3:2
(0:1, 1:0, 2:1)

Dukla musela proti Kadani otáčet, vyhrála nakonec nejtěsnějším rozdílem

17.12.2019 / Tomáš Kalas

Druhý zápas spodní nadstavby nezačal pro Jihlavu vůbec dobře. Ta už po třech minutách kasírovala z hole hostujícího Zemana. Na vyrovnání čekalo 647 diváků až do 29. minuty, kdy se prosadil střelou od modré René Piegl. Definitivní základ tříbodovému zisku položil povedený vstup do třetí třetiny. V rozmezí necelé minuty a půl nejprve zaznamenal třetí zásah v sezoně Tomáš Harkabus, na kterého navázal povedenou zpětnou kličkou Tomáš Čachotský. Kadaň se ještě sice vrátila do hry gólem v 53. minutě, ale Jihlava nakonec mohla slavit tři body - 3:2.
17.12.2019 17:30, Chance Liga - 31. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Pohl, Staněk, Čáp, Kolář, Půža, Holý, Piegl – Čachotský, Fronk, Illéš – Anděl, Skořepa, Chlubna – Harkabus, Lichanec, Machač – A. Zeman, Hrala, Matýs
3

SK Trhači Kadaň

Neužil – Trefný, Novák, Chalupa, D. Zeman, Foltýn, Eliáš, Procházka – Wágner, Kůs, Chlouba – Zabloudil, Žolobov, Čech – Homer, Rindoš, Wojnar
2
Branky a nahrávky: 29. Piegl (Skořepa), 42. Harkabus (Lichanec, Machač), 44. Čachotský (Fronk) – 3. D. Zeman (Chlouba, Trefný), 53. Chlouba (Eliáš, Kůs). Rozhodčí: Doležal, Pilný – Polák, Bohuněk. Vyloučení: 7:6, navíc Pohl (JIH) 10 min. OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 647. Střely na branku: 42:19. Zblokované střely: 15:10. Vhazování: 35:34. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.

Průběh utkání

Už po necelé půlminutě dostala Dukla přesilovou hru po vyloučení hostujícího kapitána Trefného. Přesilová hra sice snesla měřítko, ale Trhači se aktivně sehrané výhodě dokázali ubránit. Velkou měrou se o to zasloužil i gólman Neužil, který lapačkou rozčísl vzduch a zabránil střele Illéše do prázdné branky po kombinaci na jeden dotek. Za nevyužitou šanci ale přišel krutý trest na druhé straně. Po necelých dvou a půl minutách hry si v obranném pásmu vzal puk do parády Denis Zeman, projel s ním až na vrcholek kruhů a přesnou střelou do šibenice zajistil Kadani šokující vedení. Následující dlouhé minuty se čekalo na větší vzrušení. To přišlo ve 12. minutě, kdy putoval na trestnou lavici Daniel Kolář. V oslabení měly oba celky na šance, na hostující straně stojí za zmínku střela Chlouby z pravého kruhu, která lízla břevno, na domácí straně zase zahrozilo duo Anděl-Skořepa, domácí kapitán ale zblízka nedokázal procpat kotouč do branky. Další momenty hry nic záživnějšího nepřinesly, a proto zůstal stav po první třetině překvapivě lepší pro Kadaň.

Druhé dějství zahájila Dukla o poznání aktivněji a Chaloupek neměl v prvních minutách vůbec žádnou práci. Dokonce mohli domácí srovnat v oslabení, které se naskytlo při vyloučení Harkabuse, a to hned dvěma šancemi. Poprvé zakončil Fronk svůj samostatný únik po chybné rozehře jenom do gólmana, jenom o pár sekund později Čáp těsně minul hůl Fronka před odkrytou branku v přečíslení 3 na 1. Zápasy s Kadaní by samozřejmě neměly ten správný náboj, kdyby se také neukázal Michael Foltýn. Známý bitkař si na konci 25. minuty vyjel zchladit žáhu na Robinu Staňkovi a za svoji boxerskou vložku dostal o dvě trestné minuty navíc než domácí obránce. Tím se naskytla Dukle přesilová hra a v ní více než stoprocentní gólová šance. Josef Skořepa už mohl po krosové přihrávce střílet na bližší tyč, místo toho ale chtěl celou akci dotlačit přes Adama Zemana do prázdné branky. Zeman ale promáchl a na stadionu se už začínal ozývat nesmělý pískot.

Ticho na Horáckém zimním stadionu se ale prolomilo v čase 28:14. Skořepa vyhrál buly pod sebe na Reného Piegla, jehož střela z první se během sekundy třepetala v Neužilově síti. Jihlava stupňovala svůj tlak a pomyslným vrcholem měla být 85 sekund trvající přesilová hra 5 na 3. Realita ale byla odlišná, Dukla se nedokázala ve dvojnásobné početní výhodě prosadit. Kadaň to však nenakoplo a stále odolávala náporu útočných formací Jihlavy. Když už dokázali domácí prolomit výtečně chytajícího Neužila, tak byl proti blokující obránce, jako to bylo v případě dorážky Harkabuse do prázdné klece v poslední minutě.

Ve třetí periodě se na vzrušení nemuselo čekat dlouho. Dukla se tlačila do útoku a šancí, jedna z nich na konci 42. minuty vyústila v gól. Kombinace v útočném pásmu skončila Lichancovou přihrávkou na levý kruh, odkud přesně pálil na protější tyč Tomáš Harkabus. Mnohem lépe bylo jenom o 80 sekund později, Tomáš Čachotský po pravém křídle pláchnul, naznačil zajetí za branku, místo toho ale zasekl pohyb a prostřelil Neužila na otevřeném prostoru bližší tyče. Jihlavští se tak dostali do mnohem větší herní pohody a svůj náskok si s přehledem kontrolovali. To platilo až do konce 53. minuty. Ve hře 4 na 4 se Trhači vrátili do hry zásluhou Romana Chlouby, který přijmul křižný pas před branku a z úhlu prostřelil Brože na delší tyči. Minutu a 45 sekund před koncem přišla pro hosty poslední šance. Za souboj ve středním pásmu byl vyloučen Jakub Illéš a Kadaň zkusila hru bez gólmana. Zkoprnělé publikum zcela překvapil na začátku poslední minuty Chlouba, který ujel sám na branku a už zasouval kotouč za Brože, jenom centimetry jej však dělily od gólové radosti! Závěr zápasu ale Jihlava zvládla už bez nějakých problémů v obraně a připsala si těsnou výhru 3:2.

Ohlasy trenérů

Tomáš Hamara (SK Trhači Kadaň): Závěr zápasu jsme měli dobrý, řekl bych drtivý. Šli jsme sami na bránu a je velká škoda, že jsme šanci neproměnili. Do poslední třetiny jsme nastoupili lehkovážně a během čtyř minut dostali dva zbytečné góly, čímž jsme Jihlavu posadili do sedla. Pak se nám podařilo v situaci čtyři na čtyři snížit, což nás trošku nakoplo, ale bylo už pozdě. Prostě těmito lacinými chybami jsme si štěstí odvrátili. Je to škoda, sahali jsme totiž po bodech.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Zápas se hodnotí špatně, i když jsme vyhráli. První dvě střídání byla jakž takž, vytvoříme si šanci a můžeme dát do prázdné branky gól, jenže trefíme lapačku gólmana. V sedmé minutě prostě po špatném rozebrání hráčů ve středním pásmu nám soupeř ujel a dal gól. Druhá třetina byla z naší strany úplně o něčem jiném. Vytvořili jsme si obrovský tlak, bruslili jsme, akorát to naše zakončení... Měli jsme šance do prázdné branky, ale ještě někoho hledáme nahrávkou. Deset minut jsme hráli, jak kdybychom vedli 5:0. Chtěli jsme hrát na krásu a někoho hledat do prázdné brány. Naštěstí nám tam padla střela po buly od obránce a vyrovnali jsme. Ve třetí třetině odskočíme o dva góly a konečně si vytvoříme takový ten polštářek, že zápas není jen o gól a nemusíme se strachovat, a pak uděláme hrubou taktickou chybu. U nás v pásmu "bafnou" naši dva hráči jednoho soupeře v rohu, který není nebezpečný, a necháme dalšího hráče před gólmanem, který dává do prázdné branky... Zase komplikace. V závěru necháme odkrytou osu hřiště, přičemž soupeř jede sám na bránu. Vítězství bereme, ale po taktické stránce je to nezvládnutý zápas. A jak mi bylo na konci, když jel hráč soupeře sám na Jana Brože? Podlamovala se mi kolena a málem jsem spadl z lavice...

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava