2:0
(0:0, 1:0, 1:0)

Jihlava v Regionálním poháru poprvé vyhrála, s čistým štítem porazila Kladno

01.09.2015 / Tomáš Lysý

Páté kolo Regionálního poháru proti sobě svedlo domácí Duklu Jihlava a Rytíře z Kladna. V úvodním dějství měli červenožlutí mírně navrch, ale gólman hostí Lukáš Cikánek byl proti gólové radosti Dukly. Až do devětatřicáté minuty platil bezgólový stav. Strážce kladenské svatyně předváděl výborné zákroky, ale na ránu Mihy Štebiha již byl krátký. Nedlouho po začátku závěrečné dvacetiminutovky přidal druhý a poslední gól zápasu po krásné souhře David Březina. Patnáctiletý gólman Jihlavy Jakub Škarek si připsal první nulu za A-tým. Závěrečný zápas čeká na Duklu ve čtvrtek, kdy cestuje na led Českých Budějovic, již jistého obhájce Regionálního poháru.
01.09.2015 18:00, Přípravné zápasy - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Zadražil, Štebih, Dobrovolný, Šimek, Grebenjuk, Kvapil, Dundáček, Šafář – Jícha, Prokš, Březina, Malec, Flek, Skořepa, Důras, Anděl, Harkabus, Kohout, Seman, Alekseev
2

Rytíři Kladno

Cikánek – Kehar, Repe, Růžička, Gutwald, Posmyk, Zajíc, Kolářík – Dalecký, Skuhravý, Rudovský, Kindl, Machač, Strnad, Redlich, Lukáč, Čurda, Šilhavý, Havluj, Kružík
0
Branky a nahrávky: 39. Štebih (Seman, Kohout), 43. Březina (Anděl, Malec). Rozhodčí: Kukeně, Polák – Guth, Rittich. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 476. Střely na branku: . Průběh utkání: 2:0.

Průběh utkání

Již po deseti vteřinách měli domácí první velkou příležitost, Flek zblízka nenašel mezeru mezi betony Cikánka a Jíchovi v dorážce uskočil kotouč od hole. O tři minuty později v přesilové hře uzmul Seman puk, proháčkoval se do pásma, vystřelil z mezikruží a nechal vyniknout lapačku gólmana. Kladenští poté hráli dvě přesilové hry za sebou a paradoxně v druhé početní výhodě hostí si vypracovala více šancí Jihlava. Před brankou Rytířů na pumelici Šafáře těsně nedosáhl Seman a Kohout individuálním průnikem minul pravý horní roh branky. Jihlava pokračovala v pálení šancí. Skořepa v situaci dva na jednoho našel přesným pasem z pravé strany před branou Prokše, který místo volné části branky trefil výstroj natahujícího se Lukáše Cikánka. Kladno zahrozilo také ve svém oslabení, volný Redlich z levého kruhu však Škarka nepropálil. Když si cestu mezi tři tyče nenašlo ani Flekovo zakončení po pasu Důrase, skončila první část bez branek.

Lehce ospalé tempo druhé třetiny probudil na konci čtyřiadvacáté minuty Michal Důras. Zkušený útočník ve středním pásmu sebral puk, natlačil se do pásma a stihl přes faulujícího Skuhravého zakončit, ale díky háčku nemohl zakončit přesněji. Z následné přesilovky nevytěžila Dukla nic, naopak hrála v šesti, a po skončení Skuhravého trestu mohli hosté otevřít skóre zápasu. Machač tečoval před Škarkem střelu Růžičky od modré, ale neprosadil se ani z následné dorážky. Hra nabírala na tempu a šance se střídaly na obou stranách, Březina při svém typickém průniku po pravé straně musel střílet bekhendem a gólman hostí byl znovu na místě. Alekseevovu střílenou přihrávku zblízka zastavil pravý beton Cikánka a ten poté svojí hrudí zneškodnil střelu ruského útočníka ve službách Dukly z nulového úhlu. Kladnu se naskytla příležitost znenadání v přesilové hře. Růžičkova pumelice od modré byla hodně nepřesná, ale puk se od zadního mantinelu vrátil motýlkem před domácí svatyni. Na podivný odraz puku však zareagovala jako první jihlavská obrana.

Gólmani dominovali zápasu, velkou šanci měl Tomáš Redlich, který lehce projel až k pravé tyči Jakuba Škarka, jenž udělal na brankové čáře provaz a zneškodnil pravým betonem jak střelu kladenského útočníka, tak následnou dorážku. Když už se zdálo, že i druhá část skončí bez branek, prosadila se Dukla ve své čtvrté přesilové hře. Miha Štebih si počkal mezi kruhy na odražený puk a propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:0.

Gól do šatny domácí hráče povzbudil a v čase 42:12 vedla Dukla již o dva góly. V dnešním zápase hodně viditelný David Březina využil přesný pas Anděla a z pravého kruhu zamířil z první nad vyrážečku gólmana. Při další přesilové hře domácích už už jásaly ochozy Horáckého zimního stadionu znovu, když Flek našel před brankou zcela volného Skořepu, jenže další protřelý útočník v kádru červenožlutých nedokázal zamířit do odkryté části klece a trefil Cikánka, při kterém tentokrát stálo štěstí. Domácí pak dvakrát zkusili obkroužit branku a zasunout puk k tyči, ale nepovedlo se to ani Prokšovi a ani Skořepovi. Anděl vybídl ve třiapadesáté minutě ke skórování Malce, proti jeho střele z první vytáhl Cikánek další výborný zákrok. V závěru zápasu se spíše vylučovalo než hrálo, ale konečné skóre 2:0 ve prospěch Jihlavy se již nezměnilo. Jakub Škarek ve svém druhém zápase za A-tým Dukly vychytal čisté konto a poprávu po skončení duelu přijímal gratulace od svých spoluhráčů.

Druhý zápas pátého kola Regionálního poháru dopadl výrazně lépe pro České Budějovice, které vyhrály na ledě Třebíče 6:3 a obhájily tak loňské vítězství. V tabulce Regionálního poháru má Motor před posledním kolem nedostižný náskok osmi bodů. V závěrečném kole ve čtvrtek 3. září 2015 se od 17:30 představí Dukla právě na ledě Jihočechů a Kladno bude od 18 hodin hostit Třebíč.

Tabulka Regionálního poháru po 5. kole:

1. ČEZ Motor Č. Budějovice    5  4  1  0  0  20: 9   14
2. SK Horácká Slavia Třebíč   5  2  0  0  3  17:14    6
3. Rytíři Kladno	      5  2  0  0  3  14:16    6
4. HC Dukla Jihlava	      5  1  0  1  3   7:19    4