1:4
(1:1, 0:3, 0:0)

Nezvládnutá druhá třetina rozhodla o srovnání stavu série

02.03.2019 / Tomáš Kalas

Druhé čtvrtfinále nabídlo zpočátku jiný průběh. Jihlava se ujala vedení v 10. minutě, když ukázal důraz Josef Skořepa. Navýšení vedení mohlo přijít z trestného střílení, které ale Tomáš Čachotský neproměnil a Litoměřice snížily díky Jánskému. Dukla dosáhla ještě před sirénou druhého gólu, ten ale pro vysokou hůl nebyl uznán. Ve druhé třetině Stadion překlopil zápas třemi góly na svoji stranu, navíc Dukla přišla o Matěje Pekra, který dostal za zákrok na Pavlase trest do konce utkání. Poslední třetina již skóre utkání neměnila a je jasné, že se série do Jihlavy minimálně ještě jednou vrátí. Litoměřice totiž srovnaly stav série na 1:1, neboť v Jihlavě vyhrály 4:1.
02.03.2019 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Lundström – Kajínek, Pohl, Váňa, Matějíček, Půža, Holý, Černohorský – Anděl, Skořepa, Pekr – Harkabus, Čachotský, Dostálek – Jiránek, Zeman, Bezúch – Osmík, Hlinka, Hrníčko
1

HC Stadion Litoměřice

Michajlov – Pavlas, Marcel, Smetana, Klejna, Jebavý, Dluhoš – Průžek, Korkiakoski, Kadlec – Voženílek, Merta, Jánský – Ščegolkov, Štohanzl, Svoboda – Kropáček, Sklenář, Jirásek
4
Branky a nahrávky: 10. Skořepa (Pekr) – 18. Jánský (Korkiakoski, Průžek), 24. Smetana (Jánský, Svoboda), 28. Průžek (Merta, Kadlec), 33. Voženílek (Kadlec, Průžek). Rozhodčí: Vrba, Souček – Beneš, Gančarčík. Vyloučení: 4:7, navíc Pekr 5 min. a do konce utkání, Jiránek (oba JIH) 10 min. OT - Kadlec (LTM) 10 min. OT a do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2884. Střely na branku: 44:23. Zblokované střely: 4:5. Vhazování: 42:34. Průběh utkání: 1:0, 1:4.

Průběh utkání

Dukla zahájila utkání s herní převahou, jenže první šanci zapsaly Litoměřice. Průžek na začátku páté minuty obral o puk domácího Půžu a nabídnul puk před branku Dluhošovi, který se s tím nemazal a od modré čáry cinklo pouze břevno Lundströmovy branky. Hosté napadali rozehrávku Dukly vysoko a nemálokrát dostali domácí pod tlak. Jenže v polovině šesté minuty zapomněli na obrannou činnost a dopředu se vydali Pekr s Andělem, situaci vzal domácí šutér na sebe a křižnou střelou orazítkoval tyčku. Zanedlouho přišlo první vyloučení na straně hostujícího týmu. Dukla sice sehrála početní výhodu solidně, jenže ji nevyužila a na první gól si musela počkat až do času 9:24. Matěj Pekr na útočné modré v kličce vykoupal hned dva protihráče a rázem měl před sebou volnou cestu k brance. Pokus o zakončení mezi betony Michajlova mu nevyšel, hostující gólman ale puk mezi betony neudržel a Josef Skořepa byl důrazný natolik, aby puk do branky doklepl.

Domácím patřily i následné minuty po gólu a další ohromná šance na sebe nenechala dlouho čekat. První samostatný únik Tomáše Čachotského zezadu zastavil nedovoleně Dominik Sklenář a Čachotský měl šanci na reparát v podobě trestného střílení, Michajlov ho ale výborně vychytal. Srovnání přišlo až v polovině 18. minuty, kdy zaúřadoval na pravém křídle Markus Korkiakoski a z velice ostrého úhlu pálil na Lundströma, který puk s námahou vytěsnil mimo branku. Od domácího gólmana se ale puk odrazil přímo na Petera Jánského, který překonal brankáře jednoduchou dorážkou. Na konci 19. minuty se Jihlava dočkala gólového zásahu podruhé, radost jí ale po dlouhé debatě zkazili sudí, kteří po debatě s videorozhodčím gól neuznali pro teč vysokou holí.

Diváci, kteří se zdrželi na klobáse a pivu, by mohli litovat, kdyby po 44 sekundách proměnil svůj další únik Tomáš Čachotský, který střelou na delší tyč těsně minul. Stadion ihned obrátil hru a vynutil si vyloučení Holého. Přesilovou hru domácí ještě ubránili, následné momenty již však ne. Jánský vybídl od pravého mantinelu Ondřeje Smetanu, na jehož střelu od modré Lundström pořádně neviděl - 1:2. Záhy po inkasovaném gólu však přišlo vyloučení na straně Litoměřic, za hrubost šel pykat Štohanzl. Dukla mohla během početní výhody srovnat, jenže Harkabus po rychlé kombinaci trefil místo odkryté branky pouze boční síť. A tak přišel trest v podobě třetího gólu Stadionu. Z tlaku v útočném pásmu, kdy domácí obránci vyslali tři střely v řadě ze solidních pozic, vzešel po zablokování Pohlovy střely litoměřický brejk, který úspěšně zakončil Jiří Průžek.

Druhá polovina zápasu o hokeji prakticky vůbec nebyla. Spouštěč emocí obstaralo vyloučení Štohanzla za seknutí Jiránka. S koncem přesilovky mohla Jihlava dát kontaktní gól, jenže Čachotského střelu přes blok výborně zastavil lapačkou Michajlov. Další trest přišel pro Jiránka za vražení na hrazení, k běžným dvěma minutám přibylo ještě deset. Přesilovou hru Stadion využil, když dostal v útočném pásmu mnoho prostoru Kadlec a vyjel si z rohu až na levý kruh, jeho střelu tečoval ještě Daniel Voženílek a bylo to už o tři branky rozdílu. Emočně nejnabitější momenty utkání ale teprve přišly. Na vyloučení Marcela ještě nebylo nic zvláštního, to samé se dalo říci i o vyloučení Hlinky přesně dvě minuty před koncem druhé třetiny. Vše ale změnil moment v čase 38:38. Jenom pár sekund předtím předvedl Matěj Pekr výbornou individuální akci v oslabení, kterou ale nedotáhl do gólového momentu. Jenže následně nasadil velice tvrdou sekeru na hostujícího kapitána Aleše Pavlase, což se nelíbilo hostujícím hráčům a v následné strkanici nakonec došlo i na klasickou bitku 1 na 1, Kadlec v ní pokořil domácího Váňu. Po dlouhé poradě sudích byl domácí ostrostřelec vyloučen do konce utkání, hostující bitkař pak dostal 2+2+10 minuty, mělo se hrát 4 na 3 z pohledu Stadionu. Jenže pět sekund po vhazování dostal menší trest Korkiakoski a hrálo se ve formátu 3 na 3, známém spíše z prodloužení. Po konci druhé třetiny měl dohráno hostující Martin Kadlec, který si neodpustil debaty s hlavním sudím a pro něj utkání skončilo.

Třetí třetina se vyloženě dohrávala. Největší šanci obstaral po konci svého vyloučení Matějíček, když jel po Čachotského přihrávce sám na branku, jenže zakončil pouze do středu branky. Veškeré další pokusy likvidoval pozorný Michajlov. Závěr utkání museli rozhodčí dořídit ve třech, neboť po tvrdé srážce s Harkabusem měl po zápase pár minut před koncem jeden z čárových sudích. Jihlava sice přestřílela svého soupeře 44:23, jenže inkasovala čtyři góly, zatímco sama jeden vstřelila a je jasné, že minimálně v pátek napíše tato série v Jihlavě své pokračování.

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Stadion Litoměřice): Jestli to bylo vyhrocené utkání... Vyhrocené bylo až v závěru druhé třetiny, kdy jsem některým věcem nerozuměl. Když zhodnotím utkání, tak jsme byli lepší v tom, že jsme proměnili oproti minulému zápasu přesilové hry. Měli jsme tam dvě přečíslení a jedno jsme proměnili, čímž jsme si v utkání pomohli.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Dostali jsme lekci z produktivity. Měli jsme spoustu šancí, ale góly jsme nedali nebo jsme bránu vůbec netrefili, bohužel na to se nehraje. Druhá věc je, že někteří hráči si myslí, že jsme stále v základní části. Musíme si to rozebrat, hráčům ukázat a do příštího zápasu se polepšit.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie


×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava