Semrád, Bohunický, Žovinec – Nouza, Straka, Heřman – Žálčík, Prokeš, Guman – Kuchejda, Mikyska, Švihálek – Marek, Přibyl, Babka
2
Branky a nahrávky: 18. Štebih (Melenovský, Důras) – 28. Nouza (Straka, Heřman), rozh. náj. Straka. Rozhodčí: Kukeně, Kotlík – Guth, Rittich. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 545. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Průběh utkání

Zápas mezi Jihlavou a Českými Budějovicemi byl velkou premiérou v jihlavském dresu nejen pro beka Alexandera Grebenjuka, který je v Dukle na zkoušku, ale hlavně pro Jakuba Škarka. Za tři měsíce teprve šestnáctiletý talentovaný gólman se poprvé postavil mezi tyče a hájil svatyni červenožlutých.

Úvodní minuty sice přinesly dvě šance na obou stranách, když nejprve Heřmanův bekhendový pokus zblízka projel vedle pravé tyče a na druhé straně Anděl netrefil volné místo mezi pravou tyčí a pravým ramenem Kůdely. Jinak se ale gólmani příliš nezapotili. Více práce měl přece jen jihlavský Škarek, Motor byl opticky aktivnějším týmem. Přesně v deváté minutě po pohledné kombinaci hostí vypálil z pravé strany bez přípravy Mikyska, leč vysoko přestřelil. V první početní výhodě Motor řádně ostřeloval jihlavskou branku, gólman domácích byl ale pokaždé na svém místě. Z mírného tlaku Českých Budějovic se Dukla vymanila na přelomu patnácté minuty. Březinova střela z dobré pozice byla zblokována, Severa v mnohem větší šanci mířil mezi levý beton a lapačku Kůdely, nicméně pohotový zákrok hostujícího gólmana zabránil gólové radosti červenožlutých. Na přesilovkou hru v podání pět na tři byl už Hynek Kůdela krátký. Melenovský našel na modré Mihu Štebiha, jehož tvrdý a přesný projektil zaplul po ledě k levé tyči branky.

Druhou třetinu, zejména její první část, orámovala častá vyloučení. Při další jihlavské početní výhodě si mohl Štebih s Melenovským vyměnit gólové role, zkušený útočník totiž tečoval obráncovu střelu těsně před gólmanem, jenž předvedl na brankové čáře skvělý zákrok. Také hosté ukázali, že umí využívat přesilovku pět na tři. Zkušeného Straku vychytal před branou mladíček Škarek, následně se již hlavní zbraň hostí v podobě první lajny prosadila. Po pasu Straky z levého kruhu na pravý zakončoval ukázkovou kombinaci podél lapačky přesouvajícího se gólmana Tomáš Nouza. Pro Jihlavu mohlo být ještě hůře. Mezi kruhy se ujal puku Heřman a tvrdě vypálil, jenže Škarek opět ukázal, že na svůj první zápas za A-tým rozhodně nebude vzpomínat ve zlém. Až v polovině čtyřiatřicáté minuty se opět začalo souvisle hrát v plném počtu hokejistů. Tím však skončily vážnější šance. Snad jen v závěru třetiny stojí za zmínku zakončení Důrase, jenž zblízka marně hledal mezeru mezi betony gólmana. Na druhé straně si na gólový mls nepřišel Přibyl, proti byla lapačka muže v jihlavské svatyni.

Jestliže v první dvacetiminutovce měli více šancí hráči Motoru, třetí část patřila více Dukle. Hned v jejím začátku vzal Anděl v situaci dva na jednoho odpovědnost sám na sebe, z pravé strany Kůdelu neprostřelil. O dvě minuty později našel Flek před brankou zcela volného Štebiha, který trefil pouze hruď brankáře. Další domácí šanci spálil v přesilovce Melenovský. Extraligou otřískaný matador po výzvě Kalába zblízka přestřelil část odkryté klece. Hosté zazlobili Martinem Heřmanem, jehož tvrdá rána z pravého kruhu mohla poslat České Budějovice do vedení, avšak Škarek byl opět na místě. V probíhající čtyřiapadesáté minutě zavezl Skořepa puk do pásma. Po jeho střele se kotouč dostal k Dundáčkovi, který dělovkou přesně ze středu pásma netrefil tři tyče. Kuriózní situace nastala v čase 56:43. Na levém kruhu u branky hostí vznikla větší nerovnost, po jejímž shlédnutí bylo zřejmé, že zbytek základní hrací doby nebude možné dohrát. Aktéři zápasu se dohodli na schůdném řešení, utkání ihned dovedli k samostatným nájezdům.

V prvním nájezdu nerozhýbal Skořepa gólmana, naopak Grmanovi se to povedlo a zasunul puk přesně k levé tyči. Domácí Flek následně ukázal, že s tyčemi našel společnou řeč a líznutím o levou tyčku srovnal. Motor poslal znovu do vedení Josef Straka, který vymetl šibenici Škarka. Jeho gól se ukázal jako rozhodující, protože dalšímu jihlavskému mladíkovi, Lukáši Andělovi, při zakončení sjel kotouč z hole.

Motor České Budějovice tak má po polovině Regionálního poháru na kontě přesně 8 bodů, hned za ním následuje šestibodové Kladno a Třebíč, která získala zatím body tři. Jihlava má díky dnešní porážce na nájezdy v kolonce bodů jedničku. Další kolo Regionálního poháru pokračuje již ve čtvrtek 27. srpna. Třebíč doma přivítá Jihlavu a na led Kladna přijedou České Budějovice.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Když vezmeme ty předchozí zápasy, tak ty se nám moc nepovedly. Byla tam i únava, ze které pramenilo to, že jsme byli všude o krok pozadu. Teď už to bylo, co se týče pohybu, lepší. Mrzí mě akorát ta druhá třetina, kdy jsme udělali fauly, pustili soupeře do šancí. Navíc tam byla dvakrát technická chyba, i když kluci vědí, kdo koho střídá. Motor se tak líp dostal do šancí a i z toho vyrovnal. Můžeme říct, že jde o zlepšení, ale nemůžeme mluvit o spokojenosti.

Petr Rosol (HC Motor České Budějovice): Odehráli jsme vyrovnané utkání s kvalitním soupeřem, s výsledkem můžeme být nakonec spokojeni. Co se týče kádru, máme už o něm víceméně jasno, ligu budeme hrát s těmi hráči, kteří nastoupili proti Jihlavě.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie