2:4
(1:1, 1:1, 0:2)

Domácí vítězná série Dukly je ukončena, Havířov potvrdil formu z posledních zápasů

09.01.2016 / Tomáš Lysý

Jestliže první utkání mezi Duklou a Havířovem na Horáckém zimním stadionu příliš vzruchu nepřineslo, tentokrát bylo už v první třetině hodně živo. Jihlavu poslal do vedení v přesilové hře David Březina, krátce poté využili početní výhodu ke skórování také hosté. Také druhá třetina nabídla dvě změny stavu. Hosté se prosadili důrazem, domácí hezkou akcí zakončenou forhendovým blafákem Dávida Grígera. Závěrečná dvacetiminutovka se nesla v hodně opatrném duchu, ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. Sedm minut před koncem poslal hosty do vedení Jakub Kotala. Protože Jihlava poté nevyužila dlouhou přesilovku pět na tři, skončila její domácí čtrnáctizápasová série vítězství. Hosté v závěru potvrdili tři body střelou do prázdné klece.
09.01.2016 17:30, WSM Liga - 39. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Parýzek, Kaláb, Bilčík, Baránek, Dobrovolný, Štebih, Šafář – Flek, Skořepa, Důras – Diviš, Gríger, Březina – Jícha, Melenovský, Kohout – Beránek, Malec, Anděl
2

AZ Heimstaden Havířov

Laco – Lenďák, Krisl, Mazanec, Bahounek, Punčochář, Graca – Štumpf, Pechanec, Maliník – Kanko, Hudeček, Okál – Kotala, Sedláček, Kalus – Matějek, Bednář, Gřeš
4
Branky a nahrávky: 11. Březina (Gríger, Baránek), 32. Gríger (Březina, Parýzek) – 12. Krisl (Pechanec), 29. Gřeš (Matějek), 53. Kotala (Kalus, Sedláček), 60. Lenďák (Pechanec). Rozhodčí: Pražák – Kreuzer, Štětina. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1784. Střely na branku: 41:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.

Průběh utkání

Úvodní minuty zápasu nabídly bruslivý a rychlý hokej, avšak domácí Škarek ani hostující Laco nemuseli řešit ve své kleci žádné vážné situace. Ta nastala až na konci sedmé minuty. Gríger z mezikruží těsně netrefil branku a následnou přetahovanou o puk před havířovskou brankou vyhráli hosté. První přesilová hra se Dukle nepodařila využít, domácí sotva ohrozili gólmana, ovšem při druhé početní výhodě se radovali. Baránek našel na pravé straně volného Grígera, jenž se šikovně uvolnil a uviděl mezi kruhy volného Davida Březinu, zakončujícího bleskově do levé šibenice. Hned po inkasovaném gólu ztratili Havířovští kvůli forčekingu jihlavského Anděla kotouč a Malec zblízka těsně minul pravou tyč. Svojí první početní výhodu využili hráči AZ hodně rychle. Po vyhraném buly přihrál Pechanec kotouč na Jiřího Krisla, který si vybruslil na střed útočné modré a propálil vše, co mu stálo v cestě, lapačka Škarka kotouč nezachytila. Při další přesilovce hostí pálil dvakrát nebezpečně od modré Punčochář, poprvé těsně vedle pravé a poté kolem opačné tyče. Při nerovnovážné počtu hráčů bylo živo. Únikem v oslabení nadvakrát Josef Skořepa nevyzrál na Laca a na druhé straně mohl po střele Greše dorazit puk zblízka do branky volný Štumpf, jenže nezvedl kotouč nad levý beton gólmana. Když Gríger při vlastní přesilovce zblízka lehce přestřelil horní tyč, šlo se do kabin za stavu nerozhodného.

Druhé dějství začalo pořádně zostra. Hned na jeho začátku vypálil Diviš z levého kruhu a po zásahu Laca šel kotouč od horní tyče nad. Vzápětí předvedli hosté rychlý kontr. Střelu Hudečka zblokovala jihlavská obrana a ránu Kanka z druhé vlny pozorný Škarek. Poté pálil od modré znovu Krisl, tentokrát gól nepřidal, i když jeho tečovaný pokus asi gólmana pořádně vystrašil. Jihlava předvedla hezkou kombinační akci. Grígerovo zrychlení s pukem využil Březina, jenž nahrál kotouč před branku Divišovi, leč jihlavská devítka si vylámala zuby na dobrém zákroku brankáře. Hluchou pasáž hry ukončili Slezané vedoucí brankou. Gřeš přihrál mezi kruhy Matějkovi. Proti jeho pokusu se Škarek stačil přesunout, domácí ale neschovali puk pod gólmana, nýbrž jej vyšťoural důrazný Tomáš Gřeš a dopravil za čáru. Ani hosté se z vedení dlouho neradovali. Propadli totiž ve středním pásmu, Parýzek přihrál puk do situace dva na jednoho Březinu, ten uvolnil Dávida Grígera a navrátilec do jihlavské sestavy volil efektní zakončení blafákem do forhendu - 2:2.

V úvodu třetí třetiny podnikl hezký výpad do jihlavské obrany Kotala, na poslední chvíli jej musela zastavit jihlavská obrana. Blízko gólu byl Štumpf, v situaci dva na jednoho mu výborně přihrál Maliník a jeho střela prošla mezi betony Škarka, nicméně na brankové čáře vytáhl puk jeden z obránců Dukly. Jinak se hrál opatrný hokej, nikdo nechtěl udělat chybu. V polovině dvacetiminutovky si najel před branku Kotala a mohl se zeptat gólmana, kam to chce, to by však musel mířit přesněji. Sedm minut před koncem přišlo rozuzlení. Zdálo se, že Škarek má kotouč pod svým tělem, tím spíše, že kolem něj byli jeho spoluhráči. Najednou k pravé tyči přijel Jakub Kotala a dostrčil kotouč do branky. Havířov poté se štěstím přestál dlouhou přesilovku Dukly pět na tři, Skořepa při ní zazvonil na tyč a jeden z jeho spoluhráčů na břevno. Jihlava měla výhodu ještě klasické přesilovky a odhodlala se při ní ke hře bez gólmana, ale čtyřicet vteřin před koncem se hostům po několika pokusech podařilo trefit volnou klec. Martin Lenďák ukončil čtrnáctizápasovou domácí neporazitelnost a natáhl vítěznou šňůru AZ na pět zápasů - 2:4.

Ohlasy trenérů

Martin Janeček (HC AZ Havířov 2010): Do Jihlavy jsme přijeli s velkým respektem. Věděli jsme, že proti nám hraje výborně bruslící a poctivé mužstvo. S respektem jsme i konečně poctivě bránili, tak jako v posledních zápasech, což se nám vyplatilo. Mužstvo se semklo, hráli jsme poctivě v obraně, čekali jsme na brejky a přišlo k tomu samozřejmě i štěstíčko, kdy jsme dali takové náhodné góly. Ale i díky poctivosti jsme mu šli naproti.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Havířov před tímto zápasem odehrál velice dobrá utkání, vyhrál čtyři zápasy za sebou. Věděli jsme, že nás nic jednoduchého nečeká. Začali jsme celkem slušně, ale nyní se nenacházíme úplně v optimální pohodě. I přesto, že jsme šli do vedení a první třetina skončila vyrovnaně, byli jsme hodně slaboučcí. Hrozně se nadřeme na góly a lehce je dostáváme. Druhý gól byl dotlačený, třetí také – i přesto, že máme v brankovišti pět našich hráčů a jsou schopni dva soupeři dotlačit puk do branky. V tomto směru máme trošku problémy. Ale soupeř hrál dobře a my jsme nastřelili, bohužel pro nás, několik tyček. Tak už to bohužel je, musím pogratulovat soupeři. My se musíme trošku porovnat, a věřím tomu, že se to zase spraví.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie