1:3
(0:2, 0:0, 1:1)

Dukla na ledě soupeře uspěla, z Mostu si veze tři body

17.12.2016 / Martin Stříbrný

Poslední sobotu před Vánoci čekal na jihlavské hráče poslední celek tabulky. Most nezačal utkání příliš dobře, již po první třetině prohrával 0:2, když se za Duklu trefili Aleš Jergl a Anatolij Protasenja. Hosté byli lepším celkem a po zásluze vedli. Domácí sice ve třetí části utkání zdramatizovali, ale svěřenci Petra Vlka si vítězství pojistili trefou Josefa Skořepy do prázdné brány. Dukla vyhrála v Mostě 3:1.
17.12.2016 17:30, WSM Liga - 35. kolo

HC Baník Most

Pinc – K. Černý, Charousek, Drábek, Strejček, Hora, Šefl, Rulík – Kubinčák, Divíšek, Gerhát – Rod, Havlíček, R. Veselý – Smolka, J. Šimeček, Válek – Mical, Trübenekr, Komínek
1

HC Dukla Jihlava

M. Svoboda – Kaláb, Kajínek, Bilčík, Dundáček, Šidlík, Szathmáry, Dobrovolný – Důras, Skořepa, Jergl – Březina, F. Seman, Protasenja – Čachotský, Zeman, Diviš – Danišovský, Jícha, Stoklasa
3
Branky a nahrávky: 47. Válek (Gerhát) – 9. Jergl (Důras), 19. Protasenja (Březina, F. Seman), 60. Skořepa (Jergl, Důras). Rozhodčí: Luczków – Jílek, Šperl. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 188. Střely na branku: 23:45. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Průběh utkání

Mostečtí nevstoupili do utkání dvakrát dobře. I přes úvodní tlak, ve kterém se v dobré pozici ocitli Vojtěch Kubinčák či obránce Drábek, se gólově prosadila jihlavská Dukla. V deváté minutě utkání se s pukem skvěle propracovala do útočného pásma dvojice Michal Důras – Aleš Jergl, přičemž v závěru akce našel první jmenovaný skvěle Jergla, který rychlým blafákem poslal Pince na párek, a hosté šli do rychlého vedení – 0:1.

Ve čtrnácté minutě se hostům naskytla příležitost v podobě přesilové hry, v níž si vytvořili dvě obrovské šance. Nejprve Pinc skvěle vychytal Důrase, ovšem k dorážce do prázdné brány se dostal Protasenja. Ten sice pohotově dorážel, jenže Pinc se stihl skvěle přesunout a kotouč vyrazit do bezpečí. I tak šli ale jihlavští v závěru první třetiny do dvoubrankového vedení! Březina dokázal i přes bránícího Šefla oslovit agilního Anatolija Protasenju, který nadvakrát překonal domácího brankáře – 0:2.

Do tříbrankového trháku se mohla Dukla dostat hned zkraje druhé třetiny. Tomáš Čachotský přebruslil Drábka a připravil ještě lepší pozici pro Zemana. Ten měl sice odkrytou horní část brány, jenže ani tak nedokázal překonat Pince. V polovině utkání předvedl pěknou individuální akci extraligový hokejista František Gerhát, a to když se natlačil až před Svobodu, jenž se štěstím zlikvidoval jeho pokus z předbrankového prostoru. V šestatřicáté minutě šli domácí do rychlého kontru tři na jednoho, jenže Veselý nedokázal přihrát přes položeného Protasenja a bylo po obrovské šanci. V samotném závěru druhé třetiny se ještě v přesilové hře za další brankou hnala elitní útočná formace Jihlavy, jenže domácí obrana v čele s Pincem odolala, a tak se šlo do kabin opět za dvoubrankového vedení pro Duklu.

Zkraje třetí třetiny si oba týmy vyzkoušely dvouminutovou přesilovou hru. Jihlavští s ní nenaložili dobře, a tak se naskytla příležitost Mostu. Ten sice také nevyužil početní převahu, ovšem velmi krátce po naskočení Kajínka na led snížili na rozdíl jediné branky! Po další výborné individuální akci Gerháta se sám před Svobodou zjevil Lukáš Válek, který pohotovou ránou nad vyrážečku Svobody zadělal na drama – 1:2! Po první brance Mostu se ke dvěma obrovským šancím dostal nejproduktivnější útočník Jihlavy Tomáš Čachotský. Nejprve po výborné přihrávce tváří v tvář trefil pouze Pincův beton, o dvě minuty o chloupek minul poloprázdnou bránu, a mostečtí tak stále živili naděje na bodový zisk.

Těm mohl dát přítrž ve dvaapadesáté minutě mladíček v dresu Jihlavy Aleš Jergl. Odchovanec Olomouce se po skvělém pasu od Důrase zjevil sám na kruzích a vypálil. V zakončení ovšem selhal a Pinc si mohl zhluboka oddychnout. V sedmapadesáté minutě měl obrovskou šanci na vyrovnání autor jediné branky Mostu Lukáš Válek! Mladý útočník se zničehonic zjevil osamělý na levém kruhu, a tak tvrdě vypálil. Jeho projektil vypadal velmi nadějně, ovšem Svoboda předvedl zákrok třetiny a skvělým zákrokem podržel svůj tým. V úplném závěru utkání se mostečtí pokusil vyrovnání v power-play, jenže ta se jim nepovedla a Dukla rozhodla. Josef Skořepa připravil ve středním pásmu Charouska o kotouč a pohodlně ho dovezl do prázdné brány – 1:3.