3:0
(1:0, 1:0, 1:0 - N 1:0)

Junioři poprvé v sezoně vyhráli dva zápasy v řadě a dotáhli se na čtvrtou Olomouc

24.11.2018 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina zápasu patřila Jihlavě, která sice nedokázala v jejím závěru využit trestné střílení, ale 30 sekund před odchodem do kabin se parádně prosadil Tomáš Chlubna. Ve druhé části byla zprvu aktivnější Olomouc, která dostala výhodu dvou přesilovek, ale domácí se v pohodě ubránili. Každý tým měl v polovině hrací doby jednu velkou šanci, avšak bez využití. Skóre se tak měnilo až v času 35:37, kdy se zblízka nemýlil reprezentant Matouš Menšík. Také ve třetí části přidala Dukla jednu branku, když se při hře čtyři na čtyři trefil Martin Zadražil. Gólman Dukly Jan Javůrek tak poprvé v sezoně vychytal čisté konto a Jihlava vzápětí přidala extra bod navíc, když prodloužení rozhodl Petr Veleba. Junioři se tak bodově dotáhli na čtvrtou Olomouc a v následné nadstavbě, čítající 22 zápasů, budou s dalšími 11 týmy bojovat o čtyři postupová místa do play-off nebo vyhnutí se baráži o extraligu.
24.11.2018 12:00, DHL extraliga juniorů - 20. kolo

HC Dukla Jihlava

Javůrek – Chvátal, Veleba, Piskač, Rašín, Smolko, Trávník – Zadražil, Juda, Brož – Chlubna, Adam, Pigl – Čermák, Kardoš, Menšík – Krajíček
3

HC Olomouc

Hasala – Rutar, Hlaváč, Dajčar, Pírek, Vosátko – Hilšer, Matiaško, Podlaha – Mácha, Handl, Kalač – Rosecký, Štědrý, Kaplan – Horký, Ministr, Tomajko
0
Branky a nahrávky: 20. Chlubna (Pigl), 36. Menšík (Krajíček), 46. Zadražil (Adam), 63 Veleba (Chlubna). Rozhodčí: Lacina - Kubíček, Šimánek. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 123. Střely na branku: 40:21. Průběh utkání: 3:0.

Průběh utkání

První přesilovou hru zápasu měla Olomouc, která jí nevyužila, a po jejím skončení byli aktivnější jihlavští hokejisté. Ti si vybojovali také dvě přesilové hry. Velkou šanci na konci druhé početní výhody měl Čermák, kterého si našel před brankou střílenou přihrávku Smolka, ale puk mu sjel z hole a volnou část branky netrefil. Na konci třetiny se děly věci! Nejprve ujel obraně hostí Adam, který gólmana Hasalu nepřekonal i kvůli sekání Rutara. Bylo tak nařízeno trestné střílení, ovšem ani v něm Adam nepřelstil olomouckého muže v masce. To se povedlo Jihlavě půl minuty před odchodem do kabin při další přesilovce. Pigl přihrál puk rozjetému Tomáši Chlubnovi, který si najel před branku a bekhendem poslal puk milimetrově do šibenice - 1:0.

Olomouc začala druhou třetinu aktivněji a hned v jejím úvodu si vynutila přesilovou hru. Jenže prakticky žádné šance si v ní nevytvořila. Hlaváčovu ránu od modré vyrazil Javůrek a když se chytal pálit Dajčar, tak do jeho střely od modré lehl obětavě Juda. Po návratu vyloučeného Pigla šla Dukla znovu do čtyř, ovšem paradoxně v oslabení mohli domácí zvýšit náskok. Špatnou přesilovku Hanáků při jejím konci málem ztrestal Chlubna střelou z kruhů. Po sérii nepřesností byly k vidění šance na obou stranách. Kardoš, který byl mezi kruhy volný, mířil přímo do gólmana hostí. Na druhé straně rozezvučel Kaplan dobrou tečí z předbrankového prostoru tyčku. Mora pak nevyužila třetí přesilovku a byla za to potrestána. Lídr domácího dorostu Matouš Menšík dostal před brankou pobídku od Krajíčka a choval se, jak je mu vlastní – nekompromisně propálil gólmana na vzdálenější tyč - 2:0.

Na začátku třetí třetiny se mohli hosté dostat přesilovkou na dostřel, ale hráli jí špatně, navíc po minutě faulovali a síly na ledě byly vyrovnány. Při hře čtyři na čtyři nejprve Martin Zadražil bekhendem z kruhů vyprášil gólmanovi betony, ale po deseti sekundách se již ze stejné pozice prosadil - 3:0. Domácí hráli obezřetně v obraně a nepouštěli soupeře do žádných velkých šancí. Když už se hosté k zakončení dostali, rozvlnil Podlaha tvrdou ránou jen boční síťku. Svěřenci trenérů Ujčíka a Nekvasila si už bez problémů pohlídali tři body i čisté konto, přičemž v závěru ještě mohl navýšit skóre obránce Veleba, ale olomoucký muž v masce jeho sólo vychytal a Zadražilovi osm sekund před koncem nesedla přesilovková dorážka do volné klece.

Také nastavení dopadlo lépe pro Jihlavu. Šance měly oba týmy, ale domácí jednu z nich dokázali využít, když po Chlubnově přihrávce ujel po levé straně Petr Veleba a tentokrát již Hasalu překonal. Dukla si tak polepšila na 34 bodů, čímž se dotáhla na Olomouc. Celky za čtvrtých až šestých místech ze všech čtyř skupin nyní půjdou dohromady a vytvoří se dle bodů po základní části dvanáctičlenná tabulka, ve které se oba týmy utkají každý s každým. Po 22 zápasech půjdou první čtyři do play-off, celky na 5. – 8. místě budou hrát mezi sebou o umístění a týmy na 9. – 12. místě sehrají lité boje o udržení extraligy.

Ohlasy trenérů

Karel Beran (HC Olomouc): Rozhodla první třetina, ve které si domácí vytvořili tlak. My jsme se dvěma zbytečnými fauly dostaly pod tlak a v závěru třetiny jsme inkasovali. Pak jsme také soupeře zatlačili, ale nedaří se nám nyní dávat góly, což je hlavní. Bez gólu se nedá vyhrát.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): První třetina byla z naší strany výborná. Olomouc jsme k ničemu nepustili, bohužel jsme vstřelili jen jeden gól. Vše tak bylo otevřené, byť jsme měli šancí na pět branek. Od druhé třetiny začaly vyloučení, fauly, vyloučení po bulích, když jsme dvakrát špatně zahráli na icing. Hra se rozkouskovala a vyrovnala. Ve třetí části bylo jasné, že to Olomouc zkusí. Chodili po nás, napadali nás, dohrávali, někdy možná až za hranou. Kluci to zvládli, udrželi nervy a zaslouženě získali čtyři body. Těší nás, že jsme konečně vyhráli dva zápasy po sobě a do spodní skupiny, která nás nyní čeká, jdeme se slušným bodovým ziskem.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie