2:3
(1:2, 1:0, 0:1)

Nepovedený úvod zápasu rozhodl o tříbodovém zisku Prostějova

19.01.2019 / Tomáš Kalas

Vstup do zápasu nebyl od Jihlavy optimální. Prostějov se během minuty a půl ujmul dvougólového vedení, nejprve se střelou od mantinelu prosadil Venkrbec a neproměněnou šanci Klímy potrestal na druhé straně Račuk. Dukle se povedlo snížit ještě v první třetině, když se ve 13. minutě po individuální akci prosadil Tomáš Harkabus. Kýžené srovnání přišlo až ve třetině druhé. Střelu Pohla uklidil do branky Tomáš Čachotský. V prostřední části nevyužila Jihlava nejprve přesilovku 4 na 3, následně nevyužila ani 79 sekund dlouhou dvojnásobnou početní výhodu. Zápas se rozhodl až v čase 50:21. Prostějov využil vlastní přesilovku, gólman Neužil rozehrál od vlastní branky až na Marka Račuka, který svým druhým gólem přisoudil všechny tři body Prostějovu - 2:3.
19.01.2019 17:30, Chance Liga - 48. kolo

HC Dukla Jihlava

Lundström – Pohl, Holý, Kajínek, Matějíček, Štindl, Štebih, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Zeman, Werbik, Čachotský – Klíma, Harkabus, Osmík – Hrníčko
2

LHK Jestřábi Prostějov

Neužil – Žovinec, Mikliš, Čáp, Kolář, Havlík, Husa, Bažant - Luňák, Divíšek, Nouza – Žálčík, Račuk, Starý – Matýs, Pšenička, Dvořáček – Venkrbec, Krejčiřík
3
Branky a nahrávky: 3. Harkabus (Klíma), 26. Čachotský (Pohl) – 7. Venkrbec (Husa, Prokeš), 8. Račuk (Žálčík, Starý), 51. Račuk (Neužil). Rozhodčí: Obadal, Ondráček – Kučera, Komínek. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1717. Střely na branku: 40:24. Zblokované střely: 2:5. Vhazování: 32:30. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Již tak zmrazení fanoušci z venkovního počasí neměli v úvodu první třetiny moc důvodů pro ohřátí se. Nejprve v polovině třetí minuty byl vyloučen Pohl a v početní výhodě našel Nouza před brankou volného Divíška, souhra dvou velezkušených hráčů ale nepřinesla střelu na branku, Divíšek tečoval těsně vedle levé tyčky. O necelé tři minuty později se aktivnější Prostějov ujmul vedení. Obránce Husa v útočném pásmu nahrál Matoušovi Venkrbcovi, který možná překvapivou střelou poslal Hanáky do trháku, který se navýšil na dvě branky o dalších 86 sekund. Lukáš Klíma netrefil poloprázdnou branku v kombinaci a hra šla okamžitě na druhou stranu. Žálčík přijmul na středovém kruhu přihrávku od Starého a prodloužil ji na Marka Račuka, který prostřelil Lundströma s dávkou štěstí. Dvougólový náskok tak dokonale zmrazil domácí fanoušky, kteří na radost z gólu čekali až do času 12:39. Celou akci vzal na sebe Tomáš Harkabus, který si vybruslil s obráncem na zádech a zády k brance až mezi kruhy. Tam se otočil a přes zkoprnělého obránce umístil puk přesně k levé tyči - 1:2. Nadále pokračovala útočná hra z obou stran, oba týmy vyslaly dohromady celkem 28 střel na obě branky. Střelecky aktivnější byla sice Jihlava (19-11), ale o gól byl vepředu stále Prostějov.

Do druhé třetiny vstoupila Jihlava aktivněji a vynutila si první vyloučení, trestaným byl Matýs za držení. Jenže početní výhoda se domácím vůbec nepovedla. Srovnání přesto přišlo relativně brzy. Prostějov se dopustil na konci 26. minuty zakázaného uvolnění, po vyhraném buly pálil dvakrát Jan Pohl. Jeho druhá střela již mířila na Neužila, který ji vykopl betonem, ale přímo na Tomáše Čachotského, který jednoduše uklidil puk do prázdné. Podobná akce se opakovala na domácí straně po třech minutách hry, tentokrát pálil z osy hřiště Holý, jenže Čachotský netrefil z nadějné pozice branku. Další šance Dukly přišla na konci 30. minuty, když se Štebih v náporu zbavil obránce před sebou a křižnou přihrávkou vyzval k zakončení do odkryté branky Josefa Skořepu, kapitán Dukly ale při zakončení selhal. Klíčová pasáž utkání přišla v posledních čtyřech minutách třetiny. Nejprve měla Jihlava 28 sekund přesilovky 4 na 3, kterou ale nevyužila. Zajímavějším se zdálo býti 79 sekund přesilovky 5 na 3 po faulu Husy. Prostějov si dokonce na toto oslabení vyžádal oddechový čas. Nejblíže gólu byl ke konci výhody Jan Pohl, když si najel na levý kruh pro puk a následnou střelu, proti gólu ale byla spojnice tyčí. Jihlava sice do ničeho v útoku Prostějov nepustila a srovnala krok, jenže na případné otočení stále čekala.

Hned po minutě a půl třetí třetiny vystrašil pořádně stadion Starý, který z levého křídla vystřelil na Lundströma v brejku a kotouč propadl domácímu gólmanovi pod levou ruku, obrana Dukly ale zvládla puk odvrátit a přežít tuto situaci. O přežití se dá mluvit i ve 46. minutě. Kotouč ze skrumáže těl v rohu hrací plochy vyplaval na úplně volného Dvořáčka, prostějovský hráč ale z hranice brankoviště trefil vysoko nad. Na druhé straně mohl rozvášnit fanoušky Matěj Pekr, ani on si z mezikruží ale na dobře chytajícího Neužila nepřišel. Šest sekund před koncem první poloviny šel za sekání na trestnou Adam Zeman. V oslabení Dukla inkasovala právě rozdílový gól zápasu. Vyhozený puk Pohlem těsně nedojel Hrníčko, dříve byl totiž u kotouče hostující brankář Neužil, který přihrávkou poslal hru zpět do středního pásma. Marek Račuk využil křížení útočníků Prostějova, středem se dostal až před Lundströma, kterého na otevřeném prostoru bližší tyče překonal podruhé, tentokrát deset minut před koncem. Dukla mohla odpovědět Andělem, který objel celé útočné pásmo a z levého kruhu zakončoval, k jeho smůle ale cinklo břevno. Prostějov pak přežil i závar pět minut před koncem, kdy se okolo Neužila motalo dohromady šest hráčů v obou dresech, hanácká obrana ale udržela puk před brankovou čárou. 110 sekund před koncem si vyžádal trenér Vlk time a poslal do hry šest hráčů s prázdnou brankou. Žádný větší tlak Dukly se ale nekonal, naopak Žálčík mohl rozhodnout, jeho sražené vyhození se ale zastavilo na pravé tyčce. Jihlava již srovnávací gól nevstřelila a urodilo se tak stejné skóre, jako bylo v prvním vzájemném zápase na Hané. Dukla podlehla Prostějovu 2:3 a její náskok na čele je nyní pouze dvoubodový.

Ohlasy trenérů

Jiří Vykoukal (LHK Jestřábi Prostějov): Naše venkovní období nebylo dobré, navíc jsme doma prohráli s Benátkami. Ale tentokrát jsme se v utkání vyvarovali fatálních chyb, které nás sráželi v minulých zápasech. Jihlava byla aktivní, hrála doma, měla dost šancí. Jsem rád, že z obrany jsem dnes hráli velice dobře. Podařilo se nám dát tři góly, které nám dnes stačili. Důležitá byla druhá třetina, kdy jsme ubránili asi tři oslabení, jedno pět na tři a čtyřikrát čtyři na tři. Tam se zápas lámal. Samozřejmě většinou, když se týmu nedaří, tak se to zlomí u nějakého výborného týmu, což Jihlava je, a to se dneska potvrdilo.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Některé věci již tady byly řečené. Vytvořili jsme si spoustu příležitostí, ale neproměnili jsme je. Soupeř dal dva góly po našich individuálních chybách, ale tím nechci snižovat jejich hráče, kteří góly dali, protože to dobře sehráli. Ve fázích, kdy jsme zápas mohli zlomit, jsme nebyli dostatečně důslední v zakončení. Když soupeř odskočil na 2:3 po našem hloupém faulu a špatném prostřídání, které vzniklo, zavřel střední pásmo a házel nám to "vidlema" ven a už se do ničeho necpal. Neměli už jsme sílu se přes soupeře prosadit. Samozřejmě jsme zklamaní, ale pracovitost kluků a vůle to zlomit tam byla, leč recept jsme nenašli. Potýkáme se s velkým počtem zraněných, proto jsme hráli na tři lajny, ale to nejsme jediný tým, který to v tomto období má. Zápasy jsou totiž rychle za sebou. Museli jsme naše hráče A-týmu, kteří patří věkově do juniorky, pustit na jejich dva víkendové zápasy. Více lidí nemáme, počet je teď slabý a čekáme, až se nám zranění hráči vrátí. V tomto období to má většina týmů, sled utkání je velký. Zraněných je na můj vkus až moc. Hráčům, kteří to během velkého množství zraněných táhnou, zákonitě musí ubývat síly. V pondělí je volno, zítra odpočineme a uvidíme dále, jestli se nám vrátí někdo z kluků, co jsou zranění a už začali trénovat. Ale asi tak rychle, do příštího zápasu ve středu, to nebude.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava