2:4
(1:1, 1:0, 0:3)

Třetí domácí prohra v řadě. Body si z Jihlavy tentokrát odváží Poruba

21.11.2019 / Tomáš Kalas

Další ze série důležitých zápasů v závěru základní části zahájila Jihlava vedoucím gólem v polovině první třetiny z hole Lukáše Anděla, Poruba však stihla za tři minuty dorovnat skóre. I přesto, že si Dukla vzala vedení zpět v čase 28:07 proměněným trestným střílením od Tomáše Čachotského, ze zápasu si nakonec neodnesla ani bod. Hosté ve třetí třetině obrátili třemi góly zápas, vyhráli tak 4:2 a Jihlavští budou muset v posledních šesti kolech o postup hodně tvrdě bojovat. Do branky se podruhé v základní sestavě postavil Ondřej Chaloupek, který si připsal 30 zákroků.
21.11.2019 17:30, Chance Liga - 24. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Pohl, Staněk, Mareš, Holý, Černohorský, Kolář, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Čachotský, Fronk, Chlubna – Harkabus, Poletín, Davídek – Lichanec, Juda, Machač
2

HC RT TORAX Poruba

Kůdela – Pastor, Dundáček, Slavík, Husák, Dluhoš, Urbanec, Rudl – Kanko, Zdeněk, Káňa – Szturc, Hlinka, Obdržálek – Sikora, Hudeček, Ďurač – Nejezchleb, Jáchym, Špaček
4
Branky a nahrávky: 10. Anděl (Pekr, Skořepa), 29. Čachotský (TS) – 13. Zdeněk (Kanko, Dundáček), 45. Káňa (Zdeněk), 57. Zdeněk (Káňa, Kanko), 60. Káňa (M. Hlinka). Rozhodčí: Kostourek, Ondráček – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1301. Střely na branku: 34:34. Zblokované střely: 16:9. Vhazování: 34:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4.

Průběh utkání

V opticky vyrovnané první třetině zahrozila jako první Poruba. Závar před brankou však vyřešil zákrokem po dorážce jednoho z hostí Ondřej Chaloupek, který nastoupil do základní sestavy podruhé v sezoně. Zatímco první šanci zápasu obstarala Poruba, první gól utkání měla na starosti Dukla. Obnovená lajna Pekr-Skořepa-Anděl si připomněla loňské časy, zakombinovala a střela Lukáše Anděla z pravého kruhu skončila v protější šibenici, to vše v čase 9:56. Vedení mohlo být o branku vyšší jenom o pár sekund později, proti tvrdé střele Fronka z křídla však Kůdela vytrčil beton včas. Hosté se tak ve 13. minutě dostali na remízový stav, nikým nehlídaný Jiří Zdeněk z mezikruží umístil kotouč přesně k levé tyči - 1:1. Ostravský tým to nabudilo a vytvořil si zanedlouho další šanci, Ďuračův záměr ale výborně přečetl Chaloupek a zamítl jeho žádost o gól. Chaloupek se stal ústřední postavou i o čtyři minuty později, když dokázal v poslední chvíli zabránit tečované střele mířící do sítě.

Druhou třetinu střelecky i herně ovládla Jihlava, která měla navrch, ale nedokázala to vyjádřit více než jedním gólem. Ten přišel na začátku 29. minuty, když Davídek vybojoval pro duklácké barvy trestné střílení. Tomáš Čachotský překvapivě vystřelil mezi betony gólmana a poslal domácí zpět do vedení. Výčet šancí do konce třetiny byl na straně Jihlavy veliký, jenže opět se ukázalo, co Duklu celou sezonu trápí – koncovka. Harkabus na konci 31. minuty dostal nepřesnou přihrávku na kruhy, proto musel střílet bekhendem a puk do branky neposlal. Fronk jenom o pár sekund později trefil z pravého kruhu přesně Kůdelovu lapačku. Tomáš Harkabus mohl v povedené pětiminutovce prolomit své trápení gólem, individuální akci ale nedotáhl až do gólového konce. Přesto domácí stále vedli 2:1 a fanoušci věřili, že se Dukla bodů dočká.

Poruba ale nechtěla nechat průběžný stav jenom tak a na začátku 45. minuty srovnala. Střela Jana Káni z levého kruhu sice byla vyražena do rohu kluziště, jenže právě tam se k němu zpět Káňa dostal, vybruslil si před branku a srovnal zpět na 2:2. Dlouho to v Jihlavě vypadalo na dělbu bodů, oba týmy neměly vážnější šance, jenže konec zápasu patřil Ostravanům. Nejprve si v čase 56:19 nabruslil před branku Jiří Zdeněk a po Káňově pasu poslal hosty poprvé v utkání do vedení. Viktor Ujčík za tohoto stavu odvolal už dvě minuty před koncem třetiny gólmana. Jihlavští sice měli tlak, ale gól padl na druhé straně. Do přečíslení 2 na 1 ujel Hlinka s Janem Káňou, kteří si situaci pohodlně vykombinovali do prázdné - 2:4. Jihlava už tak tři zápasy v řadě doma nevyhrála a v závěrečných šesti kolech musí získat minimálně o šest bodů více, než průběžně osmá Slavia.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Já jsem zvyklý vždy, když se vyhraje, chválit hráče až na konec. Ale nyní je musím pochválit už na začátku. Zápasy pro nás následují v šíleném tempu, protože nám do Chance Ligy vlezl i Visegradský pohár. Kluky obdivuju, v jakém tempu jsou schopní utkání odehrát. V první třetině jsme měli spoustu šancí, které ztroskotali na výborném gólmanovi. Naštěstí se nám pak vždy podařilo dotáhnout náskok soupeře. Dukla náskok nikdy nenavýšila o dva góly, což pro nás byla velký psychická výhoda. Otevřeně to řeknu, jeli jsme si sem pro bod, že si zápas odbráníme. Co znám Duklu z extraligy, tak vždy hráli na jeden až dva góly s výbornými gólmany a to se celkem potvrdilo. Věřil jsem, že zápas můžeme zlomit v přesilovkách, ale dnes nám vůbec nešly. Nicméně nám vypadla bojovnost a kompaktnost ve druhé třetině, kdy Dukla byla lepší, ale zase nás podržel náš gólman. Třetí část jsme vyhráli 3:0, což byl pro nás parádní výsledek. Taktickým a dobrým výkonem dozadu jsme si zápas pohlídali. Máme z něj nadstandardní tři body a hrozně si jich vážíme.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): V první řadě gratuluji soupeři a chválím našeho juniorského gólmana Chaloupka, který odchytal parádní zápas. Když se k utkání vrátím, tak do první třetiny jsme nevstoupili vůbec dobře. I když jsme šli do vedení, tak jsme neměli pohyb, prohrávali jsme osobní souboje a jak říkal kolega, Poruba byla lepší a rychlejší. Druhá třetina byla z naší strany lepší, dostali jsme se do vedení. Ale bohužel nejsme schopní, jako v předešlých zápasech, si udělat polštářek, odskočit soupeři na dva góly a trošku se uklidnit. Pořád se strachujeme o výsledek. Ve třetí třetině se to jednou individuální chybou sesypalo. Najednou jsme na ledě nebyli. Soupeř byl všude lepší, všude rychlejší, vyhrával souboje. K hodnocení je pro nás asi jen ta druhá třetina. Když vezmu power-play, tak jsme měli spoustu střel, ale bohužel nebyl hráč před bránou nebo byly zblokované a pak jsme dostali gól do prázdné branky.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie