5:4
(1:1, 2:1, 2:2)

Selhání s Kadaní odčiněno. Dukla sice již vedla o tři branky, strachovat se ale musela až do konce

27.01.2020 / Tomáš Kalas

V rámci projektu Legenda pomáhá hráči Dukly první třetinu hráli ve speciálních dresech s podobiznou Jiřího Holíka. Dukla ani jednou neztratila vedení, na druhé straně se ale Prostějov dokázal vždy dotáhnout. Definitivní zlom vyrovnaného utkání přišel až v rozmezí časů 55:32 - 57:07, kdy Dukla skórovala dvakrát. Nejprve to byl Jiří Fronk v přesilové hře 4 na 3, na což navázal potrestáním hry bez gólmana Peter Lichanec a v té době vedli Jihlavští už 5:2. V hektickém a nervózním závěru se sice Jestřábi dotahovali, na více než finální korekci výsledku se ale nezmohli. Jihlava tak vyhrála 5:4 a upevnila si první místo spodní nadstavby.
27.01.2020 17:30, Chance Liga - 46. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Staněk, Pohl, Kolář, Piegl, Holý, Vála, Půža – Čachotský, Skořepa, Illéš – Anděl, Poletín, Pekr – Jiránek, Fronk, Chlubna – Harkabus, Lichanec, Čermák
5

LHK Jestřábi Prostějov

Štůrala – M. Jandus, Březák, Mrázek, Hrádek, Krejčí, Husa, Muška – Hrníčko, Račuk, Žálčík – Pochobradský, Chlán, T. Jandus – Krejčík, Divíšek, Nouza – Machač, Meidl, Novák
4
Branky a nahrávky: 15. Fronk (Pekr), 29. Chlubna (Fronk, Jiránek), 40. Piegl (Skořepa, Čachotský), 56. Fronk (Pekr, Poletín), 58. Lichanec (Staněk, Poletín) – 17. Pochobradský (Hrníčko), 32. Hrníčko (Račuk, M. Jandus), 58. Krejčí (Račuk), 60. Nouza (Divíšek, Krejčík). Rozhodčí: Kopeček, Barek – Belko, Hnát. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 889. Střely na branku: 26:31. Zblokované střely: 12:6. Vhazování: 44:35. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:4.

Průběh utkání

Utkání začalo pěkně zostra a během úvodní minuty bylo k vidění několik zajímavých akcí. Po necelé půlminutě se dostal za prostějovskou obranu Jakub Illéš a kličku zakončoval do protipohybu Štůraly, minul ale také levou tyč branky. Další šanci měl v krátkém časovém sledu Jiří Fronk, který dostal od Pekra přihrávku na hranici brankoviště, zblízka ale nedokázal prostějovského gólmana překonat. Domácí neslavili ani na konci 7. minuty, kdy se po vyhraném buly od modré napřáhl Staněk, rozezvučel ale jenom tyč. Vedení se Jihlava ujmula až v přesilové hře. Osm sekund před vypršením 15. minuty byl Dominik Hrníčko na trestné a sledoval, jak Matěj Pekr krosovou přihrávkou na levý kruh přesně našel Jiřího Fronka, který prostřelil Štůralu. Jestřábům ale odpověď netrvala dlouho. Při přesilové hře během vyloučení Harkabuse přinesl důraz na brankovišti srovnávací trefu. Na první střelu Hrníčka dokázal ještě Brož reagovat, na dorážku Michala Pochobradského ale již možnost reakce neměl. Jihlava mohla reagovat prakticky hned, když se do dalšího brejku vydal Matěj Pekr, i tentokrát ale Štůrala podržel svůj tým. Závěr třetiny spíše herně patřil Hanákům, ale nerozhodný stav po první třetině zůstal.

Ve druhé třetině nastoupily oba týmy již s klasickými dresy, které je zdobí po většinu sezony. Úvod patřil opět hostům, kteří se ale nevyvarovali technických chyb a dali tím šanci se Dukle dostat do několika slibných akcí. Vyrovnaný průběh rozčísla až druhá polovina periody. Nejprve po hrubé chybě Robina Staňka na modré ujížděli Jestřábi do situace dva na nikoho, k domácímu štěstí se jim ale nepovedlo ani vystřelit mezi tři tyče. Ihned z protiútoku tak přišel trest. Jiří Fronk zabojoval u branky a napálil puk za sebe zpět do brankoviště, kde si na něj najel Tomáš Chlubna a ze vzduchu usměrnil kotouč do kasy. Potenciální hra vysokou holí nebyla na videu prokázána, a proto vedoucí trefa Jihlavských platila. Mohlo to být ještě veselejší v momentě, když Illéš v brejku 3 na 2 střílel z mezikruží, ale puk poslal jenom vedle pravé tyče.

Jak to platilo v první části, tak se to potvrdilo i v té druhé. V krátkém časovém úseku se Prostějov dokázal znovu dotáhnout, v čase 31:22 těžil z Račukova přistrčení na modrou Dominik Hrníčko, který propálil úplně všechno a další návrat v prostějovském dresu na jihlavský led tak oslavil gólem. Poslední změna skóre ve druhé třetině přišla 50 sekund před sirénou. René Piegl zachytil puk na modré čáře a z nápřahu jej poslal přímo do pravého vinglu Štůralovy branky - 3:2.

Prostějov mohl reagovat v přesilové hře na začátku třetí třetiny. Zatímco Vála byl na trestné, hosté nedokázali dvě minuty početní výhody využít, o emotivní momenty však nebyla nouze. Nejvíce se domácí diváci zlobili po souboji Skořepy s Chlánem, kdy hostující hráč povalil na zem Skořepu, který už startoval do brejkové situace, sudí ale vyhodnotili situaci jako čistou. Optickou převahu však měli Hanáci, kteří několikrát zle zatápěli v předbrankovém prostoru Jihlavy. Skrze přesilovou hru těsně před vypršením první desetiminutovky se však Dukla nadechla a v případě dorážky Daniela Koláře nebyla daleko od rozdílového gólu, Štůrala v brankovišti ale udržel přehled a puk před brankovou čárou. Hostujícímu gólmanovi přálo i štěstí, to v momentě, kdy se o zadní mantinel odrazil kuriózně puk k druhé tyči, Illéš z nulového úhlu ale puk do odkryté branky v rychlosti nezametl. S postupem času rostla i nervozita, vzájemné osekávání Lichance a Březáka v polovině 54. minuty přešlo v drobnou potyčku a oba kohouti zamířili na trestnou lavic. A když si o 66 sekund později mířil odpykat dvě minuty hostující Hrádek, kromě 54 sekund výhody 4 na 3 čerpala i domácí lavička timeout.

Právě tohle se ukázalo jako důležitý moment zápasu. Jiří Fronk byl pozorný a pár sekund před koncem přesilovky zasunul štiplavou střelu Matěje Pekra z levého kruhu pohotově do sítě. Závěr zápasu se však nesl ve všeobecné nervozitě, částečně to bylo i důsledkem několika nepřesných výroků sudích na obou stranách. Dvě minuty a 53 sekund před koncem byla Jihlava ještě blíže třem bodům. Prostějov to zkusil zahrát bez gólmana, prohrál ale buly v útočném pásmu a Peter Lichanec z rohu kluziště nekompromisně vzduchem poslal puk do protější kasy - 5:2. Jenže hosty to nepoložilo a 123 sekund před koncem Petr Krejčí vykřesal ještě pro ptačí letku naději. V čase 58:48 byl vyloučen Josef Skořepa a Prostějov cítil, že by ještě mohl zápas zdramatizovat. Opět to zkusil bez gólmana a prakticky až do konce zápasu pásmo neopustil. Navíc se dvacet sekund před koncem dočkal snížení po střele Tomáše Nouzy, která prošla Brožovi mezi betony. Tuhá bitva ale nakonec dopadla lépe pro domácí, v závěru to dokázali ubránit a připsat si těsnou výhru 5:4.

Ohlasy trenérů

Ladislav Lubina (LHK Jestřábi Prostějov): Neodehráli jsme utkání tak, jak jsme ho odehrát chtěli. Na můj vkus bylo v utkání strašně moc momentů, kdy se hrálo nahoru - dolu a z těchto momentů my většinou děláme chyby a inkasujeme góly. Pak se z toho dostáváme pod tlak a tak to bylo i dneska. Ve výsledku jsme drželi i krok a stavu 2:3 jsme měli několik možností k vyrovnání a pak v závěru zápasu jsme se svojí neukázněností trošku vyautovali z možnosti vytvořit nějaký tlak a srovnat stav. Po čtvrtém gólu soupeře jsme se chytali všeho, co šlo. V power-play jsme inkasovali na 2:5, přesto jsme dále zkoušeli hru bez gólmana a utkání zdramatizovali. Za závěr je třeba hráčům poděkovat a myslím si, že nám zachytal dobře brankář, stejně jako v minulém utkání. Což je pozitivum.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Chtěli jsme si napravit reputaci po minulém utkání doma s Kadaní. Zas na druhou stranu je pravda, že když přijede soupeř, jenž vyhrál čtyři zápasy za sebou s hodně dobrým skóre, tak se hraje hokej. Byl to hokej, který diváky musel bavit. Jak říkal Láďa, bylo tam i na můj vkus trošku moc hurá hokeje, protože mohly padnout góly na obou stranách. Jsem rád, že kluci k zápasu přistoupili úplně jinak než proti Kadani. Nasazení bylo jiné, na střídačce byly emoce, žilo to a takhle já si představuji výkon Dukly v zápasu. Góly jsou třešničkou na dortu. Mě nadchlo to, jak tým žil pohromadě, bojoval a šel si za vítězstvím. A k Jiřího Holíka na dresech? Doufám, že to hráče nakoplo. Protože on je opravdu legenda jihlavského hokeje a je to člověk, který spolu s bráchou chtěl vždycky vyhrávat. Trošku jsem doufal, že z něho trošku něco přeskočí na náš tým. Povedlo se, takže jsem moc rád a děkuju mu za to.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie